Borlap
Borlap
PALACK VÁLOGATÁS BOROK
0,75-Palack – Sauvignon Blanc
száraz – Eger – 2023
A Soltész pincészet jóvoltából a Palack és 0,75 számára készített klasszikus Sauvignon Blanc brutál jó ár-érték arányban. A mindennapok zöldes, citrusos, egreses feszes savú jó ivású bora.
0,75-Palack – Irsai Olivér
száraz – Kunság – 2023
A Béla Borászat 1991 óta működik családi vállalkozásban Imrehegyen. A Borászatot Béla Zoltán vezeti, melyet a szülei indítottak útnak és a mai napig a család tagjai dolgoznak a vállalkozásban a feldolgozás és a kereskedelem területén egyaránt. A kunsági borvidék ezen részén boraikat kizárólag saját szőlőtermésből készítik megújult, modern üzemükben, mely 2012-ben került átadásra. Imrehegy határvidékén találhatóak szőlőültetvényeik, melyeket jelenleg is 70 ha-on művelnek. Termőtájuk legjellemzőbb borai az Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Nektár, Tramini, Kövidinka, Sárfehér, Ezerjó-Generosa házasításuk és a gyümölcsös rozék. Ez az Irsai egy közös projektünk, melynek titka 10% Kövidinka. Ez teszi frissebbé az illatát és feszesebbé, jó savérzetűvé a kortyot.
0,75-Palack – Rosé
száraz – Eger – 2023
A Palack Borbár és a 0,75 Bistro válogatás roséja saját címkével Egerből a Soltész család jóvoltából. Könnyű epres, légies. Fröccsben vagy tisztán jég hidegen!
Nádas Szilárd – Chardonnay Barrique
száraz – Etyek-Buda – 2022/23
Ez a Chardonnay Barrique három különböző sokadik töltésű barrique hordóban 6 hónapig érlelt tétel házasságából született. Szilárd saját címkével is kihozta az évjárat azonos nevű borát. Amitől exkluzívvá válik a bor, az a tény, hogy Gábor és Dávid végigkövette a hordókban lévő tételek fejlődését és a saját címkés bor házasítási arányát ők maguk határozták meg. Ezáltal a két hely válogatás bora afféle kétpetéjű ikertestvére Szilárd saját címkével forgalomba kerülő borának. Ez a tétel kicsit populárisabb, érezhetőbb a fehér húsú csonthéjasok túlsúlya a fa vajas, krémes ízhatása mellett.
Nádas Szilárd – Pinot Noir
száraz – Etyek-Buda – 2022
Nádas Szilárd ennél a tételnél is kiélte kísérletező kedvét. Különböző fahordókban érlelte a nehéz év termését. A végső házasítást külön a Palack és 0,75 Bistro számára válogatta össze Szilárd, Gáborral és Dáviddal karöltve. Eredményként egy fiatalos, piros bogyós gyümölcsös, halványan bőrös Pinot Noir-t köszönthetünk. Mindössze egy kishordónyi, azaz 300 palack készült ebből a tételből, amelyet csak a két helyen kóstolhattok.
Sebestyén – Szexárd Cuvée
száraz – Szekszárd – 2018
Merlot, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon házasítása. Porkoláb, Iván-völgy, Görögszó dűlő házasítása, Az alapanyag 500 l-es tölgyfahordóban erjedt 2 évig. A végeredmény egy tartalmas piros bogyós gyümölcsös bor, melyben határozottan megjelennek a hordó fűszerei is, mint a kakaó, csokoládé, szegfűszeg és a vanília.
Váli – Olaszrizling válogatás
száraz – Badacsony – 2023
Váli Péter kiváló megtestesítője két helyünk filozófiájának. Kis pince, lelkiismeretes borász Badacsonyörsön borászkodik. A bor egy része 500 literes fahordóban érlelődött 6 hónapig, másik része pedig két különböző tartályban érlelődött. Könnyed, jóivású mégis tartalmas és a borvidék minerális jegyeit is szépen hozza. Jó ár-érték arányú fajtajegyes olaszrizling.
KÖNNYED FEHÉREK
Arias – Pécsely Olaszrizling
száraz – Balatonfüred-Csopak – 2023
A pécsely-i Király oldal dűlőből válogatott olaszrizling a pince ugyanezen fajtájából készülő alapboránál tartalmasabb. A barátságos savak mellett édes hangulatú gyümölcsök, ringló és őszibarack határozzák meg az ízét, illatában pedig szőlővirágos, érett almás, a fajtára sokszor jellemző mandulás fanyarsággal.
