PALACK VÁLOGATÁS BOROK

0,75-Palack – Sauvignon Blanc

pohár (1,5dl) 1400 Ft
palack 7000 Ft
elviteles 1790 Ft

száraz – Eger – 2023

A Soltész pincészet jóvoltából a Palack és 0,75 számára készített klasszikus Sauvignon Blanc brutál jó ár-érték arányban. A mindennapok zöldes, citrusos, egreses feszes savú jó ivású bora.

0,75-Palack – Irsai Olivér

pohár (1,5dl) 1400 Ft
palack 7000 Ft
elviteles 1590 Ft

száraz – Kunság – 2023

A Béla Borászat 1991 óta működik családi vállalkozásban Imrehegyen. A Borászatot Béla Zoltán vezeti, melyet a szülei indítottak útnak és a mai napig a család tagjai dolgoznak a vállalkozásban a feldolgozás és a kereskedelem területén egyaránt. A kunsági borvidék ezen részén boraikat kizárólag saját szőlőtermésből készítik megújult, modern üzemükben, mely 2012-ben került átadásra. Imrehegy határvidékén találhatóak szőlőültetvényeik, melyeket jelenleg is 70 ha-on művelnek. Termőtájuk legjellemzőbb borai az Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Nektár, Tramini, Kövidinka, Sárfehér, Ezerjó-Generosa házasításuk és a gyümölcsös rozék. Ez az Irsai egy közös projektünk, melynek titka 10% Kövidinka. Ez teszi frissebbé az illatát és feszesebbé, jó savérzetűvé a kortyot.

0,75-Palack – Rosé

pohár (1,5dl) 1400 Ft
palack 7000 Ft
elviteles 1690 Ft

száraz – Eger – 2023

A Palack Borbár és a 0,75 Bistro válogatás roséja saját címkével Egerből a Soltész család jóvoltából. Könnyű epres, légies. Fröccsben vagy tisztán jég hidegen!

Nádas Szilárd – Chardonnay Barrique

pohár (1,5dl) 2300 Ft
palack 11500 Ft
elviteles 3990 Ft

száraz – Etyek-Buda – 2022

Ez a Chardonnay Barrique három különböző sokadik töltésű barrique hordóban 6 hónapig érlelt tétel házasságából született. Szilárd saját címkével is kihozta az évjárat azonos nevű borát. Amitől exkluzívvá válik a bor, az a tény, hogy Gábor és Dávid végigkövette a hordókban lévő tételek fejlődését és a saját címkés bor házasítási arányát ők maguk határozták meg. Ezáltal a két hely válogatás bora afféle kétpetéjű ikertestvére Szilárd saját címkével forgalomba kerülő borának. Ez a tétel kicsit populárisabb, érezhetőbb a fehér húsú csonthéjasok túlsúlya a fa vajas, krémes ízhatása mellett.

Nádas Szilárd – Pinot Noir

pohár (1,5dl) 2500 Ft
palack 12500 Ft
elviteles 4490 Ft

száraz – Etyek-Buda – 2022

Nádas Szilárd ennél a tételnél is kiélte kísérletező kedvét. Különböző fahordókban érlelte a nehéz év termését. A végső házasítást külön a Palack és 0,75 Bistro számára válogatta össze Szilárd, Gáborral és Dáviddal karöltve. Eredményként egy fiatalos, piros bogyós gyümölcsös, halványan bőrös Pinot Noir-t köszönthetünk. Mindössze egy kishordónyi, azaz 300 palack készült ebből a tételből, amelyet csak a két helyen kóstolhattok.

Sebestyén – Szexárd Cuvée

pohár (1,5dl) 1700 Ft
palack 8500 Ft
elviteles 3490 Ft

száraz – Szekszárd – 2018

Merlot, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon házasítása. Porkoláb, Iván-völgy, Görögszó dűlő házasítása, Az alapanyag 500 l-es tölgyfahordóban erjedt 2 évig. A végeredmény egy tartalmas piros bogyós gyümölcsös bor, melyben határozottan megjelennek a hordó fűszerei is, mint a kakaó, csokoládé, szegfűszeg és a vanília.

Váli – Olaszrizling válogatás

pohár (1,5dl) 1700 Ft
palack 8500 Ft
elviteles 2790 Ft

száraz – Badacsony – 2021/2022

Váli Péter kiváló megtestesítője két helyünk filozófiájának. Kis pince, lelkiismeretes borász Badacsonyörsön borászkodik. A bor egy része 500 literes fahordóban érlelődött 6 hónapig, másik része pedig két különböző tartályban érlelődött. Könnyed, jóivású mégis tartalmas és a borvidék minerális jegyeit is szépen hozza. Jó ár-érték arányú fajtajegyes olaszrizling.

KÖNNYED FEHÉREK

Arias – Pécsely Olaszrizling

pohár (1,5dl) 1500 Ft
palack 7500 Ft
elviteles 2290 Ft

száraz – Balatonfüred-Csopak – 2022/2023

A pécsely-i Király oldal dűlőből válogatott olaszrizling a pince ugyanezen fajtájából készülő alapboránál tartalmasabb. A barátságos savak mellett édes hangulatú gyümölcsök, ringló és őszibarack határozzák meg az ízét, illatában pedig szőlővirágos, érett almás, a fajtára sokszor jellemző mandulás fanyarsággal.

Arias – Szürkebarát

pohár (1,5dl) 1500 Ft
palack 7500 Ft
elviteles 2290 Ft

száraz – Balatonfüred-Csopak – 2023

Vörösmál dűlő válogatása. Tartalmas bor, melyet szép savak támogatnak. Illatában édeskés-fűszeres, amiben körte, ringló, fahéj és kamilla is felbukkan, ízében pedig gyógynövényeket, édes körtét és érett őszibarackot juttat eszünkbe.

Hollósy – Bodzilla

pohár (1,5dl) 1400 Ft
palack 7000 Ft
elviteles 1790 Ft

száraz – Balatonfüred-Csopak – 2023

Reduktív, Rizlingszilváni fajtabor. Emiatt igazi ritkaság, hiszen jellemzően házasításban találkozhatunk a fajtával. Üde, virágos, gyümölcsös, nevére utalóan bodzás illatvilág. Könnyen csúszik és hamar megszerethető, egy igazi frissítő bor.

Hollósy – Zsolna Királyleányka

pohár (1,5dl) 1400 Ft
palack 7000 Ft
elviteles 1990 Ft

száraz – Balatonfüred-Csopak – 2022

Tagyon hegyi borászunk Királyleánykája, mely Zsombor kislánya után a Zsolna nevet kapta. Igazi fajtajegyes reduktív királyleányka, körtés friss gyümölcsösséggel.

Kono – Sauvignon Blanc

pohár (1,5dl) 2900 Ft
palack 14500 Ft
elviteles 6990 Ft

száraz – Marlborough, Új-Zéland – 2023

Egy tiszta és ragyogó új-zélandi Sauvignon Blanc bor vibráló, gyümölcsös illatú, tele citrusos, trópusi és fűszernövényes jegyekkel. Ízében a citromhéj és a guava zamatai a ribizlilevél és a friss paprika jegyei párosulnak. Finoman kiegyensúlyozott bor pikáns savakkal, mögöttes ásványossággal és egy csipetnyi maradék édességgel. Elegáns herbalitás és visszafogott ásványosság jellemzi, hosszú, száraz és tartós lecsengéssel.

Little Beauty – Sauvignon Blanc

pohár (1,5dl) 3300 Ft
palack 16500 Ft
elviteles 7790 Ft

száraz – Új-Zéland – 2023

Az új-zélandi Cloudy Bay egykori borászának, Eveline Fraser projektbora ez a klasszikus trópusi gyümölcsös új-zélandi Sauvignon Blanc. A festői Waihopai Valley termése Marlborough borvidékéről. Elnevezése egyből két dologra is utal. Egyrészt Új-Zélandon a „kis szépség” kifejezést gyakran használják a szeretet kifejezéseként, vagy ha valaki valami miatt izgatottnak érzi magát. Barátságos és kedves. Másrészt valószínűleg láttad már Peter Jackson Gyűrűk Urát… és igen… pontosan így néz ki Új-Zéland (leszámítva a hobbitokat és az orkokat). Új-Zéland földrajzilag kicsi – hihetetlenül gyönyörű tájakkal.

“Little Beauty ideológiája:

Hitelesség: ismerem a gyökereimet,

Integritás: ebben nincs kompromisszum,

Innováció: mert izgalmas, és az visz előre,

Fenntarthatóság: a környezetvédelem abszolút prioritást évez!”

Nyilas Birtok – Sauvignon Blanc

pohár (1,5dl) 1400 Ft
palack 7000 Ft
elviteles 1990 Ft

száraz – Mátra – 2022/2023

Mátraalján Gyöngyössolymos mellett fekszik a nem kevesebb mint 400 hektárnyi szőlőtőkéje a Nyilas családnak. A birtokot 1995-ben apa-lánya páros indította útjára, Dr. Nyilas János és Nyilas Ilona, immáron három generációs borászattá alakult, Ilona lánya Nóra is a csapatot erősíti. A Nyilas Birtok főborásza Babiczki Laci aki saját néven futó boraival lehet ismert.

2022 Mátrában jó évjárat volt a sauvignon blanc fajta szempontjából. Meleg nappalok, hűvös éjszakák, amelyek megadták azt a feszes savszerkezetet és telt aromákat, melyek ezt a bort jellemzik. A zöld vágott füves jegyek mellett a trópusi gyümölcsök, licsi, mangó, grapefruit kavalkádja is megjelenik a bor illatában és izében is. Könnyű, illatos, jó ivású.

Pajzos – Furmint

pohár (1,5dl) 1400 Ft
palack 7000 Ft
elviteles 2190 Ft

száraz – Tokaj-hegyalja – 2022

A Pajzos Pince 100% magyar tulajdonban több mint 30 éve működő nagy borászat Tokajban. Területeik két elsőosztályú dűlőben a Megyer és Pajzos dűlőben helyezkednek el 217 hektáron. Éves termelésük 320 ezer palack.
Ennek az alap bisztrós furmintnak illata közepesen intenzív. A Pajzos Tokaj ikonikus borában ropogós sav és üde gyümölcsösség játszik főszerepet. Az ízgazdag száraz furmint meghatározó aromáit a citrom és a lime-héj adják. Az összetett illat loncot (rózsaszín virágú kúszónövény), körtét, zöldalmát és citromvirágokat kínál, kóstolva a citromhéj és a fehér őszibarack jegyeit mutatja. Száraz érzetű, kellemes koncentrációjú bor. A ropogós savasságot a 8,5 g/l maradék cukortartalom kiválóan ellensúlyozza.

Palo – Olaszrizling

pohár (1,5dl) 1400 Ft
palack 7000 Ft
elviteles 2290 Ft

száraz – Balatonfüred-Csopak – 2022/2023

Apáról fiúra szálló családi pincészet Paloznakon. Jelenleg idősebb és ifjabb Csiszár Péter közösen készítik a borokat nagyjából 10 hektáron. Fő fajtájuk az olaszrizling, melyet több mint 5 ha-on termesztenek. A család hiszi, hogy a fajta jól csak ”Csopak és környékén” érzi magát. Az itteni talaj és klimatikus tényezők hatására adja azt a tüzes, karakteres ”rezeda” illatú, keserűmandulára emlékeztető ízű bort, amely az igazi borfogyasztók kedvenc itala. Ez a tételük egyszerre üdítő, friss, gyümölcsös míg némi krémességet is mutat, ezáltal hosszabb utóízt is eredményez.

