PALACK VÁLOGATÁS BOROK
0,75-Palack válogatás – “Mi szüreteltük” Olaszrizling
száraz – Balatonfüred-Csopak – 2024
Egy igazán különleges tétel a ház borai közül, mely a sikeres 2020-as első évjárat óta negyedik évjáratához érekezett. A 0,75 bistro egyik tulajdonosának saját Balatonszőlősi szőlőjét a Palack és a 0,75 Bistro csapata csapatépítő keretében szüretelte le és Hollósy Zsombor vezényletével dolgozta fel. A bor utóéletét Hollósy Zsombor tagyoni borászunk felügyelte. Így született meg ez a könnyű, reduktív tétel. Kellemes balatoni olaszrizling a fajta minden klasszikus jegyével.
0,75-Palack – Sauvignon Blanc
száraz – Eger – 2024
A Soltész pincészet jóvoltából a Palack és 0,75 számára készített klasszikus Sauvignon Blanc brutál jó ár-érték arányban. A mindennapok zöldes, citrusos, egreses feszes savú jó ivású bora.
0,75-Palack – Irsai Olivér
száraz – Kunság – 2024
A Béla Borászat 1991 óta működik családi vállalkozásban Imrehegyen. A Borászatot Béla Zoltán vezeti, melyet a szülei indítottak útnak és a mai napig a család tagjai dolgoznak a vállalkozásban a feldolgozás és a kereskedelem területén egyaránt. A kunsági borvidék ezen részén boraikat kizárólag saját szőlőtermésből készítik megújult, modern üzemükben, mely 2012-ben került átadásra. Imrehegy határvidékén találhatóak szőlőültetvényeik, melyeket jelenleg is 70 ha-on művelnek. Termőtájuk legjellemzőbb borai az Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Nektár, Tramini, Kövidinka, Sárfehér, Ezerjó-Generosa házasításuk és a gyümölcsös rozék. Ez az Irsai egy közös projektünk, melynek titka 10% Kövidinka. Ez teszi frissebbé az illatát és feszesebbé, jó savérzetűvé a kortyot.
0,75-Palack – Rosé
száraz – Eger – 2024
A Palack Borbár és a 0,75 Bistro válogatás roséja saját címkével Egerből a Soltész család jóvoltából. Könnyű epres, légies. Fröccsben vagy tisztán jég hidegen!
Hollósy – Kékfrankos
száraz – Balatonfüred-Csopak – 2024
Ifjú tagyoni borászunk Hollósy Zsombor remek nyárias, könnyed kékfrankosa. Meggyes jegyek, vibráló savak, lágy tanninok, jó ihatóság, szuper kis gyümölcsbomba.
Váli – Olaszrizling válogatás
száraz – Badacsony – 2023
Váli Péter kiváló megtestesítője két helyünk filozófiájának. Kis pince, lelkiismeretes borász Badacsonyörsön borászkodik. A bor egy része 500 literes fahordóban érlelődött 6 hónapig, másik része pedig két különböző tartályban érlelődött. Könnyed, jóivású mégis tartalmas és a borvidék minerális jegyeit is szépen hozza. Jó ár-érték arányú fajtajegyes olaszrizling.
BALATON
Androsics – Olaszrizling
száraz – Dél-Balaton – 2021
1980-ban indult a szőlőtermesztés 60 hektáron a dél-balatoni Balatonöszödi Haraszt dűlőben, apa és fia Androsics Ferenc és ifj. Androsics Ferenc vezetésével. A borászat csak 2021-ben lett kész, de akkor egyből komoly három szintes feldolgozó üzemben. Legmodernebb technológiában készítenek reduktív borokat, mellette 250 négyzetméteres fahordós pincében érlelik a komolyabb tételeket.
Szép aranyba hajló szalmasárga színe sejteti, hogy ez az Olaszrizling nem egy fröccsözős tétel. Kellemesen tartalmas, érett almás, spárgás, virágos illatvilág. Szép olajos, hosszú lecsengésű kerek bor.
Androsics – Pinot Gris
száraz – Dél-Balaton – 2021
1980-ban indult a szőlőtermesztés 60 hektáron a dél-balatoni Balatonöszödi Haraszt dűlőben, apa és fia Androsics Ferenc és ifj. Androsics Ferenc vezetésével. A borászat csak 2021-ben lett kész, de akkor egyből komoly három szintes feldolgozó üzemben. Legmodernebb technológiában készítenek reduktív borokat, mellette 250 négyzetméteres fahordós pincében érlelik a komolyabb tételeket.
Illata tiszta, közepesen intenzív érett piros almahéj és csonthéjasok játszanak. Kevés krétás mészköves ásványosság. Kóstolva száraz, egyensúlyos kortyban finom citrusok, közepesnél magasabb alkohol és hosszabb lecsengés jellemzi.
Feind – Merlot Selection
száraz – Balatonfüred-Csopak – 2019
Mély rubinvörös színű, érett komoly bor. Gyümölcsös merlot édes fűszerekkel, bársonyos tanninokkal, 15 hónapos barrique hordós érleléssel.
Feind – Syrah Selection
száraz – Balatonfüred-Csopak – 2023
Balatonfőkajári Öreghegy szelekciója. Tartályban való erjesztés után 15 hónap érlelés következett kizárólag amerikai barrique hordóban. Illatában mediterrán stílusú: provence-i fűszer (kakukkfű), ízében szintén fűszeres, érett piros gyümölcsös jegyekkel találkozhatunk. Testes, telt, komoly potenciállal rendelkezik.
Hollósy – Bodzilla
száraz – Balatonfüred-Csopak – 2024/2025
Reduktív, Rizlingszilváni fajtabor. Emiatt igazi ritkaság, hiszen jellemzően házasításban találkozhatunk a fajtával. Üde, virágos, gyümölcsös, nevére utalóan bodzás illatvilág. Könnyen csúszik és hamar megszerethető, egy igazi frissítő bor.
Palo – Olaszrizling
száraz – Balatonfüred-Csopak – 2024
Apáról fiúra szálló családi pincészet Paloznakon. Jelenleg idősebb és ifjabb Csiszár Péter közösen készítik a borokat nagyjából 10 hektáron. Fő fajtájuk az olaszrizling, melyet több mint 5 ha-on termesztenek. A család hiszi, hogy a fajta jól csak ”Csopak és környékén” érzi magát. Az itteni talaj és klimatikus tényezők hatására adja azt a tüzes, karakteres ”rezeda” illatú, keserűmandulára emlékeztető ízű bort, amely az igazi borfogyasztók kedvenc itala. Ez a tételük egyszerre üdítő, friss, gyümölcsös míg némi krémességet is mutat, ezáltal hosszabb utóízt is eredményez.
Palo – Zenit
száraz – Balatonfüred-Csopak – 2024
Apáról fiúra szálló családi pincészet Paloznakon. Jelenleg idősebb és ifjabb Csiszár Péter közösen készítik a borokat nagyjából 10 hektáron. A “z” betűs fajták egyike, mely bouvier és ezerjó keresztezéséből jött létre. Friss citrusos, jó savú, zöldes bor. Ideális önmagában saláták és könnyed beszélgetések mellé és fröccsben is megállja a helyét
Skrabski – Rajnai Rizling
száraz – Balatonfüred-Csopak – 2023
Klasszikus stílusjegyekkel rendelkező rajnai rizling. Kifinomult illat, vibráló savak, kevés maradék cukor, hosszú lecsengés. A szőlő szigorúan ellenőrzött bio gazdálkodásból származik. A Les-hegy szelekciója. Ez a dűlő a Balaton egyik legszárazabb régiójában található, amelyet a Balaton Szaharájaként is emlegetnek. Ez a bor alacsony hisztamintartalmú, ezért hisztaminérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Váli – Kéknyelű
száraz – Badacsony – 2022
Badacsony zászlós szőlőfajtáját különös odafigyeléssel, komoly terméskorlátozással, több szüreti időponttal, gyors feldolgozással kezelte Váli Peti. Hordóban és tartályban spontán erjesztette, majd 8 hónapig érlelte. Neutralitás, ásványosság, vadvirágok és a bazaltkövek frissen felázott illata jellemzi ezt a bort. Balatoni fogassal való találkozása felejthetetlen élményt nyújt.
Váli – Ágyús Kéknyelű Amfóra
száraz – Badacsony – 2022
A bor alapanyaga a Badacsonyi borvidék legmagasabb pontszámú és egyik legértékesebb dűlőjéből, az Ágyús-dűlőből származik. A meleg és száraz évjáratból származó unikális bort, mely első alkalommal készült a borvidék, illetve a borászat életében is, spontán erjesztették, 12 napig tartották héjon, majd alacsony kéntartalommal palackozták egy kifejezetten hozzárendelt gyönyörű fekete színű amforában, amelyben további 2 évig érlelődött, hogy minden alkotóeleme szép egyensúlyba kerüljön. Az Ágyús-dűlőt – mely a mádi Király-dűlőhöz hasonló szintű, és egyben Magyarország egyik legmagasabb pontszámú dűlője – régen Semillon-tetőnek hívták, mert közel 100 évvel ezelőtt ezzel a szőlőfajtával volt betelepítve. A Tóti-hegy déli oldalán 250 méter magasan található 1 hektáros területet, mely egykoron a Szalay Birtoknak volt a csúcsdűlője, több mint 10 éve vették meg, és az akkor bianca szőlőfajtával betelepített területre Badacsony igazi zászlóshajóját, kéknyelűt, illetve beporzásra budai zöldet telepítettek. Sokan óva intették őket ettől, mivel azt gondolták, hogy száraz lesz a szőlőfajtának a terület, viszont az innen származó kéknyelűvel az azóta elért számtalan elismerés mégis őket igazolta. A borból összesen 400 palack készült, kizárólag a pince értékesíti viszont hosszú gyümölcsöző együttműködésünknek hála Peti hozzájárult, hogy 48 palack nálunk landoljon ebből a sokoldalú, komplex borból.
Váli – Szürkebarát
száraz – Badacsony – 2022
36 órás áztatásból adódóan szinte rosé színvilág. Fele tartályban másik fele 6 hónapig 500 literes fahordóban érlelődött bevett Váli Peti formula szerint. Több szüretből született meg a bor, figyelve ezzel, hogy a beltartalmat szép savakkal támogassa meg. Tartalmas szürkebarát megint csak minerális jegyekkel, némi vegetális hatással, mely a fajtára jellemző.
Várszegi – Rizling
száraz – Dél-Balaton – 2024
Várszegi Viktor és Tóth Béla Gábornak és Dávidnak volt osztálytársa a Soós István borászati képzésén. Lelkes fiatalok, céljuk a kisebb dél-balatoni borászatok népszerűsítése. Területük 21 hektár, mely az előbbi kijelentés mellett hűen tükrözi, hogy a boglári borvidéket mai napig nagyobb 100 hektár körüli pincék uralják.
Színe zöldes reflexekkel kísért aranysárga. Illatában a rajnai rizlingre és az olaszrizlingre jellemző fehérhúsú gyümölcsök, és minimális ánizsosság jelenik meg. Friss savakkal, megfelelő testtel, és alkohollal, kellően hosszú utóízzel rendelkező bor.
Zelna – Sóskút Olaszrizling
száraz – Balatonfüred-Csopak – 2021
A Zelna családi borászat története 2014-ben, néhány hektár szőlővel kezdődött. Modern pincéjükben azóta két balatonfüredi, egy tihanyi és egy balatonszőlősi dűlőből, összesen 17 hektárról készítenek borokat, szigorúan organikusan, fenntartható gazdálkozást folytatva.
A Balatonfüred-Csopaki borvidék legfontosabb fajtája, az olaszrizling mellett szürkebarát, merlot, kékfrankos és zweigelt adják fajtaboraik és házasításaik alapját, de folyamatosan kísérleteznek, tanulnak és frissítk ültetvényeiket, hogy a termőhely és a fajták karakterén túl azt is megmutathassák boraikkal, amit a környezetükről és a világról gondolnak.
Nincs mögöttük több évtizednyi tapasztalat vagy bortermelő generációk, van viszont egy lelkes és kitartó szakmai csapat, akikkel napról napra jobban megismerik az ültetvényeikben rejlő lehetőségeket.
A borvidék legfontosabb fajtája, az olaszrizling, mely a Zelna pincészet ültetvényeikben is uralkodó. Kifejező fajta, egyértelműen közvetíti egy-egy termőhely üzenetét. A Sós-kút olaszrizling igazi ritkaság a Zelna borászat kínálatában. Időszakosan érhető el, kizárólag azokban az évjáratokban, amikor a termés minőségét kimagaslónak érzik.
Illatában a sós karamella megkapó kettősségét egy csipetnyi citromfű és fehérbors fűszerezi. A kóstoláskor visszafogott fanyarság árnyalja a birsalmasajt és az érett körte ízgazdag világát. A masszív, mészköves, vékony termőrétegű talajnak köszönhetően a Sós-kút esetében sem marad el a Zelna borok védjegyévé vált „köves” karakter. Érdekes „társasjáték” lehet az azonos évjáratú dűlős tételeik összekóstolása. Minden általuk művelt terület adottságai nagyon hasonlók, az elkészült borok mégis saját utat járnak.
SOMLÓ
Barcza Bálint – Blankó Cuvée
száraz – Somló – 2021
Barcza Bálint – Volcano Fire
száraz – Somló – 2019
Barcza Birtok már 5. generációs borászat, körülbelül 5 hektár szőlőt művel Bálint. Több, mint száz éve vette a pincét az ükapja. Mióta ő műveli a szőlőket, azóta biogazdálkodást folytat, pár éve natúr borokat készít
Furmint, és olaszrizling házasítása körülbelül fele-fele arányban. Itt már az érlelési aromáké a főszerep. Fahordóban nem volt, spontán erjedt. “A vulkán tüze” – azért kapta ezt a nevet a bor, mert tökéletesen megjeleníti Somló lényegét: sok ásványosság, nagy érlelési potenciál, a terroir jóval erősebben jelenik meg, mint a fajta.
Fehérvári Borbirtok – Furmint
száraz – Somló – 2022
A Fehérvári család Somlóval való kapcsolata egészen 1545-ig nyúlik vissza. Komoly érdemeket tudott már felmutatni id. Fehérvári Károly az 1920-as években, aki a Budafoki Magyar Királyi Pincészetben dolgozott. Fehérvári Károly 2001-ben a borakadémia által zászlósbor címet és nagy aranyérmet szerzett Furmint borával.
A pince jelenleg közel 30 hektár területen gazdálkodik Somlószőlősi központtal. Vezető borászuk ifj. Kamocsay Ákos (korábban a móri Kamocsay Pince borásza, id. Kamocsay Ákos, a Hilltop borászának fia), aki egyúttal az International Wine Challenge London bírálója, és az Országos Borszakértő Bizottság oszlopos tagja. Azt vallják, hogy erejük épp a kisléptékű működésben rejlik, így kompromisszumok nélkül, bátran kísérletezhetnek. A csendes borok mellett tradicionális pezsgőkészítéssel is foglalkoznak. Fő fajtáik a juhfark, furmint, hárslevelű, sárfehér, tramini, olaszrizling, sárgamuskotály.
2021-es évjáratú Reserve Furmintjuk különleges ízével, krémes kerekségével olyan, akár a palackba zárt nyár. Fajtajelleges illatában füge, körte és fűszeres ánizsosság repít bennünket nyári emlékeink felé, míg gazdag gyümölcsössége kiválóan harmonizál a hordó és az érett savak jelenlétével.