Palo – Sauvignon Blanc

pohár (1,5dl) 1400 Ft
palack 7000 Ft
elviteles 2490 Ft

száraz – Balatonfüred-Csopak – 2022

Ez a sauvignon blanc a Balaton északi partjáról származó szőlőből készült, 100%-ban acéltartályban erjesztett lenyűgöző frissességű és karaktertű könnyed bor. Ez a bor gyümölcsös és élénk savakkal rendelkezik, mely a bor eleganciáját hangsúlyozza. A Balaton északi partjának klímája és talaja ideális a sauvignon blanc szőlőfajta számára, ami a bor egyedülálló jellegének alapját képezi. A 2022-es évjáratú sauvignon blanc bor így igazi kincs a Balaton régió borkedvelőinek.

Palo – Zenit

pohár (1,5dl) 1400 Ft
palack 7000 Ft
elviteles 2290 Ft

száraz – Balatonfüred-Csopak – 2022/2023

Apáról fiúra szálló családi pincészet Paloznakon. Jelenleg idősebb és ifjabb Csiszár Péter közösen készítik a borokat nagyjából 10 hektáron. A “z” betűs fajták egyike, mely bouvier és ezerjó keresztezéséből jött létre. Friss citrusos, jó savú, zöldes bor. Ideális önmagában saláták és könnyed beszélgetések mellé és fröccsben is megállja a helyét

Recas – The New Sauvignon Blanc

pohár (1,5dl) 2200 Ft
palack 11000 Ft
elviteles 3990 Ft

száraz – Erdély – 2022

Újdonság a Recas pincészettől: egy nagyon vonzó, újvilági stílusban elkészített Sauvignon blanc, kirobbanó gyümölcsösséggel és penge savakkal. A bort eredetileg a német piacra szánták, így nem meglepő, hogy a címkén csak német nyelvű leírás található. Az is érthető, hogy a trocken megjelölés engedi a diszkrét maradékcukor meglétét, így téve még gördülékenyebbé minden egyes kortyot.

Recas – Regno Sauvignon blanc

pohár (1,5dl) 2000 Ft
palack 10000 Ft
elviteles 3490 Ft

száraz – Erdély – 2022

Szalmasárga színű bor, világoszöld széllel, gyönyörű tisztasággal. Trópusi gyümölcsös ízek, banán és pomelo keverednek a Kárpát medencében honos őszibarackkal és egy kis mézzel. Nagyon szép savak, jól integrált alkohol. Elegáns bor.

Szivek – Zöldveltelini

pohár (1,5dl) 1600 Ft
palack 8000 Ft
elviteles 1990 Ft

száraz – Neszmély – 2022

Szivek Péter két testvérével családi organikus borászatot visz a neszmélyi borvidéken található Kesztölcön. Borászatukban a fiatalos dinamizmust egyesítik a hagyományos értékekkel. Több generáció óta foglalkoznak borászkodással, mai napig kikérik apukájuk véleményét szakmai kérdésekben. A festői táj erőssége a borok szempontjából a teraszos kialakítású szőlőterületekben rejlik, mivel Péter a hegy lábánál egészen más stílusú bort adó szőlőket szüretel, mint a hegy tetejéről ahol a termőtalaj minimális.

A Pilis lábánál fekvő ültetvényük első négy sorának termése. Szeptember 15-én szüretelték, zúzás és bogyózás után kíméletes préselést alkalmaztak, majd finom seprőn, tartályban érlelték. Könnyed, de tartalmas bor, friss, sárgahúsú gyümölcsökkel, letisztult ízvilággal. A zöldveltelíni üde arca.

Vayi – Dry Muskotály

pohár (1,5dl) 1400 Ft
palack 7000 Ft
elviteles 2490 Ft

száraz – Tokaj-hegyalja – 2023

Dr. Ungváry Krisztián neve első sorban történészként lehet ismerős a nagy közönségnek. A borászat afféle hobbi számára és rendhagyó borkínálattal rendelkezik Tokajban. Sárgamuskotály kapcsán mi is többször tapasztaltuk, hogy az emberek eleve édesként tekintenek a fajtára, ami persze nem predesztinált tulajdonsága a fajtának. Krisztián is jobbnak látta hangsúlyozni, hogy a muskotályos, virágos, intenzív illat után száraz korty vár ránk. Ugyanakkor könnyed, jól fogyasztható bájos bor, kellemes savérzettel.

Villebois – Sauvignon Blanc Vin de France

pohár (1,5dl) 2500 Ft
palack 12500 Ft
elviteles 5990 Ft

száraz – Loire-völgy – 2022

Joost de Villebois filozófiája a sauvignon blanc legjavának megtalálásáról szól, a szigorú berögződések felrúgásával, de a Loire-völgyi terroir tiszteletben tartása mellett. Harsányzöld borok Touraine, Sancerre, Pouilly-Fumé és Quincy dűlőiről.

A borvidéki korlátok alól kimozduló bor a Loire-völgyben és az atlanti parti ültetvényeken termő fiatalabb tőkékről készül. Az évjáratról évjáratra megbízható alapbor készítése során a maximális minőség és a gyümölcs frissességének megtartása az alapelv. Éjszakai szüret, kíméletes préselés, hat hónap finomseprőn érlelés tartályban. Fajtajelleges sauvignon blanc karakter, tiszta ízek, zöldalma, citrusok, bodza és kifejező sósság.

IZGALMAS KÖZEPES TESTŰ FEHÉREK

Androsics – Olaszrizling

pohár (1,5dl) 1600 Ft
palack 8000 Ft
elviteles 2490 Ft

száraz – Dél-Balaton – 2021

1980-ban indult a szőlőtermesztés 60 hektáron a dél-balatoni Balatonöszödi Haraszt dűlőben, apa és fia Androsics Ferenc és ifj. Androsics Ferenc vezetésével. A borászat csak 2021-ben lett kész, de akkor egyből komoly három szintes feldolgozó üzemben. Legmodernebb technológiában készítenek reduktív borokat, mellette 250 négyzetméteres fahordós pincében érlelik a komolyabb tételeket.

Szép aranyba hajló szalmasárga színe sejteti, hogy ez az Olaszrizling nem egy fröccsözős tétel. Kellemesen tartalmas, érett almás, spárgás, virágos illatvilág. Szép olajos, hosszú lecsengésű kerek bor.

Androsics – Pinot Gris

pohár (1,5dl) 1600 Ft
palack 8000 Ft
elviteles 2490 Ft

száraz – Dél-Balaton – 2022

 

1980-ban indult a szőlőtermesztés 60 hektáron a dél-balatoni Balatonöszödi Haraszt dűlőben, apa és fia Androsics Ferenc és ifj. Androsics Ferenc vezetésével. A borászat csak 2021-ben lett kész, de akkor egyből komoly három szintes feldolgozó üzemben. Legmodernebb technológiában készítenek reduktív borokat, mellette 250 négyzetméteres fahordós pincében érlelik a komolyabb tételeket.

Illata tiszta, közepesen intenzív érett piros almahéj és csonthéjasok játszanak. Kevés krétás mészköves ásványosság. Kóstolva száraz, egyensúlyos kortyban finom citrusok, közepesnél magasabb alkohol és hosszabb lecsengés jellemzi.

Babarczi – Rajnai Rizling

pohár (1,5dl) 1600 Ft
palack 8000 Ft
elviteles 3490 Ft

száraz – Pannonhalma – 2022

A pannonhalmi borvidék második legismertebb borászata. Első ültetvényüket házuk kertjében ültették 1980-ban. Mára 55 hektáron gazdálkodnak, melyből 45 hektár saját tulajdon. Borászuk Babarczi Zsuzsanna. 2002-ben fejlesztették borászatuk technológia hátterét is, mellyel megnyílt az út a technológia borok irányába is.

Ez a Rajna mellékéről származó világfajta, bár az egész világon elterjedt, a Pannonhalmi Borvidék ültetvényeinek csak kisebb részét adja. A Babarzci pince tétele győrújbaráti területről lett szüretelve.  Ízében citrusos, mentás jegyek, finoman virágos illattal, mely harmonikus savaival és magas extrakt-tartalmával hívja fel magára a figyelmet.

Fehérvári Borbirtok – Furmint

pohár (1,5dl) 1600 Ft
palack 8000 Ft
elviteles 3290 Ft

száraz – Somló – 2022

A Fehérvári család Somlóval való kapcsolata egészen 1545-ig nyúlik vissza. Komoly érdemeket tudott már felmutatni id. Fehérvári Károly az 1920-as években, aki a Budafoki Magyar Királyi Pincészetben dolgozott. Fehérvári Károly 2001-ben a borakadémia által zászlósbor címet és nagy aranyérmet szerzett Furmint borával.

A pince jelenleg közel 30 hektár területen gazdálkodik Somlószőlősi központtal. Vezető borászuk ifj. Kamocsay Ákos (korábban a móri Kamocsay Pince borásza, id. Kamocsay Ákos, a Hilltop borászának fia), aki egyúttal az International Wine Challenge London bírálója, és az Országos Borszakértő Bizottság oszlopos tagja. Azt vallják, hogy erejük épp a kisléptékű működésben rejlik, így kompromisszumok nélkül, bátran kísérletezhetnek. A csendes borok mellett tradicionális pezsgőkészítéssel is foglalkoznak. Fő fajtáik a juhfark, furmint, hárslevelű, sárfehér, tramini, olaszrizling, sárgamuskotály.

2021-es évjáratú Reserve Furmintjuk különleges ízével, krémes kerekségével olyan, akár a palackba zárt nyár. Fajtajelleges illatában füge, körte és fűszeres ánizsosság repít bennünket nyári emlékeink felé, míg gazdag gyümölcsössége kiválóan harmonizál a hordó és az érett savak jelenlétével.

A Reserve Juhfark a céltudatos különcök bora, akiket nem kötnek a konvenciók, mert tudják mit akarnak és sosem félnek újba kezdeni. Egyediek, különlegesek és cseppet sem unalmasak épp úgy, mint a Reserve Juhfark gazdag, karakteres ízvilága.

A fahordós erjesztés után 6 hónapig seprőn érleljük tovább, hogy a termőhely jellegzetes ízjegyei és a hordós aromák egyvelegéből izgalmas, kalandos bor születhessen. Illatában egyszerre jelenik meg a köves ásványosság és a trópusi gyümölcsök, mely azonnal távoli tájakra csábít.

Ízében az őszibarack és körte mellett érett savak gazdagítják, a háttérben pedig határozottan megjelenik a fahordó füstössége is.

 

A Reserve Juhfarkban a Somló hamisítatlan jegyeit, valamint a hazai tradíció és a külföldi borkultúra előremutató szellemiségét ötvöző, igazi kozmopolita ital született: extravagáns és kifinomult egyszerre, mely a palackos érlelés során csak még teljesebbé válik.

Fehérvári Borbirtok – Juhfark

pohár (1,5dl) 1800 Ft
palack 9000 Ft
elviteles 3490 Ft

száraz – Somló – 2022

A St.George második évjárata, 100%-ban organikus Szent György-hegyi szőlőből készült, a Váradi-dűlő bazaltos-homokos talajáról. A Bohém eggyel részletgazdagabb, karakteresebb verziója, a hegy három meghatározó helyi fajtájából: a rajnai rizling, olaszrizling és furmint spontán erjedt, kis részben hordóban érlelt tételeiből állt össze hosszú próbaházasítások alapján.

Gilvesy – Bohém Cuvée

pohár (1,5dl) 1400 Ft
palack 7000 Ft
elviteles 2190 Ft

száraz – Badacsony – 2017

A badacsonyi Szent-György hegyen található pincét 1680 körül a Lengyel család építtette, majd később a nemesi Esterházy birtok része volt. 2012-ben fejeződött be a felújítás és átalakítás – épp időben az akkori szüretre. 2014 óta minden Gilvesy ültetvényen organikus gazdálkodást folytatunk. Gilvesy Róbert Kanadában a Nagy-tavak vidékén, az Erie-tótól nem messze egy dohányfarmon nőtt fel. Magyar nagyszüleinek köszönhetően a család erősen tartotta a magyar hagyományokat. Róbert először 15 évesen a szüleivel látogatott el Magyarországra, akkor még nem gondolta, hogy egyszer majd itt fog élni. Mindig is vonzotta Európa, építész karrierje miatt már élt korábban Párizsban, végül a kilencvenes években a rendszerváltás utáni időszakban költözött Magyarországra. Amikor először járt a Szent György-hegyen, tudta, hogy ez egy különleges hely, ahova még vissza fog térni. Ez az álma 2012-re meg is valósult. Sőt, addigra szőlőszeti és borászati ismeretekre is szert tett, hogy megalapíthassa a Gilvesy pincészetet. A birtok azóta fokozatosan fejlődik, az újratelepített és mára termő szőlőültetvények mellett helyreállításra kerültek az 1970-es években telepített ültetvények is. A pince melletti területen egy kóstoló térrel és terasszal egészül ki a borászat a jövőben, míg a Szent György-hegy lábánál egy nagyobb borászati üzemet tervez megvalósítani.

A Bohém Cuvée bejáratott házasítás a pincénél. A megszokott négy fajta (Olaszrizling, Szürkebarát, Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling) most furminttal kiegészítve, ettől az összkép valamivel feszesebb a megszokottnál, több Szent-György hegyi ásványosság is került a képbe. Minden más a megszokott, virágos, citrusos, bohém, acéltartályban hűtve erjesztett tétel. 7 évesen is remek formát mutat érett, de még mindig tartja az ásványosság.

Gizella – Furmint-Hárslevelű

pohár (1,5dl) 1800 Ft
palack 9000 Ft
elviteles 3190 Ft

száraz – Tokaj-hegyalja – 2023

Az Egytőről projekt második fehérbora után Szilágyi Laci immár saját címkéjével megismételte a 2018-as házasítást és teszi ezt évről évre, mely követve az alap elgondolást Kárpát-medencei fajtából készült. Szilágyi László Tokajban öt dűlőben készít borokat kb. 6 hektárról. Könnyen érthető, fajtajegyes, bisztro bor. Illatában a furmintra jellegzetes citrusos, birses jegyek és a hárslevelű virágos játékossága mellett a talaj ásványossága is megmutatkozik. Ízében lendületes, élénk savak, lágy mineralitás fehérhúsú gyümölcsök és kellő olajosság. Olaszrizling elődjénél tartalmasabb, rétegzettebb bor.

Holdvölgy – Vision

pohár (1,5dl) 2300 Ft
palack 11500 Ft
elviteles 4790 Ft

száraz – Tokaj-hegyalja – 2019

A Holdvölgy pince 28 hektáron gazdálkodik Mádon, nevét az azonos nevű dűlőről kapta. Területeik itt vannak, mellette még a Király, Nyulászó, Betsek, Úrágya, Kakas és Dorgó dűlőben. A gazdag mádi talajszerkezet biztosít minketPrecíz, száraz birtokválogatás, eleganciával és lendülettel Furmint, Hárslevelű és Kabar fajtákból. Határozott illatában fehérhúsú őszibarack, fűszerekkel meghintett birsalma és spanyol sárgadinnye köszön vissza. Az ízképet barackos fővonal hangsúlyozza, melyet változatos gyümölcsösség és hordós jegyek kísérnek. Lecsengésében mézes és gyümölcsolajos élmény fogad, mely aztán hosszan velünk is marad a kortyban. A tétel egyértelmű feszessége és ereje híven tükrözi a Tokaji borvidék sokszínűségét.

Kékajtó – Színjáték Olaszrizling Narancsbor

pohár (1,5dl) 2000 Ft
palack 10000 Ft
elviteles 3790 Ft

száraz – Dél-Balaton – 2021

Vendéglátásból a borászatba csöppent lelkes család a Balaton déli partján 2015-ben alapította a Kékajtó pincét Kőröshegyen. Mára 10 hektáros területtel rendelkeznek, de a szerkezet átalakítás miatt egyelőre 4 hektárról készítenek bort.

Spontán, nyitott kádban erjesztett olaszrizling, melyet a kíméletes csömöszölést, illetve a 30 napos héjon áztatást követően egy éven keresztül tartályban, valamint további egy éven át palackban érleltek. A palackozás minimális kén hozzáadása mellett, szűrés, illetve derítés nélkül, seprővel együtt történt.  Aromakarakterét almakompótos, teás, illetve gyógynövényes jegyek dominálják, melyek a lecsengés során grapefruitos gyümölcsösséggel egészülnek ki.

Maison aux Pois – Furmint-Blanc

pohár (1,5dl) 1800 Ft
palack 9000 Ft
elviteles 3490 Ft

száraz – Tokaj-hegyalja – 2021/2022

A Maison aux Pois (ejtsd: mézon o poá) borok az eleganciáról szólnak, többek között ezért is kapott a lelkes fiatalok által alapított hegyaljai borászat birtoka francia nevet. A céljuk kifinomult, letisztult, burgundi stílusban bemutatni a termőhelyeiket. Az eleganciát, finomságot keressik olyan szőlőfajtákban, amelyek alkalmasak a termőhely bemutatására. Ezekkel szépen dolgozik együtt a használt francia és zempléni tölgy.

Édes, gyümölcsös illat szépen keretezve Tokaj vulkáni talajának ásványosságával. Nagyon kedves, nagyon friss illattal indul: érett alma, kis barack és grapefruit. A szájban kedves édes ízérzet és citrusos, ropogós savak egyensúlyoznak. A korty minden szakaszában más-más gyümölcs: egressel indul, utána finom lapos barack, érett piros alma, a lecsengésben lime. Jól azonosítható ásványos sósság a vibráló, hosszú savak mellett. Barátságos, jó kortyú, „ivós” bor.

TARTALMAS FEHÉREK

Fekete – Olaszrizling

pohár (1,5dl) 1700 Ft
palack 8500 Ft
elviteles 3990 Ft

száraz – Somló – 2018

A nagy hírű Fekete Béla régi iskolás somlói bora egy tradicionális értékekben hívó borásztól. 2018-as olaszrizlingje bár a tőle megszokott módon hozza a mély arany színt, a komoly ásványosságot és a hosszú utóízt, a savak ebben az évjáratban feszesebbek, ezáltal a mai fogyasztói ízlésnek is megfelelnek. A sós ásványosság mellett tetten érhető az érettségből adódó mézesség. Nagy testű, izgalmas, olajos fehérbor.

Freakshow – Chardonnay

ksótoló (0,5dl) 1900 Ft
pohár (1,5dl) 4800 Ft
palack 22500 Ft
elviteles 10890 Ft

száraz – Kalifornia, USA – 2021

Michael David Freakshow Chardonnay 2021 kaliforniai borának címkéjén Poseidon, a tenger istenének lánya, Kümopoleia csábít el minket. Nem lesz nehéz feladata, ha kinyitjuk a palackot és poharunkba töltjük ezt a csillogó aranysárga Chardonnay fehérbort, könnyen nyúlunk a következő pohár után, engedvén akaratának… Chardonnay, amely a világ legkelendőbb fehérbora. Nagyon jól alkalmazkodik a területhez és közvetíti annak egyediségét, gondoljunk csak arra, hogy mennyire más egyburgundy Chablis, egy Puligny Montrachet, vagy egy Maconnais Chardonnay. Olyan ez a fajta, mint egy tiszta lap, amelyet a borászok varázslással szeszélyeik szerint formálhatnak.

Ültetvény a kaliforniai Lodi megyében helyezkedik el. 1860 óta, a Phillip család 6. generációja műveli a szőlőt, a Lodi Rules szerint, amely több, mint 100 szabványból álló gyűjtemény, ezek figyelembe veszik a minőségi borok fenntartható módon történő készítésének minden szempontját: környezetvédelemi, társadalmi és gazdasági szempontok alapján mutatnak irányt a szőlőtermesztésben. Mediterrán éghajlat uralkodik, meleg nappalokkal és hűvös éjszakákkal. Talajtípusát nézve döntően mély vályog, melyet helyenként sziklák tagolnak. A szőlő kisebb részét acéltartályban, nagyobb része pedig új amerikai és francia hordóban lett erjesztve, ezzel a játékkal pedig egy komplex ízélményt értek el.

Lendületes, nagyon gyümölcsös könnyen iható új stílusú Chardonnay, érett lédús sárgabarack, citrusok és méz, vanília tölti be a szánkat. Mindez egy kis vaníliás-fás finesszel társul, amely egy kis komolyságot ad neki. Komplexebb, teltebb fehérbor révén 11-12 °C-on ajánlott fogyasztani, ételek terén főleg spárga, rizottó és könnyedébb tejszínes tészták mellé.

Gilvesy – Terra I. Rajnai Rizling

pohár (1,5dl) 2150 Ft
palack 10750 Ft
elviteles 3990 Ft

száraz – Badacsony – 2018

A két különböző területről származó Rajnai Rizlinget célszerű együtt kezelni és kóstolni. Míg a Terra I. Szent-György hegyi területről származik, addig a Terra II. már a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartozó Tagyon-hegy termése. Mindkét terület Guyot művelésű. A Terra I. klasszikus vulkáni bazalttufás vulkanikus homokos talaj miatt minerális sóssággal nagy beltartalmat ad, amit még 6 év távlatában is szépen egészítenek ki a feszes savak. Citrusos aromák, őszibarackos, ásványos jegyek kiegészülve érett tercier aromákkal. Kézi szürettel, spontán erjesztve acéltartályban.
A Terra II. ezzel szemben triászkori mészkő talajról származó alapanyagból készült, mely lágyabb, de hasonlóan komplex ízélményt biztosít.

Gilvesy – Terra II. Rajnai Rizling

pohár (1,5dl) 2150 Ft
palack 10750 Ft
elviteles 3990 Ft

száraz – Badacsony – 2018

A két különböző területről származó Rajnai Rizlinget célszerű együtt kezelni és kóstolni. Míg a Terra I. Szent-György hegyi területről származik, addig a Terra II. már a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartozó Tagyon-hegy termése. Mindkét terület Guyot művelésű. A Terra I. klasszikus vulkáni bazalttufás vulkanikus homokos talaj miatt minerális sóssággal nagy beltartalmat ad, amit még 6 év távlatában is szépen egészítenek ki a feszes savak. Citrusos aromák, őszibarackos, ásványos jegyek kiegészülve érett tercier aromákkal. Kézi szürettel, spontán erjesztve acéltartályban.
A Terra II. ezzel szemben triászkori mészkő talajról származó alapanyagból készült, mely lágyabb, de hasonlóan komplex ízélményt biztosít.