A Reserve Juhfark a céltudatos különcök bora, akiket nem kötnek a konvenciók, mert tudják mit akarnak és sosem félnek újba kezdeni. Egyediek, különlegesek és cseppet sem unalmasak épp úgy, mint a Reserve Juhfark gazdag, karakteres ízvilága.
A fahordós erjesztés után 6 hónapig seprőn érleljük tovább, hogy a termőhely jellegzetes ízjegyei és a hordós aromák egyvelegéből izgalmas, kalandos bor születhessen. Illatában egyszerre jelenik meg a köves ásványosság és a trópusi gyümölcsök, mely azonnal távoli tájakra csábít.
Ízében az őszibarack és körte mellett érett savak gazdagítják, a háttérben pedig határozottan megjelenik a fahordó füstössége is.
A Reserve Juhfarkban a Somló hamisítatlan jegyeit, valamint a hazai tradíció és a külföldi borkultúra előremutató szellemiségét ötvöző, igazi kozmopolita ital született: extravagáns és kifinomult egyszerre, mely a palackos érlelés során csak még teljesebbé válik.
Fehérvári Borbirtok – Juhfark
száraz – Somló – 2023
A St.George második évjárata, 100%-ban organikus Szent György-hegyi szőlőből készült, a Váradi-dűlő bazaltos-homokos talajáról. A Bohém eggyel részletgazdagabb, karakteresebb verziója, a hegy három meghatározó helyi fajtájából: a rajnai rizling, olaszrizling és furmint spontán erjedt, kis részben hordóban érlelt tételeiből állt össze hosszú próbaházasítások alapján.
NESZMÉLY
Szivek – ZV I Zöldveltelini
száraz – Neszmély – 2024
Szivek Péter két testvérével családi organikus borászatot visz a neszmélyi borvidéken található Kesztölcön. Borászatukban a fiatalos dinamizmust egyesítik a hagyományos értékekkel. Több generáció óta foglalkoznak borászkodással, mai napig kikérik apukájuk véleményét szakmai kérdésekben. A festői táj erőssége a borok szempontjából a teraszos kialakítású szőlőterületekben rejlik, mivel Péter a hegy lábánál egészen más stílusú bort adó szőlőket szüretel, mint a hegy tetejéről ahol a termőtalaj minimális.
A Pilis lábánál fekvő ültetvényük első négy sorának termése. Szeptember 15-én szüretelték, zúzás és bogyózás után kíméletes préselést alkalmaztak, majd finom seprőn, tartályban érlelték. Könnyed, de tartalmas bor, friss, sárgahúsú gyümölcsökkel, letisztult ízvilággal. A zöldveltelíni üde arca.
ETYEK
Haraszthy – Chardonnay hordóválogatás
száraz – Etyek-Buda – 2023
Intenzív illatú, elsősorban vaníliás és kókuszos jegyekkel csábító bor. Krémes, vajas jegyek uralják a kortyot. Diszkrét savszerkezet és aszalt gyümölcsös aromák teszik élvezetessé fogyasztását. Utóíze hosszan megmarad szánkban. A fahordós érlelésnek köszönhetően hosszan eltartható bor.
Haraszthy – Fantástico Malbec
száraz – Etyek-Buda – 2021
Mélybordó színű, gyümölcsös és egyben fűszeres bor. Meggylekvár, erdei gyümölcsök és bors jellemzi ezt a közepes testű, telt ízvilágú, friss vörösbort. Gazdag aromáit a közel egyéves fahordós érlelésnek is köszönheti.
Argentína lelke jelenik meg ebben a borban. A Malbec legszebb tulajdonságait hordozza magában. Intenzív, mély ibolyaszín jellemzi. Izében a komoly, édes tanninok mellett felfedezhető a vanília, a bors, a száraz füge, a szilvalekvár és a fekete ribizli. Először egy erős fűszerességet majd csokoládés lecsengést figyelhetünk meg.
PANNONHALMA
Pécsinger – Királylány
száraz – Pannonhalma – 2024
A család összesen mintegy 70 hektáron foglalkozik szőlőtermesztéssel, amelyen a mennyiségét tekintve mindenképpen zászlóshajónak számító olaszrizling mellett pinot blanc, királyleányka, cserszegi fűszeres, rajnai rizling, Irsai Olivér és sauvignon blanc adja a fehérszőlők legjavát, merlot, pinot noir és cabernet franc kékszőlősorokkal színesítve.
Ropogós, fehér húsú csonthéjasokat intenzíven mutató, leginkább körtés illatú királyleányka. Reduktív jó ihású beszélgetős bor.
Pécsinger – Rajnai Rizling
száraz – Pannonhalma – 2023/2024
Negyedik generációs borász család által 2000-ben alapított pince Győrújbaráton. A család évtizedek óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel a Pannonhalmi Borvidék legkiválóbb dűlőin. Ültetvényeik a tényői, a győrszemerei és a győrújbaráti dombokon laknak. Már messziről feltűnő, Ekler Dezső Ybl-díjas építész által tervezett pincészetük a Báródombon áll. A családi legendárium szerint amikor több mint 20 évvel ezelőtt a pincészetet alapító idősebb Pécsinger János kisfiával a Báródombon szánkózott, megígérte a kis Jánoskának, hogy egyszer házat épít neki a területre. A fiú felnőtt, a ház megépült, ám igaz, hogy nem lakóépület, hanem szőlőfeldolgozó lett belőle, ahol a pasztőröző eljárással gyümölcslevek készülnek, amely mellett reduktív és hordós érlelésű borok készítésével is foglalkozik a család.
Az alapító agrármérnök apa megértette az idők szavát s ma már inkább fia neve és tevékenysége fémjelzi a borászatot. A jól kipróbált, hordós technológia helyét ezzel átvette az acéltartályos, reduktív eljárás illetve az ezzel kombinált fahordós érlelés. Az így készült borok üdébbek, frissebbek, élénkebb illat-, íz- és zamatvilággal rendelkeznek – ahogy ők mondják, magukban hordozzák a napfény ízét, a nyári szerelmet.
A család összesen mintegy 70 hektáron foglalkozik szőlőtermesztéssel, amelyen a mennyiségét tekintve mindenképpen zászlóshajónak számító olaszrizling mellett pinot blanc, királyleányka, cserszegi fűszeres, rajnai rizling, Irsai Olivér és sauvignon blanc adja a fehérszőlők legjavát, merlot, pinot noir és cabernet franc kékszőlősorokkal színesítve.
Pécsinger János Rajnai Rizlingje 5 hónapot pihent fahordóban, így mutat tartalmas szekunder illat és ízjegyeket, de emellett a friss virágosság és a feszes fajtára jellemző savak is szépen jelen vannak benne.
TóthBorbirtok – Sárgamuskotály
száraz – Pannonhalma – 2024
Intenzív, a fajtára jellemző tipikus muskotályos illatvilág dominál, elegáns, nem tolakodó, mégis behízelgő. A fajtára jellemző ízorgia a szájban is folytatódik, melyet élénk savak tesznek egy igazán könnyű, szerethető borrá.
SOPRON
Steigler – Zöldveltelini
száraz – Sopron – 2023
Könnyedebb, fajtajelleges zöldveltelíni a soproni borvidékről. Illatában és ízaromái között friss citrusokat és friss zöldfűszerek fedezhetünk fel. Kóstolva friss, ropogós savakkal találkozunk. A finom seprőn tartásnak köszönhetően hosszú zamatos lecsengéssel búcsúzik a korty.
Taschner – Chardonnay Prémium
száraz – Sopron – 2023
MÓR
Miklós Csabi – Csókacsaládnak Rajnai Rizling
száraz – Mór – 2023
EGER
Kovács Nimród Winery – Bikavér
száraz – Eger – 2023
Soltész – Pajados Bikavér
száraz – Eger – 2018
Elegáns, gazdag ízvilág, finom vaníliás, szegfűszeges, feketeboros fűszerességgel, és csipkebogyós, ribizlis, szedres gyümölcsös jegyekkel. Határozott, feszes szerkezet, integrált, bársonyos tanninokkal, és komplex zamatos lecsengéssel.