Kreinbacher – Somlói Hárslevelű Selection

pohár (1,5dl) 2800 Ft
palack 14000 Ft
elviteles 5990 Ft

száraz – Somló – 2020

Kreinbacher József 2002-ben alapította a pincét, mára 40 hektáron termelnek Magyarország legkisebb borvidékén és további 20 hektárról dolgoznak fel. Komoly pincerendszert építettek ki az Európai Uniós támogatásnak is hála, így a klasszikus ásványos fahordós tételek mellett a reduktív könnyedebb arcát is meg tudják mutatni Somlónak, sőt újonnan a pezsgőkészítésben is jeleskednek.

Bazalton termett, organikusan művelt területekről szüretelt, válogatott hárslevelű, melyet a bogyózást követően egészfürtben préselnek, majd spontán erjesztik magyar és francia tölgyfahordókban. Ez az egyetlen tétel Kreinbacheréknél, amely esetén akáchordót is bevonnak az érleléskor. Illatban akác, hársméz, körte és mandulás jegyek, kortyban a Somlóra jellemző köves sóssággal.

Haraszthy – Chardonnay válogatás

pohár (1,5dl) 2600 Ft
palack 13000 Ft
elviteles 4490 Ft

száraz – Etyek-Buda – 2021

Intenzív illatú, elsősorban vaníliás és kókuszos jegyekkel csábító bor. Krémes, vajas jegyek uralják a kortyot. Diszkrét savszerkezet és aszalt gyümölcsös aromák teszik élvezetessé fogyasztását. Utóíze hosszan megmarad szánkban. A fahordós érlelésnek köszönhetően hosszan eltartható bor.

Kőfejtő – Juhfark

pohár (1,5 dl) 2100 Ft
palack 10500 Ft
elviteles 4490 Ft

száraz – Somló – 2017

A Kőfejtő Pince és egy hektáros birtoka, melyen Olaszrizling, Juhfark és Hárslevelű található, Somló hegyének nyugati oldalán található, a Séd dűlőben, az egykori Kőfejtőhöz közel. A hegynek erről a szegletéről (lévén nagyon elaprózott terület, mondhatni hétvégi házas) eddig nagyon kevés bor került palackba. Tulajdonosa Tóth Péter, maga telepítette a szőlőt 2004 és 2008 között, valamint maga is műveli, olykor igénybe véve családja segítségét. Péternél a házasított borok hagyományosan nagy hangsúlyt kapnak. A vulkáni talajnak köszönhetően a borok 2-3 év érlelés alatt elveszítik fajtajellegüket, és semmivel össze nem téveszthető „vulkánborrá” alakulnak. Nagyon fontos, hogy az érlelésre szánt bor megfelelő beltartalmakkal bírjon, hogy a több évig tartó érlelést követően harmonikus, jó ivású nedűvé váljon. A házasítás lehetőségével élve minden évjáratban készít Kőfejtő Cuvée-t, melyet hagyományosan 2-3 évig is érlel. Ezzel szemben a különböző fajtaborok nem készülnek minden évjáratban, és általában 1-2 éves korukban kerülnek a piacra.
A somlói borvidék híres fajtája, a Juhfark nála is fontos szerepet kap. Termesztése külön odafigyelést igényel: a betegségekre nagyon érzékeny, gyakran alig hoz termést, kiválogatják és leeszik a vadak, rothadékony, stb… 2008 óta dolgozik a fajtával, és ma már barátként üdvözlik egymást. Borát önállóan a 2015-ös évjáratból palackozta először.

Juhfarkját Somlós-omlós bazaltos mineralitás jellemzi, minden ízében igazán jellegzetes somlói bor, melyben szép savak viszik a frissességet, a citrusos ásványos ízvilág kíséretében.

Royal Tokaji – Nyulászó Furmint

pohár (1,5dl) 3200 Ft
palack 16000 Ft
elviteles 6990 Ft

száraz – Tokaj-hegyalja – 2018

Mád egyik első számú történelmi dűlője a Nyulászó, mely  igen meleg dűlőnek számít, a tetején vastag barna agyagréteggel és kevés felszíni kőtörmelékkel. A nagy mennyiségű zeoliton kívül szinte minden a Dél-Zemplénre jellemző vulkanikus kőzet megtalálható benne, ezért bora illatosabb és vibrálóbb, mint más termőhelyeké.

A finom préselést követően 300 és 500 literes zempléni tölgyfahordókban erjedt a must, majd ezt 6 hónapos hordós érlelés követte. A tételek 20%-a újhordós érlelést kapott. Gyümölcsös eleganciájához szép hordós érlelési jegyek párosulnak. Tartalmas bor melyet frissessége és mélysége jellemez.

Szent Donát – Slikker Olaszrizling

pohár (1,5dl) 2500 Ft
palack 12500 Ft
elviteles 5450 Ft

száraz – Balatonfüred-Csopak – 2022

A pince alapkövét 2001-ben rakták le, de a család szőlőhöz és borhoz való kötődése jóval korábbi eredetű. A család apai ága közel kétszáz éve csopaki, míg az anyai ág káli-medencei. Mindkét vonal hozta magával a szőlő és bor szeretét, valamint a borkészítés hagyományát. A mai birtok alapját a 90-es évek elején a megszűnt szövetkezetből kárpótlásként visszakapott parányi családi szőlő jelentette. Jelenleg 7 hektáros birtokméretnél tartanak, Csopak mellett Paloznakon és Tihanyban vannak területeik. Csak saját szőlőt dolgoznak fel, a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik. Évente 25-30 ezer palack bort töltenek le. Kovács Tamás borász fiatalos lendülettel vezeti a pincét.

Dűlős olaszrizling a Római út feletti, vörös talajú Slikkerből, mely a II. század óta folyamatosan művelve van. Negyven év feletti ültetvény, mely minden évben komoly alapanyagot ad. Bora telt és rétegzett – birsalmás, gesztenyés jegyekkel, sós-ásványos lecsengéssel.

Organikus művelés, rövid héjon áztatás, gravitáció ülepítés és szűretlen palackozás a technológiai kulcsszavak. Mikrotétel, évente legfeljebb 2000 palack készül.

Szent Benedek – Furmint

pohár (1,5 dl) 2000 Ft
palack 10000 Ft
elviteles 4490 Ft

száraz – Tokaj-hegyalja – 2008

Hogy miért Szent Benedek? Szent Benedeket VI. Pál pápa Európa védőszentjévé nyilvánította. Tállya, ahol a pince található Európa mértani közepe. Szent Benedek alapította a bencés rendet, és azért, mert a  pincészet tulajdonosa, Dr. Farkas Géza kaposvári ügyvéd Pannonhalmán járt Gimnáziumba, ahol egyik kedvenc tanára volt Várszegi Asztrik (azóta már) főapát, Ő sok sikert kívánva, örült és “engedélyezte” névválasztásukat.

A Szent Benedek Pincészet alapítója és tulajdonosa Dr. Farkas Géza, aki a kilencvenes évek végén szeretett bele Tokaj-hegyaljába. Mára sikerült kialakítani egy igényes, exkluzív borokat előállító, jól felszerelt pincészetet, ahol a hangsúly a minőségi bortermelésen van. A pincészet Európa földrajzi közepén, Tállyán található. A szőlőterületeken a 100-120 mázsa helyett terméskorlátozással csak 25-30 mázsa szőlőt termelnek, melynek feldolgozása adja az alapot a kiváló borokhoz. A borász, Ádám József és a tulajdonos megtalálta a közös hangot, mindketten vallják, hogy a tokaji hírnevét vissza kell állítani, melyet csak minőségi borokkal lehet elérni.

A Szent Benedek Pincészet ültetvényei 6 dűlőben találhatóak. Ezek terméséből lett házasítva ez a bor úgy, hogy a különböző termőhelyek sajátosságai egy komplex egészet alkossanak. Korát meghazudtoló gazdag illat és íz jellemzi! 10-12 hónapig erjed 225L-es zempléni tölgyfahordóban, a hosszú ideig tartó erjedésnek köszönheti ezt a mértékű komplexitást.

Váli – Kéknyelű

pohár (1,5dl) 2100 Ft
palack 10500 Ft
elviteles 3990 Ft

száraz – Badacsony – 2022

Badacsony zászlós szőlőfajtáját különös odafigyeléssel, komoly terméskorlátozással, több szüreti időponttal, gyors feldolgozással kezelte Váli Peti. Hordóban és tartályban spontán erjesztette, majd 8 hónapig érlelte. Neutralitás, ásványosság, vadvirágok és a bazaltkövek frissen felázott illata jellemzi ezt a bort. Balatoni fogassal való találkozása felejthetetlen élményt nyújt.

Villa Tolnay – Rajnai rizling

pohár (1,5dl) 1900 Ft
palack 9500 Ft
elviteles 4290 Ft

száraz – Badacsony – 2023

A csobánci birtok nagy klasszikusa a rajnai rizling. Legendásan jó vétel, mivel érlelhetősége messze túlmutat a kategóriától elvárhatón. Citrusos, barackvirágos illat, élénk savú, erősen ásványos és finoman pezsgő korty, friss és hosszú ízű zárás.

Weinrieder – Bockgarten Riesling

pohár (1,5dl) 2900 Ft
palack 14500 Ft
elviteles 5990 Ft

száraz – Ausztria – 2019

A Weinrieder családi birtok a körülbelül 16.000 hektáros Weinviertel régió központjában található. A borvidék így Ausztria legnagyobb és legérdekesebb szőlőtermő területe. Helyzete a déli és délnyugati irányban fekvő dombokon, valamint a szőlőtermesztéshez ideálisan agyagos talaj képezi a jó minőségű borok alapvető feltételeit. A Weingut Weinrieder a legjobb déli és délnyugati fekvésű területeken kb. 20 hektáron gazdálkodik. Dűlőszelektált boraik közül egyedülálló a Birthal, Kugler, Schneiderberg, Hohenleiten és Bockgärten szőlőskertek válogatása már régóta a legmagasabb minőséget képviselik a térségben.

Egy nagyszerű dűlős rajnai, amely kiváló gasztro bor is egyben. Kifinomult szerkezet, nagyon friss, ropogós, vibráló savakkal. Illatában citrusok, lime és érett körte, ízében a lédús fehér őszibarack csábít újabb kortyra.

ROSÉ BOROK

Feiszt – Sub Rosa Syrah Rosé

pohár (1,5dl) 1500 Ft
palack 7500 Ft
elviteles 2490 Ft

száraz – Szekszárd – 2022

Kedves idős házaspár Nagy Ferenc és felesége készítették a borokat a Porkoláb-dűlőben, kicsi nagyjából 2 hektáros területen. A legenda szerint ők foglalkoztak először syrah fajtával a borvidéken, és az első rosét a szőlőfajtából is ők készítették a Dúzsi család segítségével. Sajnos 2016 év elején Feri bácsi meghalt, az utolsó kezei közül kikerült rosét kóstolhatjuk. A 2009-es év kuriózuma volt először ez az Alsónánán termett syrah rozé. Gazdag illatanyag, friss gyümölcsös íz, elegáns színvilág jellemzik. Zamatosabb, mint a klasszik reduktív rosék amiket megszoktunk és jóval krémesebb a textúrája is.

Palo – Rosé

pohár (1,5dl) 1400 Ft
palack 7000 Ft
elviteles 2290 Ft

száraz – Balatonfüred-Csopak – 2022/2023

10 hektáros paloznaki családi pince az átlagnál sötétebb színű roséja, érett piros bogyós gyümölcsökkel mégis roséktól elvárt friss savakkal.

Nyolcas – Siller

pohár (1,5dl) 1400 Ft
palack 7000 Ft
elviteles 2490 Ft

száraz – Eger – 2020

Nyolcas Ádám apukája Nyolcas Tamás tősgyökeres egrinek mondható. A 80-as évek elején kezdett el borászkodni. Fiát a 2000-es évek elején vitte ki a szőlőbe amikor 11 éves volt. Egyből kiderült, hogy Ádám borászatra adja a fejét. Boraikban a természethű szemléletet követik, boraik nem egysíkúak, kifejezetten tartalmasak. Még nem vörös, de már nem rosé. 6 nap héjon áztatás.Cuvée bor, kékfrankos, merlot és cabernet franc.Kerek savak, enyhén tanninos, gyümölcsös.

KÖNNYŰ SIMOGATÓ VÖRÖSEK

Nyolcas – Turán

pohár (1,5dl) 1900 Ft
palack 9500 Ft
elviteles 3990 Ft

száraz – Eger – 2020

Nyolcas Ádám apukája Nyolcas Tamás tősgyökeres egrinek mondható. A 80-as évek elején kezdett el borászkodni. Fiát a 2000-es évek elején vitte ki a szőlőbe amikor 11 éves volt. Egyből kiderült, hogy Ádám borászatra adja a fejét. Boraikban a természethű szemléletet követik, boraik nem egysíkúak, kifejezetten tartalmasak.A Turán egy magyar szőlőfajta, ami többszörös fajtakeresztezések eredményeként Gyöngyösön született, az 1960-as években.

Mély, bíbor lila szín. Elegáns, nem túl hivalkodó ibolya, bodza, rózsa, bors, keleti fűszerek jellemzi.  Kóstolva gazdag-, bársonyos tannin, kerek savérzet, finoman melegítő alkohol. Testes, hosszú utóíz jellemzi. Vadhúsokhoz, bárányhoz ajánljuk kísérőként. Fahordós érlelést nem kapott, szűretlen, derítettlen.

Pastor – Kadarka

pohár (1,5dl) 1600 Ft
palack 8000 Ft
elviteles 3290 Ft

száraz – Szekszárd – 2020

Közepes rubin szín, illatában a piros- és a fűszerpaprika mellett ott van a feketebors, ugyanakkor egy rendkívül kellemes gyümölcsösség, szeder és friss szilva is megjelenik benne. Ízében a selymes és lágy tanninok jól kiegészítik a friss savakat. Piros bogyós gyümölcs dominancia érezhető a lecsengésben.

Recas – Solevari Feketeleányka

pohár (1,5dl) 2000 Ft
palack 10000 Ft
elviteles 3990 Ft

száraz – Erdély – 2017

Rékás dűlőről kapta nevét a pince. 900 hektáron termelnek, gigantikus méretek, mégis boldog a borász, mert minden bort eladnak. Amerikától Japánig exportálnak. Ausztrál a borász, így a modern új-világi felfogást ötvözik a tradicionális értékekkel.

A Feketeleányka vagy helyi nevén Fetesca Negra őshonos erdélyi fajta. Gazdag gyümölcsös illatvilág kezdve a virágoktól egészen a málnáig és a cseresznyéig. Kevés fanyarság szép fűszerekkel kiegészítve, amit a finom hordóhasználat emel ki, de így is a gyümölcsökön van a hangsúly.

Szentesi – Pinot Noir

pohár (1,5dl) 2100 Ft
palack 10500 Ft
elviteles 4290 Ft

száraz – Etyek-Buda – 2022

Szentesi József a filoxéravész előtti régi magyar fajták újra felfedezője, a beavatkozásoktól mentes borkészítés szószólója, a Borászok Borásza díj kitüntetettje. Tősgyökeres budaörsi svábként felmenői emberemlékezet óta szőlőt termesztettek és bort készítettek. A hetvenes-nyolcvanas évek katasztrofális borkultúrája eltávolította a családi hagyománytól, de végül 1998-ban elhatározta, hogy visszatér a gyökerekhez.
A hobbiból szenvedély lett, a kicsiből egyre több és nagyobb. A hajdan közel 500 hektár szőlőterülettel bíró Budaörsöt felfalta az urbanizáció, így Szentesi József a Velencei-tó mellett, Nadapon, Pázmándon és Sukorón vásárolt területeket.

A birtok ma 16 hektáron, közel 30 szőlőfajtával gazdálkodik. A területek egy részén a 19. század szőlészeti és borászati munkái alapján válogatott régi magyar fajták kaptak helyet, ennek köszönhetően az évszázadnál is hosszabb ideje elfelejtett borok újra beszélni kezdtek: csókaszőlő, tihanyi kék, kék bajor, laska, hajnos kék és mások.

Több mint 10 éve a lányával csinálja a borászatot és az utobbi években az unokája is besegít.

Ez a Pinot Noir szépen hozza a fajta klasszikus jegyeit. Szigorú terméskorlátozás mellett szüretelt pinot noir Nadap környékéről. A pincészet összes vörösborához hasonlóan szűretlen, derítetlen tétel. A viszonylag magasnak számító 14,5 %-os alkoholtartalomnak köszönhetően a bor kellemesen meleg karakterrel van felruházva, melyet piros bogyós gyümölcsös aromák és visszafogott tanninok tesznek kerekké.

Vida – Petit Bonsai Kadarka

pohár (1,5dl) 2000 Ft
palack 10000 Ft
elviteles 3990 Ft

száraz – Szekszárd – 2023

A több mint 100 éves ültetvényük klónszelekciója. A név utala kivételesen energiaigényes szőlőnevelésre. Az idős tőkék vaskos tővel rendelkeznek, metszése és gondozása hasonló a bonsai fákéhoz. A szekszárdi történelmi borvidék legrégebbi fajtája a Kadarka. Játékosan fűszeres illata, nem túl nehéz, ugyanakkor karakteres ízképe mindenkit elvarázsol. A könnyednél teltebb, a gyümölcsösnél gazdagabb.

IZGALMAS KÖZEPES TESTŰ VÖRÖSEK

Bakonyi Péter – Kékfrankos BIO

pohár (1,5dl) 1550 Ft
palack 7750 Ft
elviteles 3090 Ft

száraz – Villány – 2020

Bakonyi Péter cirka egy hektár területét Diósdviszlón organikus szemléletben műveli. A termesztett szőlőfajták Cabernet Franc, Kékfrankos, Hárslevelű, Olaszrizling. Ezen kívül vásárol is szőlőt egy-két helyi termelőtől. 3 (Hidegkút) és 5 (Városhegy) éves bio művelésű ültetvényekről. Telt Kékfrankos grafitos jegyekkel, burgenlandi jelleggel. A Hidegkút és Városhegy bio-művelésű osztrák és német klónjait kézzel szüretelték, majd a bor tartályban erjedt és érett. Erős fajtajegyekkel bíró Kékfrankos Villányból.

Haraszthy – Fantástico Malbec

pohár (1,5dl) 1800 Ft
palack 9000 Ft
elviteles 4490 Ft

száraz – Etyek-Buda – 2021

Mélybordó színű, gyümölcsös és egyben fűszeres bor. Meggylekvár, erdei gyümölcsök és bors jellemzi ezt a közepes testű, telt ízvilágú, friss vörösbort. Gazdag aromáit a közel egyéves fahordós érlelésnek is köszönheti.
Argentína lelke jelenik meg ebben a borban. A Malbec legszebb tulajdonságait hordozza magában. Intenzív, mély ibolyaszín jellemzi. Izében a komoly, édes tanninok mellett felfedezhető a vanília, a bors, a száraz füge, a szilvalekvár és a fekete ribizli. Először egy erős fűszerességet majd csokoládés lecsengést figyelhetünk meg.

Kaiken – Malbec

pohár (1,5dl) 2400 Ft
palack 12000 Ft
elviteles 4790 Ft

száraz – Argentína – 2021

Argentína zászlós szőlőfajtája a Mendoza borvidéken található 155 hektáros Kaiken borászattól. A pincészetnél első sorban Mendoza két meghatározó szőlőfajtájával, malbec-kel és cabernet sauvignon-nal foglalkoznak. Mindegyik bor átesik fahordós érlelésen. A korábbi Reserve helyett Estate nevet kapott ez az érett gyümölcsökkel, szederrel, meggyel kényeztető, finoman fás, élénken fűszeres illatú mendózai bor. Intenzív fekete gyümölcsös korty, lágy tanninok, finom pörkölt kávés jegyek, hosszú lecsengés. (40%-a fél éves francia tölgyfahordós érlelést kapott)

Váli – Pinot Noir

kóstoló (0,5dl) 1100 Ft
pohár (1,5dl) 2800 Ft
palack 14000 Ft
elviteles 4990 Ft

száraz – Badacsony – 2020

Váli Petiék 2017-es pinot noirját kézzel szüreteltek, majd kíméletes 12 napos nyitott kádas erjesztést követően (napi háromszori csömöszöléssel) 8 hónapos érlelést kapott 30% első töltésű hordóban, 70% sokadik töltésű hordóban. Ezután került palackba ez a kirobbanóan gyümölcsös, cseresznyés, ribizlis jegyek tömkelegével támadó bor. A palackban töltött idő alatt folyamatosan mélyül a bor, már most megmutatkoznak a primőr gyümölcsös jegyeken túl, fahéjas, vaníliás és erdei gombás jegyek is. További hosszú érlelésre alkalmas, gazdag bor.

NAGY TESTŰ VÖRÖSEK

Feiszt – Erato Syrah-Merlot

pohár (1,5dl) 1700 Ft
palack 8500 Ft
elviteles 3990 Ft

száraz – Szekszárd – 2017

Kedves idős házaspár Nagy Ferenc és felesége készítik a borokat a Porkoláb-dűlőben, kicsi nagyjából 2 hektáros területen. A legenda szerint ők foglalkoztak először syrah fajtával a borvidéken, és az első rosét a szőlőfajtából is ők készítették a Dúzsi család segítségével.

Ez a bor a Syrah és a Merlot szerelmének gyümölcse, melyben egymásra talál a Merlot nőies lágysága és a Syrah férfias ereje. A szerelmi költészet múzsája után Eratónak nevezték el. A névválasztás egyben tisztelgés Szekszárd babérkoszorús költője, Babits Mihály előtt, aki egykor antik szerelmes vers fordításait e címmel jelentette meg. A Syrah már csak azért is érdekes, mert bizonyítottan Feri bácsi volt az első, aki ezzel a szőlőfajtával foglalkozott Magyarországon. Franciaországból hozta az első oltványt köszönhetően folyékony francia nyelvtudásának, melyet nagyra értékeltek a helyi kollégák. Bora régi iskolás, komolyabb fahordós jegyekkel, melyen átüt a szőlőfajta fűszeres, borsos, ribiszkés aromavilága kiegészülve étcsokoládés, édes fűszeres jegyekkel és a Merlot bársonyos meggyes jegyeivel.