St. Andrea – Merengő
száraz – Eger – 2021
Két évtizedes sikersztori Lőrincz Györgyé és családjáé. Kis pincéből borvidéki ikon, nemzetközi díjak, étterem, borbár és emblematikus borok. Az egerszalóki borászat a helyi fajtákra és a termőhelyre koncentrál. A Merengővel és a Napborral az egri bikavér és az egri csillag műfajában is maradandót hoztak létre.
A Merengő legszebb hordók válogatásából készült bikavér superior intenzív illattal, remek szerkezettel és markáns hordós jegyekkel. Közel harmada kékfrankos, mellette syrah, cabernet franc, merlot és pinot noir, 17 hónapig érlelve Kalina és Kádár hordókban. Mély, tüzes, érett nagybor, az egyik legjobb, amit a bikavér műfajában ismerünk.
Intenzív illatában komplex aromavilág: besztercei szilva, szomolyai fekete cseresznye, cassis mellett felsejlő fekete bors és grafitos tónus. Elegáns és izgalmas vörösbor. Ízét végig kísérik az illatban érzett aromák, lecsengése végtelen.
TOKAJ-HEGYALJA
Holdvölgy – Vision
száraz – Tokaj-hegyalja – 2021
A Holdvölgy pince 28 hektáron gazdálkodik Mádon, nevét az azonos nevű dűlőről kapta. Területeik itt vannak, mellette még a Király, Nyulászó, Betsek, Úrágya, Kakas és Dorgó dűlőben. A gazdag mádi talajszerkezet biztosít minketPrecíz, száraz birtokválogatás, eleganciával és lendülettel Furmint, Hárslevelű és Kabar fajtákból. Határozott illatában fehérhúsú őszibarack, fűszerekkel meghintett birsalma és spanyol sárgadinnye köszön vissza. Az ízképet barackos fővonal hangsúlyozza, melyet változatos gyümölcsösség és hordós jegyek kísérnek. Lecsengésében mézes és gyümölcsolajos élmény fogad, mely aztán hosszan velünk is marad a kortyban. A tétel egyértelmű feszessége és ereje híven tükrözi a Tokaji borvidék sokszínűségét.
Holdvölgy – Szamorodni
édes – Tokaj-Hegyalja – 2012
Komplex érett édes szamorodni, melynek illatában konfitált citrusok és trópusi gyümölcsök dominálnak, úgy mint a mangó és a maracuja. Ízében birsalmasajt és dinnye dzsem bontakozik ki lágy textúrában, egy kis mentollal a korty végén. Behízelgő harmónia és kristálytisztaság jellemzi, egy klasszikus tokaji édes szónok, aki méltón hirdeti a HOLDVÖLGY-stílust.
Furmint és hárslevelű édes szamorodni házasításában, most már 5. alkalommal mutatja meg a Holdvölgy pince a Mádi-medence első osztályú, történelmi dűlőinek szépségét. 2012 ráadásul egy kifejezetten meleg és kihívásokkal teli évjárat volt, melyben csak 5 tételük készülhetett el, de ebből 3, kimagasló elismerésben részesült nemzetközi és hazai versenyeken is. A dűlők és a szakmai munka kiemelkedő egységével pedig egy olyan, lehetőségekkel teli szamorodni születhetett meg, mely 11 évvel a szüret után is megérint lágyságával, érlelhetősége révén pedig újabb 11 évig – vagy még tovább – elkísér majd minket.
Kardos – Tündérmese
édes – Tokaj-Hegyalja – 2021
Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály tündérmesébe illő találkozása. Virágok, aszalt gyümölcsök, és méz sokrétű illatjegyei az ízben is harmonikusan jelentkeznek. 110 g/l maradékcukorral egy 5 puttonyos aszú koncentráltságával vetekszik. Kislánya Tünde után kapta a nevét a bor, mivel 2011-ben született, amikor az első tétel is készült.
Kvaszinger – Furmint-Hárslevelű
száraz – Tokaj-hegyalja – 2023
Maison aux Pois – Furmint-Blanc
száraz – Tokaj-hegyalja – 2021/2022
A Maison aux Pois (ejtsd: mézon o poá) borok az eleganciáról szólnak, többek között ezért is kapott a lelkes fiatalok által alapított hegyaljai borászat birtoka francia nevet. A céljuk kifinomult, letisztult, burgundi stílusban bemutatni a termőhelyeiket. Az eleganciát, finomságot keressik olyan szőlőfajtákban, amelyek alkalmasak a termőhely bemutatására. Ezekkel szépen dolgozik együtt a használt francia és zempléni tölgy.
Édes, gyümölcsös illat szépen keretezve Tokaj vulkáni talajának ásványosságával. Nagyon kedves, nagyon friss illattal indul: érett alma, kis barack és grapefruit. A szájban kedves édes ízérzet és citrusos, ropogós savak egyensúlyoznak. A korty minden szakaszában más-más gyümölcs: egressel indul, utána finom lapos barack, érett piros alma, a lecsengésben lime. Jól azonosítható ásványos sósság a vibráló, hosszú savak mellett. Barátságos, jó kortyú, „ivós” bor.
Naár – Hárslevelű hordóválogatás
száraz – Tokaj-hegyalja – 2023
Royal Tokaji – 5 puttonyos Aszú
édes – Tokaj-hegyalja – 2017
Áts Károly, 2012 év bortermelője, a garancia, hogy ez az aszú igazi nagyágyú. Virágok, méz simogatnak és élénk savak citrusossága hoznak harmóniát. Szép aranysárga színű, összetett illatjegyekkel rendelkező aszúbor. Illatában gazdag gyümölcsösség, sárgabarack és fűszerek, ízében füge és barack jellemzik, szép botrytis jegyekkel. Kiegyensúlyozott édességét ropogós savai szépen egészítik ki, üde friss érzettel párosulva, hosszú lecsengéssel.
Szarka – Késői
édes – Tokaj-hegyalja – 2023
Aprócska birtok Mádról, amin szinte a semmiből kezdett építkezni tulajdonosa. A pincét létrehozó Szarka Dénes Dávid mögött nem áll több generációs családi borászat. A bor- és szőlőszeretet hozta létre ezt a birtokot: nem a hagyományok folytatása, hanem a hagyományok teremtése a feladata. Borai tiszták, korrektek és évről évre ízletesebbek. Szarka Dénes Dávid a Pelle pincészet borásza is. 1,5 hektáron termelnek.
Szarka Dénes minden évjáratban készít desszertbort, és ami abba nem fér bele, jellemzően a pálinkában végzi. Kérésünk már a korábbi években „megmentette” számunkra ezt a könnyedebb kevésbé kontentrált olajos édes bort és mivel kölcsönösen szerettük a projektet korábban 2023-ban is készített egy ilyen bort nekünk Dénes. Mivel 1,5dl-re poharazható kiváló ár-érték arányú édesbor, ami nem túl tömény inkább csajos jól fogyasztható kb. 80g/l maradékcukorral.
Szarka Dénes – Mád Furmint
száraz – Tokaj-hegyalja – 2024
Szent Benedek – Furmint
száraz – Tokaj-hegyalja – 2008
Hogy miért Szent Benedek? Szent Benedeket VI. Pál pápa Európa védőszentjévé nyilvánította. Tállya, ahol a pince található Európa mértani közepe. Szent Benedek alapította a bencés rendet, és azért, mert a pincészet tulajdonosa, Dr. Farkas Géza kaposvári ügyvéd Pannonhalmán járt Gimnáziumba, ahol egyik kedvenc tanára volt Várszegi Asztrik (azóta már) főapát, Ő sok sikert kívánva, örült és “engedélyezte” névválasztásukat.