Jackfall – Cseresznyés

pohár (1,5dl) 2400 Ft
palack 12000 Ft
elviteles 5490 Ft

száraz – Villány – 2018

A Jackfall Bormanufaktúra 2001-ben alakult Villányban. Majd 2003-ban Kisjakabfalván megvásároltak egy műemléki jellegű sváb házat, melynek művészi színvonalú felújításával kialakították az új feldolgozót 2005 őszére.  2020-ra elkészült az új borászati üzemük is, amelyben a legmodernebb technológiákat alkalmazzák. Miközben őrzik a hagyományokat, a legjobb minőségre törekednek, amely főként a borokban mutatkozik meg. Mára a JACKFALL Bormanufaktúra egy komplex turisztikai igényeket kielégítő borászattá fejlődött egy csodálatos aprófalu, Kisjakabfalva szívében. A Jackfall Kisjakabfalva sváb neve, ennek megfelelően ejtése helyesen: “jakkfall”.

Cabernet Franc, Merlot némi Syrah-val kiegészítve a Cseresznyés dűlőből válogatva. Mint kiderült a Cseresznyés dűlő hivatalosan nem is létezik, csak a borászok nevezték ezt a lejtőt Cseresznyésnek a rajta található cseresznyefa miatti könnyű beazonosíthatóság jegyében. Mély, összetett illatvilág, amelyben azonnal fel lehet fedezni a termõhelyet. Érett, már-már lekváros gyümölcsökkel mutatkozik, úgymint meggy, szeder, áfonya, valamint egy kevés keleti fûszer. Kortyban mindez harmonikusan visszaköszön a kakaós érett tannin hosszú utóízével.

Jackfall – Syrah

pohár (1,5dl) 2300 Ft
palack 11500 Ft
elviteles 4490 Ft

száraz – Villány – 2019

A Jackfall Bormanufaktúra 2001-ben alakult Villányban. Majd 2003-ban Kisjakabfalván megvásároltak egy műemléki jellegű sváb házat, melynek művészi színvonalú felújításával kialakították az új feldolgozót 2005 őszére.  2020-ra elkészült az új borászati üzemük is, amelyben a legmodernebb technológiákat alkalmazzák. Ez a Syrah Kisharsányban lévő Gesztenyés dűlőről lett szelektálva, amit 2003-ban ültettek és 2006 óta termő. Mint az összes szőlőt, a Syrah-t is kézzel szüretelik, gondosan válogatják a legszebb fürtöket. Acél tartályban erjesztve, kíméletesen préselve és 18 hónapig másodtöltésű francia tölgyfahordókban érlelve.

Mély, rubin szín, lilás széllel. Közepesnél intenzívebb illat, mely rendkívül precízen gyümölcsös, a meggy kivételes, de van áfonya és szeder is érezhető. Kóstolva remek szerkezetet kapunk: semmi nehézkesség, kirobbanóan gyümölcsös, de mégis mély és komplex.

Streit-Zagonyi - The Union Cuvée 2015 - Palack Borbár, Bor, tapas, Gellért tér

Streit-Zagonyi – The Union

pohár (1,5 dl) 2000 Ft
palack 10000 Ft
elviteles 4490 Ft

száraz – Villány – 2018

A pince tulajdonosa Streit György, aki családfáját kutatva talált Zágonyi Károlyra. Charles Zagonyi igazi hős volt, aki a katonaként szolgált az 1848-49-es szabadságharcban. Annak bukása után Amerikába menekült, ahol az amerikai polgárháborúba csöppenve Frémont tábornok oldalán ezredesként rész vesz a polgárháború egyik döntő csatájában, ahol a maréknyi északi lovasság beveszi a túlerőben lévő Springfieldet, utána pedig egész Missourit. Zágonyi őserejét, virtusát, győzni és élni akarását tölti a pincészet palackjaiba, hisz ő maga is ugyanabból a szülőföldből merítette erejét, mint boraik. A 2013-ban telepített 5 hektár területen cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, valamint hárslevelű és chardonnay ültetvények találhatóak.

A The Union három fajta házasságából született, klasszikus Bordeaux-i házasítás, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot. 16 hónapig érlelték barrique hordóban. Élénk, fiatal hordós jegyek, közepesnél teltebb test. Illatában pörkölt magvak, érett cseresznye, szamóca, szeder, pici feketeborssal. Ízében szépen visszaadja ezt a sokszínűséget, feszes tanninok és élénk savak társaságában. Jelen állapotában is nagyon élvezetes, de több éves érési potenciál van benne.

Szeleshát – November

pohár (1,5dl) 1900 Ft
palack 9500 Ft
elviteles 3990 Ft

száraz – Szekszárd – 2017

1998-tól a Szekretár család felismerve a területben rejlő potenciált elkezdte a felaprózódott területek újraegyesítését, ami jelenleg  összefüggően több mint ötven hektár termőföldön 30 hektár szőlőültetvény.  Nevüket a legendás Szeleshát „terroir” után kapták, mely a szekszárdi borvidék közepén helyezkedik el. Borszortimentjük a kezdőktől, a fontolva haladókon át az igazi ínyenceket is megszólítja.

A birtok első cabernet franc – merlot házasítása. A bor testes és bársonyos, melyet remekül kiegészít az új tölgyfahordók  aromája.  Neve a tökéletesen beérett szőlőkre és a késő őszi szüretelésre utal. Az erjedés időszaka. Még nem tél, már nem igazán ősz. Ekkor születnek a borok Szekszárdon. A meleg déli lejtők dacára, a kortyot lendületes savak vezetik, könnyed gyümölcsökkel, közepes testtel. Franc és merlot fele-fele arányban, klasszikus feldolgozásban: bogyózott alapanyag, irányított erjesztés, érlelés használt öthektósban, kevés újhordóval.

NAGYÁGYÚ VÖRÖSÖK

Erath Winery – Resplendent Pinot Noir

kóstoló (0,5dl) 1900 Ft
pohár (1,5dl) 4800 Ft
palack 22500 Ft
elviteles 10990 Ft

száraz – Oregon, USA – 2019

Az Erath Resplendent Pinot Noir bor fülledt és sötét, a fekete szilva, a Marionberry, az illatos szegfű aromáival és a vanília suttogásával csábít. Ízében lédús fekete cseresznye, füge és egy csipetnyi egzotikus füstös tea érett. Sima és mindenütt kielégítő, a lecsengés poros tanninnal és egy csipetnyi savtartalommal marad meg.

Bár a rügyfakadás időzítése jobban megfelelt a hosszú távú átlagoknak, a májusi melegebbre való gyors változás minden jelet adott számunkra, hogy 2018 előtt járunk. Ehelyett valamivel hűvösebb és szárazabb körülményeket tapasztaltunk, amelyek egészen szeptember elejéig tartottak! Aggodalomra ad okot, hogy az aratás közelében a nedvesebb viszonyok növelik a gyümölcs károsodásának kockázatát. Szerencsére az október mosolygott ránk, és a szokásosnál sokkal szárazabbnak bizonyult.

Eszterbauer – Mesterünk

pohár (1,5dl) 2300 Ft
palack 11500 Ft
elviteles 6990 Ft

száraz – Szekszárd – 2019

Mély szín, mély illat. Beleszippantva dús gyümölcsösség, fekete erdei bogyósok, szilvalekvár és édesgyökér ánizsossága. Szép arányos hordóhasználat, ebből finom aromák, vanília, édes fűszerek, pici csoki és kókusz. Dús hibátlan tanninok, vastag gazdag test, sűrű, hömpölygő bor. Íz gazdagságával nehéz vetekedni, ha pár év alatt az eleganciája is fejlődik, hibát sem találunk benne. Nagy és kivételes vörösbor.

Felline – Primitivo di Manduria

kóstoló (0,5dl) 1500 Ft
pohár (1,5dl) 4000 Ft
palack 18000 Ft
elviteles 9900 Ft

száraz – Puglia – 2021

A dél-olasz Puglia borvidék leggyakrabban ültetett szőlőfajtája. Nevét a latin elsőként érőből kapta. Az érés során a szemekből a víz egy része elpárolog, a beltartalom pedig koncentrálódik, így a szőlő édesebb lesz. Testes közepesen tanninos vörösbor. Tartályban erjesztették, majd nagyjából 18 hónap magyar és francia hordós érlelés után került palackba. Könnyen érthető, szerethető bor, nagy lendülettel, élénkséggel. Érett szilva, étcsokoládé és dohány dominál a végtelenül kerek és selymes kortyban.

Gambino Vini – Tifeo Rosso

pohár (1,5dl) 2600 Ft
palack 13000 Ft
elviteles 5990 Ft

száraz – Sicilia, Olaszország – 2020

Szíciliai családi borászattól szereztük be ezt a kiváló vörösbort, valószínűleg sehol máshol nem találod meg az országban. Az Etna fekete vulkáni talajáról származó bora két helyi szőlőfajtából készült. Ezek a Nerello Mascalese és a Nerello Cappuccio. 12 hónapot érlelték fahordóban. Illatában és ízében is érezhető a vulkáni hatás, bőrős, fűszeres, dohányos és erdei avaros jegyekkel kiegészülve. Gazdag aromájú komplex tétel.

Gambino Vini – Nero d’Avola

pohár (1,5dl) 2200 Ft
palack 11000 Ft
elviteles 5490 Ft

száraz – Sicilia, Olaszország – 2020

Szíciliai családi borászattól szereztük be ezt a kiváló vörösbort, valószínűleg sehol máshol nem találod meg az országban. Meszes, agyagos talajról szüretelt alapanyag, mely 12 hónapot barrique hordóban érlelődött majd további 12 hónapot acéltartályban végül 3 hónapos palack érlelés után került piacra. Érett szilva és cseresznye keveredik egy kevés vaníliás jeggyel ebben a rendkívül feszes és elegáns borban.

J Lohr Estates – Los Osos Merlot

kóstoló (0,5l) 1800 Ft
pohár (1,5dl) 4600 Ft
palack 21500 Ft
elviteles 9990 Ft

száraz – Kalifornia, USA – 2020

A 2020-as J. Lohr Estates Los Osos Merlot kalifornaiai bor három szőlőfajta házasítása, melyet döntően Merlot ural a Cabernet Franc és Malbec kíséretében. A Merlot által feketeribizli, érett szilva és viola illata árad felénk, amelyet ízben édes fűszerek, frissen sült gyümölcstorta illata színez. A Malbec pedig mélyebb színt, koncentráltabb testet gránátalma jellegzetes illatát adja, a Cabernet Franc pedig sötét kakaóra emlékeztető ízjegyekkel gazdagította. Háttérben pedig megmutatkozik a kifinomult amerikai, médium pörkölésű hordós érlelés által integrált jegyek: egy kis édes fűszeresség, sötét kakaó.

A termőterület a Csendes-óceán mellett helyezkedik el, San Luis Obispo-ban, a Morro öböl mellett. Száraz, meleg nyár, enyhe telek jellemzik. Az óceán felől érkező hűsítő ködnek, hűvös szeleknek fontos szerepe van: a szőlő kondícióját fokozza, a szelek miatt kevesebb gombás megbetegedés fordul elő, ez kevesebb permetezést eredményez. A köd hűsítő hatása miatt pedig a szőlőszemekbe intenzívebben integrálódnak az ízek, a savak sem égnek el. A száraz, meleg nyár miatt pedig tökéletes érettségben lehet szüretelni ezeket a melegkedvelő fajtákat. A termőterületre a nagytestű vörös bort adó fajták jellemzőek. Jerry Lohr az 1980-as évek elején telepítette ide ültetvényét, amely Bordeaux-ból és Rhone-völgyből érkezett fajtákból áll. A siker titka az itteni meleg klíma, a gazdag termőterület és a éjszakák-nappalok közötti radikális hőingadozás.