A Szent Benedek Pincészet alapítója és tulajdonosa Dr. Farkas Géza, aki a kilencvenes évek végén szeretett bele Tokaj-hegyaljába. Mára sikerült kialakítani egy igényes, exkluzív borokat előállító, jól felszerelt pincészetet, ahol a hangsúly a minőségi bortermelésen van. A pincészet Európa földrajzi közepén, Tállyán található. A szőlőterületeken a 100-120 mázsa helyett terméskorlátozással csak 25-30 mázsa szőlőt termelnek, melynek feldolgozása adja az alapot a kiváló borokhoz. A borász, Ádám József és a tulajdonos megtalálta a közös hangot, mindketten vallják, hogy a tokaji hírnevét vissza kell állítani, melyet csak minőségi borokkal lehet elérni.
A Szent Benedek Pincészet ültetvényei 6 dűlőben találhatóak. Ezek terméséből lett házasítva ez a bor úgy, hogy a különböző termőhelyek sajátosságai egy komplex egészet alkossanak. Korát meghazudtoló gazdag illat és íz jellemzi! 10-12 hónapig erjed 225L-es zempléni tölgyfahordóban, a hosszú ideig tartó erjedésnek köszönheti ezt a mértékű komplexitást.
SZEKSZÁRD
Eszterbauer – Fuxli Siller
száraz – Szekszárd – 2023
A Fuxli elnevezés egy szekszárdi összefogás eredményeként született. Az első évben 6 szekszárdi borász csatlakozott a kezdeményezéshez, és készített sillert, ezzel újból felkarolva a régen a vörösbornál is nagyobb népszerűségnek örvendő stílust. A Fuxli márkanév alatt piacra kerülő bor a róka (németül Fuchs) vöröses bundájáról kapta a nevét, ami a bor színében köszön vissza. De nem csak a név volt egységes, hanem a dizájn és a szabályok is. Minden Fuxliként forgalmazott bor palackját ugyanaz a művész tervezte és egységesen a róka szimbólum jelenik meg rajtuk, ám mégis mindegyik kicsit egyedi, kicsit személyre szabott. Mára ha minden igaz hárman maradtak a kezdeményezésben, de a szekszárdi siller öröksége így is tovább él. Eszterbauerék sillere 100% Kékfrankos. Virágos, puha, könnyedebb vonalú siller, Kékfrankososan fűszeres.
Eszterbauer – Mesterünk
száraz – Szekszárd – 2019
Mély szín, mély illat. Beleszippantva dús gyümölcsösség, fekete erdei bogyósok, szilvalekvár és édesgyökér ánizsossága. Szép arányos hordóhasználat, ebből finom aromák, vanília, édes fűszerek, pici csoki és kókusz. Dús hibátlan tanninok, vastag gazdag test, sűrű, hömpölygő bor. Íz gazdagságával nehéz vetekedni, ha pár év alatt az eleganciája is fejlődik, hibát sem találunk benne. Nagy és kivételes vörösbor.
Németh Janó – Zweigelt
száraz – Szekszárd – 2021
Szekszárdon, az Iván-völgyi domboldalon áll, az anno Németh dédszülők által épített nádtetős, vertfalú présház utódja, a kóstoló épület, és alatta a mára már többszörösére bővített U alakú pince. Mellette, közel 10 éve felépült a letisztult, vasbeton feldolgozó.
Felejtsd el amit a zweigelt-ről gondoltál korábban. Németh Janó tétele nagyon komplex, elegáns, gyümölcsös, szép, diszkrét fás jegyekkel. Hordós érlelés, első töltésű hordóban érlelve. Erősen hozam korlátozott, 1,5 kg-os tőke terhelés.
Pastor – Kadarka
száraz – Szekszárd – 2024
Közepes rubin szín, illatában a piros- és a fűszerpaprika mellett ott van a feketebors, ugyanakkor egy rendkívül kellemes gyümölcsösség, szeder és friss szilva is megjelenik benne. Ízében a selymes és lágy tanninok jól kiegészítik a friss savakat. Piros bogyós gyümölcs dominancia érezhető a lecsengésben.
Pastor – Cabernet Sauvignon Reserve
száraz – Szekszárd – 2022
Juhász Tibi világjárt borász, rengeteg élménnyel és tudással, melyet saját általa francia példára „Garage Winery”-ként emlegetett családi pincészetében kamatoztat. Pincéje legfőbb ismérve a patika tisztaság. Érlelésre csak barrique hordót használ, azokból is újat maximum harmad töltésűt. Fajták tekintetében a helyi fontos szőlők mint a Kékfrankos és a Kadarka mellett nagy potenciált lát a francia fajtákban is mint a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot. Borai feszesek a fahordó nem tolakodó de jelentős édes fűszeres jegyeivel. Cabernet Sauvignon-ja jó közepes plusz testet üt meg, tartalmas és sokrétű, de mégis jól fogyasztható.
Szeleshát – Sauvignon Blanc
száraz – Szekszárd – 2024
Talán meglepő hogy a dominánsan vörösboros Szekszárdról kóstolj Sauvignon Blanc-t. De miért is ne? Bodzavirág, egres és őszibarack illatjegyei ugranak ki a pohárból, melyet gyümölcsös korty követ rengeteg citrussal. Mindent megad, amit egy könnyű reduktív Sauvignon Blanc-tól várnál.
Szeleshát – K2 Kékfrankos
száraz – Szekszárd – 2022
Szekszárd jól ismert borászatának talán legjobban ismert bora. A borvidék zászlós fajtája nem is lehetne gyümölcsösebb, élénk savakkal jön az érett meggyes aromavilág. A K2 Kékfrankos Birtok Válogatás: A Szeleshát birtok meghatározó fajtája a kékfrankos. Gondos válogatás után acéltartályban erjesztették a tételt, amelynek a fele utána 6 hónapos használt hordós érlelést kapott. Szigorú borvidéki minősítés után tölthették az úgynevezett szekszárdi palackba, amely a borvidék egyik fontos közösségi értéke.
Szeleshát – Oroszlán
száraz – Szekszárd – 2018
KUNSÁG
Dűne Borbirtok – Generosa Narancsbor
száraz – Kunság – 2023
Gálné Dignisz Éva – Kékfrankos Rosé
száraz – Kunság – 2023
A jelenleg 76 hektáron működő Szigetcsépi központtal rendelkező pincészetnél a család minden tagja a borászatban dolgozik. Gálné Dignisz Éva 2013-ban az első nőként nyerte el az Év Bortermelője díjat. Ő a borász, férje a szőlész, fia is aktívan részt vesz a szőlészeti és borászati munkákban míg lányuk Zsuzsi az értékesítésben jeleskedik.
Könnyed gyümölcsös, reduktív rosé. Eper, málna, kis cukorkás klasszikus jegyek. Ha Dúzsi a szekszárdi rosé király, akkor Gálné Dignisz Éva a szigetcsépi rosé királynő.
VILLÁNY
Mayer – Kopár Cuvée
száraz – Villány – 2018
Jackfall – Cseresznyés
száraz – Villány – 2018
A Jackfall Bormanufaktúra 2001-ben alakult Villányban. Majd 2003-ban Kisjakabfalván megvásároltak egy műemléki jellegű sváb házat, melynek művészi színvonalú felújításával kialakították az új feldolgozót 2005 őszére. 2020-ra elkészült az új borászati üzemük is, amelyben a legmodernebb technológiákat alkalmazzák. Miközben őrzik a hagyományokat, a legjobb minőségre törekednek, amely főként a borokban mutatkozik meg. Mára a JACKFALL Bormanufaktúra egy komplex turisztikai igényeket kielégítő borászattá fejlődött egy csodálatos aprófalu, Kisjakabfalva szívében. A Jackfall Kisjakabfalva sváb neve, ennek megfelelően ejtése helyesen: “jakkfall”.
Cabernet Franc, Merlot némi Syrah-val kiegészítve a Cseresznyés dűlőből válogatva. Mint kiderült a Cseresznyés dűlő hivatalosan nem is létezik, csak a borászok nevezték ezt a lejtőt Cseresznyésnek a rajta található cseresznyefa miatti könnyű beazonosíthatóság jegyében. Mély, összetett illatvilág, amelyben azonnal fel lehet fedezni a termõhelyet. Érett, már-már lekváros gyümölcsökkel mutatkozik, úgymint meggy, szeder, áfonya, valamint egy kevés keleti fûszer. Kortyban mindez harmonikusan visszaköszön a kakaós érett tannin hosszú utóízével.
Jackfall – Syrah
száraz – Villány – 2019
A Jackfall Bormanufaktúra 2001-ben alakult Villányban. Majd 2003-ban Kisjakabfalván megvásároltak egy műemléki jellegű sváb házat, melynek művészi színvonalú felújításával kialakították az új feldolgozót 2005 őszére. 2020-ra elkészült az új borászati üzemük is, amelyben a legmodernebb technológiákat alkalmazzák. Ez a Syrah Kisharsányban lévő Gesztenyés dűlőről lett szelektálva, amit 2003-ban ültettek és 2006 óta termő. Mint az összes szőlőt, a Syrah-t is kézzel szüretelik, gondosan válogatják a legszebb fürtöket. Acél tartályban erjesztve, kíméletesen préselve és 18 hónapig másodtöltésű francia tölgyfahordókban érlelve.
Mély, rubin szín, lilás széllel. Közepesnél intenzívebb illat, mely rendkívül precízen gyümölcsös, a meggy kivételes, de van áfonya és szeder is érezhető. Kóstolva remek szerkezetet kapunk: semmi nehézkesség, kirobbanóan gyümölcsös, de mégis mély és komplex.
Streit-Zagonyi – Cabermet Sauvignon
száraz – Villány – 2018
Streit Györgyék Cabernet Sauvignon-jában nagy beltartalom, érett fekete bogyós gyümölcsök kavalkádja, az alkohol és az érett tanninok egyensúlya szép összhangot alkot. A pincészetnél nagyon jó évjárat volt, a sok napsütésnek köszönhetően, az október végén szüretelt szőlő tökéletes állapotban volt. Szép tétel.
Streit-Zagonyi – Rosé
száraz – Villány – 2024
Streit-Zagonyi – The Legacy Cuvée
száraz – Villány – 2022
A pince tulajdonosa Streit György, aki családfáját kutatva talált Zágonyi Károlyra. Charles Zagonyi igazi hős volt, aki a katonaként szolgált az 1848-49-es szabadságharcban. Annak bukása után Amerikába menekült, ahol az amerikai polgárháborúba csöppenve Frémont tábornok oldalán ezredesként rész vesz a polgárháború egyik döntő csatájában, ahol a maréknyi északi lovasság beveszi a túlerőben lévő Springfieldet, utána pedig egész Missourit. Zágonyi őserejét, virtusát, győzni és élni akarását tölti a pincészet palackjaiba, hisz ő maga is ugyanabból a szülőföldből merítette erejét, mint boraik. A 2013-ban telepített 5 hektár területen cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, valamint hárslevelű és chardonnay ültetvények találhatóak.
KÜLFÖLDI BOROK
Balla Géza – Kolna Kadarka
száraz – Erdély – 2023
Felline – Primitivo di Manduria
száraz – Puglia – 2021
A dél-olasz Puglia borvidék leggyakrabban ültetett szőlőfajtája. Nevét a latin elsőként érőből kapta. Az érés során a szemekből a víz egy része elpárolog, a beltartalom pedig koncentrálódik, így a szőlő édesebb lesz. Testes közepesen tanninos vörösbor. Tartályban erjesztették, majd nagyjából 18 hónap magyar és francia hordós érlelés után került palackba. Könnyen érthető, szerethető bor, nagy lendülettel, élénkséggel. Érett szilva, étcsokoládé és dohány dominál a végtelenül kerek és selymes kortyban.
Gambino Vini – Tifeo Rosso
száraz – Sicilia, Olaszország – 2020
Szíciliai családi borászattól szereztük be ezt a kiváló vörösbort, valószínűleg sehol máshol nem találod meg az országban. Az Etna fekete vulkáni talajáról származó bora két helyi szőlőfajtából készült. Ezek a Nerello Mascalese és a Nerello Cappuccio. 12 hónapot érlelték fahordóban. Illatában és ízében is érezhető a vulkáni hatás, bőrős, fűszeres, dohányos és erdei avaros jegyekkel kiegészülve. Gazdag aromájú komplex tétel.
Kaiken – Malbec
száraz – Argentína – 2022
Argentína zászlós szőlőfajtája a Mendoza borvidéken található 155 hektáros Kaiken borászattól. A pincészetnél első sorban Mendoza két meghatározó szőlőfajtájával, malbec-kel és cabernet sauvignon-nal foglalkoznak. Mindegyik bor átesik fahordós érlelésen. A korábbi Reserve helyett Estate nevet kapott ez az érett gyümölcsökkel, szederrel, meggyel kényeztető, finoman fás, élénken fűszeres illatú mendózai bor. Intenzív fekete gyümölcsös korty, lágy tanninok, finom pörkölt kávés jegyek, hosszú lecsengés. (40%-a fél éves francia tölgyfahordós érlelést kapott)
La Créma – Monterey Chardonnay
száraz – California, USA – 2020
Amerika első számú Chardonnay-ja 30 éve, és még mindig az. A teljes borkészítési folyamat során kis tételekben kézzel szüretelt szőlők Kalifornia hűvös, tengerparti termőhelyeiről származnak. Gyümölcsös, istenien összetett. Testes, olajos hordóban erjesztett bor, pörkölt tölgyfa aromákat, vonzó sült alma ízeket, valamint vaj és vanília jegyeket kínál.
Misty Cove – Landmark Sauvignon Blanc
száraz – Marlborough, Új-Zéland – 2020
Kézzel szüretelt szőlőből válogatott területről a Fareham Lane-i szőlőültetvényről származó alapanyagból készült rozsdamentes acélban, hűtve erjesztett tétel. Palackozás előtt 6 hónapig seprőn érlelték, ezzel kapott mélységet és komplexitást a klasszikus kirobbanó trópusi gyümölcskosarat idéző aromajegyek mellé.
Recas – Feketeleányka
száraz – Erdély – 2021/2023
Rékás dűlőről kapta nevét a pince. 900 hektáron termelnek, gigantikus méretek, mégis boldog a borász, mert minden bort eladnak. Amerikától Japánig exportálnak. Ausztrál a borász, így a modern új-világi felfogást ötvözik a tradicionális értékekkel.
A Feketeleányka vagy helyi nevén Fetesca Negra őshonos erdélyi fajta. Gazdag gyümölcsös illatvilág kezdve a virágoktól egészen a málnáig és a cseresznyéig. Kevés fanyarság szép fűszerekkel kiegészítve, amit a finom hordóhasználat emel ki, de így is a gyümölcsökön van a hangsúly.
Recas – The New Chardonnay
száraz – Erdély – 2024
Rendkívül elegáns és harmonikus ízében mint illatában, diszkrét muskotályos jegyek, amit a szénsav tesz egésszé. Egyértelműen a nyár slágere lesz, ezt garantáljuk!
Recas – The New Sauvignon Blanc
száraz – Erdély – 2024
Újdonság a Recas pincészettől: egy nagyon vonzó, újvilági stílusban elkészített Sauvignon blanc, kirobbanó gyümölcsösséggel és penge savakkal. A bort eredetileg a német piacra szánták, így nem meglepő, hogy a címkén csak német nyelvű leírás található. Az is érthető, hogy a trocken megjelölés engedi a diszkrét maradékcukor meglétét, így téve még gördülékenyebbé minden egyes kortyot.