Acéltartályban készült egész bogyós erjesztéssel, hogy megőrizzék a szőlő gyümölcsös karaktereit, majd 12 hónapot töltött medium pörkölésű amerikai hordóban. Fogyasszuk fűszeresebb húsok mellé, grill ételek mellé, vagy egy tejszínes-spenótos tortellini mellett is szép ízharmóniát teremt. Dekantálást igényel, fogyasszuk grillezett húsok mellé, vagy akár egy tejszínes-krémes rizottó mellett is szépen érvényesül.

Montes – Cabernet Sauvignon Reserva

pohár (1,5dl) 2400 Ft
palack 12000 Ft
elviteles 5990 Ft

száraz – Chile – 2022

Illatában piros- és a fekete gyümölcsök, izgalmas keleti fűszerekkel. A korty lédús: eper, feketeribizli, szerecsendió, fahéj és vanília. Kiegyensúlyozott, lágy tanninok és gazdag, hosszan kísérő, friss savak.

Pastor – Cabernet Sauvignon

pohár (1,5dl) 2200 Ft
palack 11000 Ft
elviteles 4990 Ft

száraz – Szekszárd – 2020

Juhász Tibi világjárt borász, rengeteg élménnyel és tudással, melyet saját általa francia példára „Garage Winery”-ként emlegetett családi pincészetében kamatoztat. Pincéje legfőbb ismérve a patika tisztaság. Érlelésre csak barrique hordót használ, azokból is újat maximum harmad töltésűt. Fajták tekintetében a helyi fontos szőlők mint a Kékfrankos és a Kadarka mellett nagy potenciált lát a francia fajtákban is mint a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot. Borai feszesek a fahordó nem tolakodó de jelentős édes fűszeres jegyeivel. Cabernet Sauvignon-ja jó közepes plusz testet üt meg, tartalmas és sokrétű, de mégis jól fogyasztható.

Sebestyén – Iván-völgyi Bikavér

kóstoló (0,5dl) 1350 Ft
pohár (1,5dl) 3400 Ft
palack 14900 Ft
elviteles 9900 Ft

száraz – Szekszárd – 2018

Kékfrankosra alapozott bikavér a Sebestyén testvérek egyik legfontosabb dűlőjéről, az Ivánról. Az alapot cabernet franc, merlot, kadarka és cabernet sauvignon egészíti ki, a feldolgozás hagyományos, kádakban, héjon erjedéssel, kézi csömöszöléssel, majd érleléssel 500 literes használt hordókban. Gránátvörös szín, fűszer, gazdag gyümölcsök, kerek zárás. Nagyságát a szigorú terméshozam korlát adja. Csabiék régi álma volt, hogy a három nagy potenciállal rendelkező dűlőből (Porkoláb, Görögszó, Iván-völgy) önálló bikavérrel jelenhessenek meg a piacon. A három dűlő pedig három teljesen különböző stílusú nagy bort adnak.

Soltész – Pajados Bikavér

kóstoló (0,5dl) 900 Ft
pohár (1,5dl) 2200 Ft
palack 10500 Ft
elviteles 4990 Ft

száraz – Eger – 2018

Elegáns, gazdag ízvilág, finom vaníliás, szegfűszeges, feketeboros fűszerességgel, és csipkebogyós, ribizlis, szedres gyümölcsös jegyekkel. Határozott, feszes szerkezet, integrált, bársonyos tanninokkal, és komplex zamatos lecsengéssel.

St. Andrea – Merengő

kóstoló (0,5dl) 2000 Ft
pohár (1,5dl) 4500 Ft
palack 19900 Ft
elviteles 12900 Ft

száraz – Eger – 2021

Két évtizedes sikersztori Lőrincz Györgyé és családjáé. Kis pincéből borvidéki ikon, nemzetközi díjak, étterem, borbár és emblematikus borok. Az egerszalóki borászat a helyi fajtákra és a termőhelyre koncentrál. A Merengővel és a Napborral az egri bikavér és az egri csillag műfajában is maradandót hoztak létre.

A Merengő legszebb hordók válogatásából készült bikavér superior intenzív illattal, remek szerkezettel és markáns hordós jegyekkel. Közel harmada kékfrankos, mellette syrah, cabernet franc, merlot és pinot noir, 17 hónapig érlelve Kalina és Kádár hordókban. Mély, tüzes, érett nagybor, az egyik legjobb, amit a bikavér műfajában ismerünk.

Intenzív illatában komplex aromavilág: besztercei szilva, szomolyai fekete cseresznye, cassis mellett felsejlő fekete bors és grafitos tónus. Elegáns és izgalmas vörösbor. Ízét végig kísérik az illatban érzett aromák, lecsengése végtelen.

Streit-Zagonyi – Villányi Franc

kóstoló (0,5dl) 1300 Ft
pohár (1,5dl) 3000 Ft
palack 14000 Ft
elviteles 7290 Ft

száraz – Villány – 2018

A pince tulajdonosa Streit György, aki családfáját kutatva talált Zágonyi Károlyra. Charles Zagonyi igazi hős volt, aki a katonaként szolgált az 1848-49-es szabadságharcban. Annak bukása után Amerikába menekült, ahol az amerikai polgárháborúba csöppenve Frémont tábornok oldalán ezredesként rész vesz a polgárháború egyik döntő csatájában, ahol a maréknyi északi lovasság beveszi a túlerőben lévő Springfieldet, utána pedig egész Missourit. Zágonyi őserejét, virtusát, győzni és élni akarását tölti a pincészet palackjaiba, hisz ő maga is ugyanabból a szülőföldből merítette erejét, mint boraik. A 2013-ban telepített 5 hektár területen cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, valamint hárslevelű és chardonnay ültetvények találhatóak.

Teljes érésben szedett Cabernet Franc, mely a villányi borvidék zászlós fajtája. Almasavbontás még tartályban történt majd másodtöltésű medium pörkölésű hordóban érlelődött. A pince filozófiája, hogy minden bort kész állapotában hoz a piacra, így ez a bor is 3 évet pihent még a pincében.

Illatában ízig-vérig Cabernet Franc. Fekete és piros bogyós gyümölcsök, hecsedli, édes fűszerek, frissen őrölt bors némi gyógynövényes díszítéssel. Komplex, gazdag vörösbor. Szájban kerek és telt, jó arányokkal, lecsengése hosszú és aromákban gazdag.

 

Szeleshát – Nomád

pohár (1,5dl) 2300 Ft
palack 11500 Ft
elviteles 5990 Ft

száraz – Szekszárd – 2017

1998-tól a Szekretár család felismerve a területben rejlő potenciált elkezdte a felaprózódott területek újraegyesítését, ami jelenleg  összefüggően több mint ötven hektár termőföldön 30 hektár szőlőültetvény.  Nevüket a legendás Szeleshát „terroir” után kapták, mely a szekszárdi borvidék közepén helyezkedik el. Borszortimentjük a kezdőktől, a fontolva haladókon át az igazi ínyenceket is megszólítja.

A Szeleshát-dűlőben ebben a kiemelkedő évjáratában a merlot tökéletesen beérett, zamatos szőlőt termett. A belőle készült bort 12 hónapig új tölgyfahordóban érlelték, majd a legszebb hordókat kiválogatták. 
Neve az otthonra találás fontosságára utal, arra, hogy ez a világfajta a Szelesháton igazi otthonra lelt.

ÉDES ÉS DESSZERT BOROK

Hétszőlő – Fordítás

pohár (1dl) 2400 Ft
palack 12000 Ft
elviteles 4990 Ft

édes – Tokaj-Hegyalja – 2017

A Tokaj-Hétszőlő a borászat tulajdonában lévő azonos nevű dűlőtől kapta a nevét. Az 55 hektáros birtokon elsősorban furmintból, hárslevelűből és sárgamuskotályból készülnek a borok. A pincészet 1991-ben alakult, tulajdonosa a bordeaux-i Cos d’Estournelt is birtokló Michel Reybier, a borkészítés és az irányítás azonban magyar kézben van. A Tokaj központjában lévő és a borászat tulajdonában lévő Rákóczi Pince az egyik legrégebbi és legjelentősebb a borvidéken. A birtokon 2014-től organikus gazdálkodás folyik.

A fordítás tokaji desszertbor különlegesség, mely úgy készül, hogy az aszútésztát azonos évjárat borával felöntik és újra préselik így még ízben és botrytisben gazdag aromákat tudnak kinyerni. Sajátossága, hogy talán az újrapréselésnek köszönhetően cserző anyagok is kerülnek a borba, mely így komoly cukortartalma mellett kesernyés véget is kap a kortyban.

Ez a tétel illatában aszalt barack, trópusi gyömölcsök, sárgadinnye, vanília, és egy kis narancslekvár jegyeivel írható le. Izgalmas illat, nagyon sokféle, változatos, mégsem tolakodó. Ízében az illathoz illő komplexitás. Lendületes savak mellett a méz, mazsola és némi puncs fedezhető fel. Rendkívüli tartása van hosszú lecsengéssel. Egy bor, melyben nem az édesség dominál, hanem az ízek.

Kardos – Tündérmese

pohár (1dl) 1500 Ft
palack 7500 Ft
elviteles 3490 Ft

édes – Tokaj-Hegyalja – 2021

Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály tündérmesébe illő találkozása. Virágok, aszalt gyümölcsök, és méz sokrétű illatjegyei az ízben is harmonikusan jelentkeznek. 110 g/l maradékcukorral egy 5 puttonyos aszú koncentráltságával vetekszik. Kislánya Tünde után kapta a nevét a bor, mivel 2011-ben született, amikor az első tétel is készült.

Szarka – Késői

pohár (1,5dl) 2000 Ft
palack 10000 Ft
elviteles 3790 Ft

édes – Tokaj-hegyalja – 2023

Aprócska birtok Mádról, amin szinte a semmiből kezdett építkezni tulajdonosa. A pincét létrehozó Szarka Dénes Dávid mögött nem áll több generációs családi borászat. A bor- és szőlőszeretet hozta létre ezt a birtokot: nem a hagyományok folytatása, hanem a hagyományok teremtése a feladata.  Borai tiszták, korrektek és évről évre ízletesebbek. Szarka Dénes Dávid a Pelle pincészet borásza is. 1,5 hektáron termelnek.

Szarka Dénes minden évjáratban készít desszertbort, és ami abba nem fér bele, jellemzően a pálinkában végzi. Kérésünk már a korábbi években „megmentette” számunkra ezt a könnyedebb kevésbé kontentrált olajos édes bort és mivel kölcsönösen szerettük a projektet korábban 2023-ban is készített egy ilyen bort nekünk Dénes. Mivel 1,5dl-re poharazható kiváló ár-érték arányú édesbor, ami nem túl tömény inkább csajos jól fogyasztható kb. 80g/l maradékcukorral.

Royal Tokaji – 5 puttonyos Aszú

pohár (1dl) 3200 Ft
palack 16000 Ft
elviteles 8990 Ft

édes – Tokaj-hegyalja – 2017

Áts Károly, 2012 év bortermelője, a garancia, hogy ez az aszú igazi nagyágyú. Virágok, méz simogatnak és élénk savak citrusossága hoznak harmóniát. Szép aranysárga színű, összetett illatjegyekkel rendelkező aszúbor. Illatában gazdag gyümölcsösség, sárgabarack és fűszerek, ízében füge és barack jellemzik, szép botrytis jegyekkel. Kiegyensúlyozott édességét ropogós savai szépen egészítik ki, üde friss érzettel párosulva, hosszú lecsengéssel.