The Grinder – Chenin Blanc
száraz – Dél-Afrika – 2022
A The Grape Grinder Wine Company 2010-ben alakult, és az egyik feltörekvő dél-afrikai borászatként ismert. A borászat központja a híres Cape Winelands borvidéken található, amely Dél-Afrika egyik legjobb borvidéke, különleges klímájáról és talajviszonyairól ismert. A cég alapítói, Johan du Toit és Oliver Kirsten, azt a célt tűzték ki, hogy modern, mégis megfizethető borokat készítsenek, amelyek a dél-afrikai szőlőtermesztés gazdag hagyományait és az új borászati technológiákat egyaránt tükrözik.
A borászat a fenntarthatóságot is fontosnak tartja: környezetbarát gazdálkodást folytat, és minimalizálja a termelés ökológiai lábnyomát. Modern feldolgozási technológiákat alkalmaznak, hogy a szőlő természetes ízeit megőrizzék, miközben a legjobb minőséget biztosítják.
A The Grape Grinder borok főként friss, gyümölcsös aromáikról ismertek, így könnyen élvezhetőek, ugyanakkor elegánsak és jól strukturáltak. A borászat célja, hogy borai a nemzetközi piacon is versenyképesek legyenek, és a dél-afrikai borászat legjavát képviseljék.
A The Grape Grinder Chenin Blanc egy különleges és sokoldalú fehérbor, amely Dél-Afrika egyik legismertebb szőlőfajtájából, a Chenin Blanc-ból készül. Ez a fajta kifejezetten jól érzi magát a dél-afrikai klímában, különösen a Cape Winelands borvidéken, ahol a szőlő ideális körülmények között érhet be. A Grape Grinder Chenin Blanc kiválóan megmutatja a fajta jellegzetességeit: frissesség, gyümölcsösség, és könnyedség jellemzi. A bor illatában élénk citrusos jegyek, zöldalma és őszibarack dominálnak, miközben egy leheletnyi trópusi gyümölcs, mint az ananász és guava is megjelenik. Az ízvilág friss és vibráló, a citrusos és gyümölcsös jegyek mellett enyhe ásványosság és krémes textúra is érezhető, ami gazdagabbá teszi a bort. Kiegyensúlyozott savtartalma kellemes, üde lecsengést biztosít.
Volpe – Primitivo IGT
száraz – Argentína – 2021
Weinrieder – Bockgarten Riesling
száraz – Ausztria – 2022
A Weinrieder családi birtok a körülbelül 16.000 hektáros Weinviertel régió központjában található. A borvidék így Ausztria legnagyobb és legérdekesebb szőlőtermő területe. Helyzete a déli és délnyugati irányban fekvő dombokon, valamint a szőlőtermesztéshez ideálisan agyagos talaj képezi a jó minőségű borok alapvető feltételeit. A Weingut Weinrieder a legjobb déli és délnyugati fekvésű területeken kb. 20 hektáron gazdálkodik. Dűlőszelektált boraik közül egyedülálló a Birthal, Kugler, Schneiderberg, Hohenleiten és Bockgärten szőlőskertek válogatása már régóta a legmagasabb minőséget képviselik a térségben.
Egy nagyszerű dűlős rajnai, amely kiváló gasztro bor is egyben. Kifinomult szerkezet, nagyon friss, ropogós, vibráló savakkal. Illatában citrusok, lime és érett körte, ízében a lédús fehér őszibarack csábít újabb kortyra.
PEZSGŐK
Billecart-Salmon – Brut Reserve Champagne
száraz – Champagne
Az egyik legmodernebb stílusú champagne, aminek 1945 óta változatlan az összetétele, három évjárat házasítása. Gyümölcsös és élénk, ugyanakkor erőteljes és tartalmas. A klasszikus élesztős-kenyeres aromák mellé intenzív, eleven trópusi gyümölcsös, almás-barackos ízvilág párosul, finom ásványos lecsengéssel. Elegáns, lendületes. (8 gramm dosage)
Fehérvári Borbirtok – Somlói Brut Reserve
brut – Somló
A Fehérvári család Somlóval való kapcsolata egészen 1545-ig nyúlik vissza. Komoly érdemeket tudott már felmutatni id. Fehérvári Károly az 1920-as években, aki a Budafoki Magyar Királyi Pincészetben dolgozott. Fehérvári Károly 2001-ben a borakadémia által zászlósbor címet és nagy aranyérmet szerzett Furmint borával.
A pince jelenleg közel 30 hektár területen gazdálkodik Somlószőlősi központtal. Vezető borászuk ifj. Kamocsay Ákos (korábban a móri Kamocsay Pince borásza, id. Kamocsay Ákos, a Hilltop borászának fia), aki egyúttal az International Wine Challenge London bírálója, és az Országos Borszakértő Bizottság oszlopos tagja. Azt vallják, hogy erejük épp a kisléptékű működésben rejlik, így kompromisszumok nélkül, bátran kísérletezhetnek. A csendes borok mellett tradicionális pezsgőkészítéssel is foglalkoznak. Fő fajtáik a juhfark, furmint, hárslevelű, sárfehér, tramini, olaszrizling, sárgamuskotály.
Reserve Brut pezsgőjük egyszerre hordozza a tradicionális pezsgők exkluzivitását és a borászat újító kíváncsiságát. Izgalmas különlegesség, mely csodás látványt nyújt, ahogy holdfénysárga színnel gyöngyözik a pohárban.
Komplex illatában a lédús őszibarack, a körte és a citrusok egyszerre jelennek meg, háttérben toastos, érlelt aromákkal. Gyümölcsössége harmóniát alkot a kekszes ízjegyekkel, melyek krémes lecsengéssel zárnak. Egy valódi újragondolt klasszikus.
Feind – Coupé Brut
brut – Dél-Balaton
A Feind pezsgője Charmat-eljárással sauvignon blanc-ból készült. A finom gyöngyözésű Coupé Brut élénk savszerkezettel rendelkezik. Illatában és ízében is komplex; a gyümölcsös jegyek közül a zöldalma és körte jellemzi.
Foss Marai – Superiore Prosecco DOCG
brut – Olaszország, Valdobbiadene
A pincészet tulajdonosai minden egyes prosecco-t műalkotásként kezelnek, ezt sugallják a különleges, egyedi minőségű címkék is. GUIA DI VALDOBBIADENE, a termőterület egyedülálló hely a világon, az UNESCO Világörökség része, ahol évszázados történelemmel büszkélkedik a prosecco termelés.
A Foss Marai prosecco-k harmonikusak és elegánsak, telt jellegzetes gyümölcsösséggel. DOCG, azaz a legnemesebb területekről, nagyobb hozamkorlátozással készült Valdobbiadene-ben.
A nemcsak ízében, hanem küllemében is elegáns, magas minőségű prosecco
Klipfel – Cremant d’Alsace
brut – Franciaország, Alsace
Martin Klipfel 1824-ben hozta létre a Klipfel Domaint, amely ma 40 hektáros családi birtok. 1830-ban Martin megszerezte a tekintélyes Clos Zisser-t. Fia, Eugène és unokája, Louis Klipfel jelentős növekedést hozott a családi vállalkozásban. Az André Lorentz (az Académie du vin de France, a híres Francia Borakadémia egykori tagja) által továbbfejlesztett családi vállalkozást ma Jean-Louis Lorentz-Klipfel, valamint lányai, Anne-Sophie, Marie és Amélie irányítja.
Érdekesség, hogy a Klipfel Pincében 1921-es, 1929-es, 1939-es, 1942-es, 1943-as, 1945-ös vagy 1959-es borok is találhatók még. A Klipfel Birtok 1984-ben az elsők között használt burgundi francia tölgyfahordókat, a híres vörös hordókat.