Pezsgők, habzóborok

Billecart-Salmon – Brut Reserve Champagne

palack 44900 Ft
elviteles 28900 Ft

száraz – Champagne

Az egyik legmodernebb stílusú champagne, aminek 1945 óta változatlan az összetétele, három évjárat házasítása. Gyümölcsös és élénk, ugyanakkor erőteljes és tartalmas. A klasszikus élesztős-kenyeres aromák mellé intenzív, eleven trópusi gyümölcsös, almás-barackos ízvilág párosul, finom ásványos lecsengéssel. Elegáns, lendületes.  (8 gramm dosage)

Castillo Perelada – Cava Stars Brut Nature

palack 13900 Ft
elviteles 5490 Ft

brut – Spanyolország, Penedes

A spanyol tradicionális eljárással készült pezsgők neve a cava. 12 hónapos érleléssel készült ez a pezsgő helyi fajták házasításával (Macabeo, Xarel-lo, Parellada). Izgalmas, a gyümölcsök mellett érett toastos, kenyérhéjas, kekszes jegyek. Elegáns apró buborékok teszik jól strukturálttá.

Fehérvári Borbirtok – Somlói Brut Reserve

pohár (1,5dl) 2600 Ft
palack 11900 Ft
elviteles 5490 Ft

brut – Somló

A Fehérvári család Somlóval való kapcsolata egészen 1545-ig nyúlik vissza. Komoly érdemeket tudott már felmutatni id. Fehérvári Károly az 1920-as években, aki a Budafoki Magyar Királyi Pincészetben dolgozott. Fehérvári Károly 2001-ben a borakadémia által zászlósbor címet és nagy aranyérmet szerzett Furmint borával.

A pince jelenleg közel 30 hektár területen gazdálkodik Somlószőlősi központtal. Vezető borászuk ifj. Kamocsay Ákos (korábban a móri Kamocsay Pince borásza, id. Kamocsay Ákos, a Hilltop borászának fia), aki egyúttal az International Wine Challenge London bírálója, és az Országos Borszakértő Bizottság oszlopos tagja. Azt vallják, hogy erejük épp a kisléptékű működésben rejlik, így kompromisszumok nélkül, bátran kísérletezhetnek. A csendes borok mellett tradicionális pezsgőkészítéssel is foglalkoznak. Fő fajtáik a juhfark, furmint, hárslevelű, sárfehér, tramini, olaszrizling, sárgamuskotály.

Reserve Brut pezsgőjük egyszerre hordozza a tradicionális pezsgők exkluzivitását és a borászat újító kíváncsiságát. Izgalmas különlegesség, mely csodás látványt nyújt, ahogy holdfénysárga színnel gyöngyözik a pohárban.

Komplex illatában a lédús őszibarack, a körte és a citrusok egyszerre jelennek meg, háttérben toastos, érlelt aromákkal. Gyümölcsössége harmóniát alkot a kekszes ízjegyekkel, melyek krémes lecsengéssel zárnak. Egy valódi újragondolt klasszikus.

Feind – Coupé Brut

pohár (1,5dl) 2000 Ft
palack 10000 Ft
elviteles 3990 Ft

brut – Dél-Balaton

A Feind pezsgője Charmat-eljárással sauvignon blanc-ból készült. A finom gyöngyözésű Coupé Brut élénk savszerkezettel rendelkezik. Illatában és ízében is komplex; a gyümölcsös jegyek közül a zöldalma és körte jellemzi.

Foss Marai – Superiore Prosecco DOCG

palack 13900 Ft
elviteles 6290 Ft

brut – Olaszország, Valdobbiadene

A pincészet tulajdonosai minden egyes prosecco-t műalkotásként kezelnek, ezt sugallják a különleges, egyedi minőségű címkék is. GUIA DI VALDOBBIADENE, a termőterület egyedülálló hely a világon, az UNESCO Világörökség része, ahol évszázados történelemmel büszkélkedik a prosecco termelés.

A Foss Marai prosecco-k harmonikusak és elegánsak, telt jellegzetes gyümölcsösséggel. DOCG, azaz a legnemesebb területekről, nagyobb hozamkorlátozással készült Valdobbiadene-ben.

A nemcsak ízében, hanem küllemében is elegáns, magas minőségű prosecco

Gilvesy – Rajnai Rizling Pet Nat

palack 11990 Ft
elviteles 5490 Ft

száraz – Badacsony

A Pét-Nat a természetes borok iránti érdeklődésnek köszönhetően igazi divatcikk lett az utóbbi években. Az organikus, biodinamikus bortermelést választók közül egyre többen megpróbálkoznak vele, mivel nagy teret enged a kreativitásnak, kísérletezésnek, egyedi ízek bemutatásának.

A Pét-Nat egy rövidítés, a pétillant naturel (kb. természetesen gyöngyöző) kifejezésből származik.

Méthode ancestrallal (ősi eljárással) készül: nincs másodlagos erjedés, az elsődleges, alkoholos erjedés félbeszakításával palackozzák, és hagyják, hogy a megmaradt élesztő már a palackban fogyassza el a fel nem használt cukrot, így kerülnek be a buborékok a palackba. A borász a folyamatot addig tudja felügyelni, amíg a bor a palackba kerül, de onnan nincs ráhatása.

Az eljárás ősisége a pezsgő feltalálásának idejére nyúlik vissza, hiszen a pezsgőkaland azzal a –nem éppen kellemes- élménnyel indult, hogy az alkoholos erjedés nem ment mindig teljesen végbe a palackozás előtt. A hidegben leállt, és ahogy kitavaszodott, az élesztők is újra magukhoz tértek. Az erjedés újraindulásával keletkezett széndioxid pedig – mert az üveggyártás akkoriban még nem készült fel ekkora nyomásra – sokszor felrobbantotta a palackokat, jelentős kárt okozva ezzel a termelőknek. Mivel azonban rájöttek, hogy a buborékos „elrontott” bor egy újfajta minőséget képvisel, a pezsgőkészítés során ezt azt eljárást tökéletesítették, a másodlagos erjedéssel kiküszöbölték belőle a bizonytalanságot.

A Pét-Nat ugyanúgy pezsgős palackba kerül, hiszen a nyomást bírnia kell, de dugó helyett koronazárat alkalmaznak (mint a pezsgőknél általában a tirázslikőrrel zajló másodlagos erjedés időszakára). A pezsgőtől eltérően, ahol a seprő rázása és degorzsálás történik, a pét-nat úgy marad a palackban, ahogy bekerült a még le nem zajlott alkoholos erjedés előtt. Mivel nincs degorzsálás, a seprő a palackban marad. Így a fogyasztó elé kerülő termék opálos, nem tiszta, áttetsző, mint a pezsgő.

Bár nem számoljuk a buborékokat a pohárban, a Pét-Nat esetében senki keresse ugyanazt a mennyiséget, mint a pezsgőnél. A nyomás alacsonyabb, általában 2,5-3 bar és az alkoholja is alacsonyabb (9-12%), mint a pezsgőké. További különbség, hogy míg a pezsgők hosszú érlelés után kerülnek a fogyasztó elé, a pét-nat a szüretet követő 1-3 év után. Robert Gilvesy Pet Nat-ja természetesen teljesen bio termék, 100% rajnai rizlingből készült, friss gyümölcsös tétel.

Kreinbacher – Brut Classic

palack 19900 Ft
elviteles 7990 Ft

brut – Etyek-Buda

A somlói pezsgőház népszerű brut tétele, chardonnay(71%) és furmint(29%) fajtákból. Fehér virágok, finom ásványos füstösség, a háttérben mogyoró, briós és toast tercier aromákkal. Finom buborékok a kellemes felhabzásban, a rétegzett kortyban citrusok, grapefruit, barack és só. Gazdag, mély és jó szerkezetű pezsgő.
Érlelési idő: minimum 18-22 hónap
Dosage: 9 gramm/liter

Palo – Gyöngyöző Nedű

pohár (1,5dl) 1500 Ft
palack 7500 Ft
elviteles 3290 Ft

száraz – Balatonfüred-Csopak – 2022

100% cserszegi fűszeres bor némi maradékcukorral, széndioxiddal dúsítva. Jól behűtve kellemes nyári gyöngyöző, nem kell túlgondolni.

Serena – Prosecco DOC Treviso Brut

pohár (1,5dl) 1900 Ft
palack 9500 Ft
elviteles 3990 Ft

száraz – Olaszország, Valdobbiadene

Észak-Olaszország Valdobbiadene a prosecco hazája. Innen származik a helyi szőlőfajtából, a glerából készülő habzóbor. A tradicionális pezsgőhöz képest a buborékok kevésbé elegánsak és inkább frissítőek. Illat és íz aromájában is inkább a virágos, gyümölcsös jegyek mutatkoznak. A kötelező maradékcukor ebben is ott van, hogy még üdébb, fogyaszthatóbb legyen a tétel.

Pago de Tharsys – Dominio de Requena Brut Cava

pohár (1,5dl) 2000 Ft
palack 10000 Ft
elviteles 3990 Ft

brut – Spanyolország, Valencia

Évjárat nélküli jó ár-érték arányú champagne-i eljárással készült spanyol pezsgő D.O. Cava Valencia területről. 9 hónap palack érleléssel készül 100% Macabeo. Visszafogott élesztős jegyek inkább a citrusos friss gyümölcsös jegyek dominálnak benne. 

Vayi – Tokaji Frizzante

pohár (1,5dl) 1600 Ft
palack 8000 Ft
elviteles 3490 Ft

száraz – Tokaj-hegyalja 2023

Világos szalmasárga megjelenésű bor, finom gyöngyökkel. Illatában elevenen zajlik az élet, szőlő, körte, virágok és finom ásványosság szöknek az orrba. Dr. Ungváry Krisztián bora kóstova száraz, kellemesen bizsergető buborék-játék, eleven savérzet, krémes test, ásványos jegyek által aláfestett gyümölcsös ízkép jellemzi.

Tematikus kóstolósorok

“Tamás kedvencei” kóstolósor

5 x 0,75dl 6890 Ft

—   Palo – Gyöngyöző Nedű 2022

—   Recas – Regno Sauvignon Blanc 2023

—   Holdvölgy – Vision 2019

—   Vida – Petit Bonsai Kadarka 2023

—   Eszterbauer – Mesterünk Cuvée 2019

(ajándék olivabogyó tál és egy kancsó szóda)

“Balázs kedvencei” kóstolósor

5 x 0,75 dl 6290 Ft

—   Maison aux Pois – Furmint-Blanc 2022

—   Váli – Kéknyelű 2022/2023

—   Pastor – Kadarka 2020

—   Kaiken – Estate Malbec 2021

—   Soltész – Pajados Bikavér 2018

(ajándék olivabogyó tál és egy kancsó szóda)

“Levente kedvencei” kóstolósor

5 x 0,75dl 8190 Ft

—   Villebois – Sauvignon Blanc 2022 Vin de France

—   Androsics – Pinot Gris 2022

—   Freakshow – Chardonnay 2021 California

—   Szentesi – Pinot Noir 2022

—   HMJ – Szabina Cuvée (CS+CF+K) 2018

(ajándék olivabogyó tál és egy kancsó szóda)