Évente 1 500 00 palack kerül forgalomba. Az eladások 20%-a több mint 25 országba irányuló exportból származik, különösen Európa szerte, de az Egyesült Államokba, Kínába, Oroszországba, Ausztráliába stb.
Élénk savú, vibráló cremant, melyben a friss zöldalmás és citrusos jegyek keverednek a krémesebb toast-os jegyekkel. Egyszerű, de frissítő, intenzív és kiegyensúlyozott.
Miquel Pons – Guarda Organic Cava
brut – Spanyolország
A spanyol pezsgőalapanyagok mindegyike felvonul ebben a szuper ár-érték arányú cava-ban, azaz Macabeu, Parellada és Xarel-lo. Halványsárga cava arany árnyalatokkal és elegáns buborékleválasztóval, amely tökéletes koronát képez a pohárban. Érett gyümölcsre emlékeztető fűszeres aroma, intenzív és tartós. A szájban kellemesen kiemelkedik a nem kevesebb, mint huszonnégy hónapig tartó cavas érlelés enyhe íze, melyet egy krémes és jól beépülő buborék kísér.
Moillard – Cremant de Bourgogne
brut – Franciaország, Burgundia – 2022
A MOILLARD Crémant de Bourgogne Blanc Brut egy kifinomult és elegáns pezsgő, mely a Burgundia borvidék különböző részeiből származó alapborokból készül. A használt szőlőfajták között megtaláljuk a Chardonnay-t (60%), Pinot Noir-t (20%) és Gamay-t (20%), amelyek elsősorban a Beaune és Nuits Côtes és Hautes Côtes, valamint a Côte Chalonnaise régióból származnak.
A vinifikáció hagyományos módszerrel történik. A szőlőt a pincészetbe érkezés után azonnal pneumatikus présekben préselik. Az erjedés rozsdamentes acéltartályokban, 18°C-on zajlik. Az alapborok összeállítása után a második alkoholos erjedés palackban történik, és a bor 12 hónapig érik „sur latte” (palackban fekve), mielőtt a gyropalletákba kerül és lepezsgőzik a palackban lévő üledék eltávolítására. Ezt követi az expediční likőr hozzáadása, majd a palack lezárása és a búvóka rögzítése.
A talajok változatosak: mészkő és márga a Cotes de Nuits, Cotes de Beaune és Cote Chalonnaise régiókban, és gránit Dél-Burgundiában.
Színe aranysárga, finom buborékokkal és tartós habbal. Illata fehér virágokra, mogyoróra és őszibarackra emlékeztet. Ízében nagy frissességet mutat, virágos aromákkal. Delikát és finom buborékokkal, hosszan tartó ízvilággal.
Ajánlott fogyasztási mód: Ideális aperitifként, de akár az egész étkezés során kísérőként is szolgálhat, vagy gyümölcsalapú desszertek mellé. Fogyasztási hőmérséklet: 6-8°C
A Burgundiai borvidék Franciaország egyik leghíresebb borászati régiója, amely számos különböző mikroklímával és talajtípussal rendelkezik. A Crémant de Bourgogne egy különleges francia pezsgőfajta, amely a régió hagyományos módszereivel készül, hangsúlyozva a szőlőfajták és a terroir egyedi jellegét.
Mosnel Saten – Franciacorta DOCG
brut – Olaszország – 2018
Ragyogó aranyszínű és sűrű, krémes olasz pezsgő 100 % Chardonnay-ból, melyben a buborékok gyöngyözése ugyanolyan kifinomult, mint az intenzív, tiszta aromák jelenléte. A bergamott és a jázmin csábító jegyei finoman csípős csillagánizzsal és fehér borssal párosulnak, mindezek hátterében megnyugtatóan klasszikus gyümölcsök állnak: ősuibarack és licsi, egy csipetnyi kandírozott mandulával és vajkrémes tésztával. A szájpadláson fenséges, elegáns tempóban fejlődik, könnyedén csábít a menta, az aszalt gyümölcsök és a dió váltakozásával, valamint egy apró csipetnyi tengeri sóval, amely stílusos, hosszan tartó befejezést eredményez.
Serena – Prosecco DOC Treviso Brut
száraz – Olaszország, Valdobbiadene
Észak-Olaszország Valdobbiadene a prosecco hazája. Innen származik a helyi szőlőfajtából, a glerából készülő habzóbor. A tradicionális pezsgőhöz képest a buborékok kevésbé elegánsak és inkább frissítőek. Illat és íz aromájában is inkább a virágos, gyümölcsös jegyek mutatkoznak. A kötelező maradékcukor ebben is ott van, hogy még üdébb, fogyaszthatóbb legyen a tétel.
Steigler – Kékfrankos Pet Nat
száraz – Sopron – 2024
A pétillant naturel rövidítése egy őspezsgőre utal, ahol az erjedésben lévő mustot töltik le, így a bor a palackban készül el. Az eljárás az évszázadok során feledésbe merült, de miután a borászok újra felfedezték, hogy milyen ízgazdag, zamatos buborékos italt nyernek vele, egyre többen kísérleteznek pét-natokkal, ami az elmúlt években nagy népszerűségnek örvend az újdonságot kereső borfogyasztók körében.
A Steigler pince erjedő kékfrankos rozéját zárta e palackba, hogy a természetes módon keletkező buborékok igazi ropogós pezsgős élményt adjanak!
Palo – Gyöngyöző Nedű
száraz – Balatonfüred-Csopak – 2022
100% cserszegi fűszeres bor némi maradékcukorral, széndioxiddal dúsítva. Jól behűtve kellemes nyári gyöngyöző, nem kell túlgondolni.
Vicente Gandia – Hoya de Cadenas Cava Brut
száraz – Spanyolország
Évjárat nélküli jó ár-érték arányú champagne-i eljárással készült spanyol pezsgő. 12 hónap palack érleléssel készül Macabeo és Chardonnay házasításával. Visszafogott élesztős jegyek inkább a citrusos friss gyümölcsös jegyek dominálnak benne.
Pécsinger – Hableányka
száraz – Pannonhalma – 2024
Rendkívül elegáns és harmonikus ízében mint illatában, diszkrét muskotályos jegyek, amit a szénsav tesz egésszé. Egyértelműen a nyár slágere lesz, ezt garantáljuk!
Roger Goulart – Cava Brut Millesime
brut – Spanyolország – 2022
Alapanyaga a Barcelonától délre fekvő, Anoia és Foix folyók által határolt medencéből származik. A fenntartható termelés hívei éppen bioüzemre történik az átállás. 30% Macabeo, 40% Xarel-lo, 30% Parellada hosszú érlelésű, a finom seprőn való érlelés miatt erős karakterű cava. Illata krémes, kiemelve a gyümölcsös, citrusos és fűszeres jegyeket. A háttérben piritott, pörkölt diófélék jegyeivel. Ízében friss, kellemesen savas, selymes, strukturált.
“Tamás kedvencei” kóstolósor
— Misty Cove – Landmark Sauvignon Blanc
— Pécsinger – Rajnai Rizling 2020
— Kovács Nimród Winery – Bikavér 2023
— Recas – Feketeleányka 2021/2023
— Szeleshát – Oroszlán 2018
(ajándék olivabogyó tál és egy kancsó szóda)
“Balázs kedvencei” kóstolósor
— Recas – The New Sauvignon Blanc 2023
— Szent Benedek – Furmint 2008
— Pastor – Kadarka 2024
— Streit-Zagonyi – The Legacy 2022
— Eszterbauer – Mesterünk 2019
(ajándék olivabogyó tál és egy kancsó szóda)
“Levente kedvencei” kóstolósor
— The Grinder – Chenin Blanc 2022
— Taschner – Chardonnay Prémium 2023
— Balla Géza – Kolna Kadarka 2023
— Volpe – Primitivo IGT 2021
— Streit-Zagonyi – The Legacy 2022
(ajándék olivabogyó tál és egy kancsó szóda)