Arias – Szürkebarát
száraz – Balatonfüred-Csopak – 2022
Vörösmál dűlő válogatása. Tartalmas bor, melyet szép savak támogatnak. Illatában édeskés-fűszeres, amiben körte, ringló, fahéj és kamilla is felbukkan, ízében pedig gyógynövényeket, édes körtét és érett őszibarackot juttat eszünkbe.
Hétszőlő – Tokaji Hárslevelű
száraz – Tokaj-Hegyalja – 2023
A Tokaj-Hétszőlő a borászat tulajdonában lévő azonos nevű dűlőtől kapta a nevét. Az 55 hektáros birtokon elsősorban furmintból, hárslevelűből és sárgamuskotályból készülnek a borok. A pincészet 1991-ben alakult, tulajdonosa a bordeaux-i Cos d’Estournelt is birtokló Michel Reybier, a borkészítés és az irányítás azonban magyar kézben van. A Tokaj központjában lévő és a borászat tulajdonában lévő Rákóczi Pince az egyik legrégebbi és legjelentősebb a borvidéken. A birtokon 2014-től organikus gazdálkodás folyik.
6 g maradékcukrot tartalmazó komplex hárslevelű. Vibráló savak, amelyek jól ellensúlyozzák a kis cukrot. Egész ízkavalkád jellemzi. Arányos, tartalmas, nagy bor.
Hollósy – Bodzilla
száraz – Balatonfüred-Csopak – 2023
Reduktív, Rizlingszilváni fajtabor. Emiatt igazi ritkaság, hiszen jellemzően házasításban találkozhatunk a fajtával. Üde, virágos, gyümölcsös, nevére utalóan bodzás illatvilág. Könnyen csúszik és hamar megszerethető, egy igazi frissítő bor.
Hollósy – Zsolna Királyleányka
száraz – Balatonfüred-Csopak – 2023
Tagyon hegyi borászunk Királyleánykája, mely Zsombor kislánya után a Zsolna nevet kapta. Igazi fajtajegyes reduktív királyleányka, körtés friss gyümölcsösséggel.
Matua – Sauvignon Blanc
száraz – Marlborough, Új-Zéland – 2022
A Matua név Új-Zéland anyanyelvén a maori anyanyelven családfőt jelent, ami helyénvaló, mivel a pincészet még 1974-ben készítette el az ország első Sauvignon Blanc-ját. A pincészetet eredetileg egy szerény bádogkamrában alapította két testvér. Bill és Ross Spence, akiknek az volt az elképzelésük, hogy olyan új-zélandi bort készítsenek, amely felveheti a versenyt a globális borszíntéren. Díjnyertes borok széles választékával ma már az ország egyik vezető termelőjeként ismerik el őket.
Ez a lenyűgöző 100%-os Sauvignon Blanc a testvérek legelső palackjára emlékeztet, amely segített beindítani az új-zélandi sauvignoni forradalmat. A gyümölcs Marlborough legjobb szőlőültetvényeiről származik, amely hűvös éghajlatáról és a fajta számára ideális termesztési körülményeiről ismert.
Illatában passiógyümölcs, egres és friss gyógynövényes jegyek dominálnak, míg az első kortyra citrusgyümölcs illat jellemző ínycsiklandó frissességgel. Egy tiszta és ragyogó új-zélandi Sauvignon Blanc bor vibráló, gyümölcsös illatú, tele citrusos, trópusi és fűszernövényes jegyekkel. Ízében a citromhéj és a guava zamatai a ribizlilevél és a friss paprika jegyei párosulnak. Finoman kiegyensúlyozott bor pikáns savakkal, mögöttes ásványossággal és egy csipetnyi maradék édességgel. Elegáns herbalitás és visszafogott ásványosság jellemzi, hosszú, száraz és tartós lecsengéssel.
Nyilas Birtok – Sauvignon Blanc
száraz – Mátra – 2022/2023
Mátraalján Gyöngyössolymos mellett fekszik a nem kevesebb mint 400 hektárnyi szőlőtőkéje a Nyilas családnak. A birtokot 1995-ben apa-lánya páros indította útjára, Dr. Nyilas János és Nyilas Ilona, immáron három generációs borászattá alakult, Ilona lánya Nóra is a csapatot erősíti. A Nyilas Birtok főborásza Babiczki Laci aki saját néven futó boraival lehet ismert.
2022 Mátrában jó évjárat volt a sauvignon blanc fajta szempontjából. Meleg nappalok, hűvös éjszakák, amelyek megadták azt a feszes savszerkezetet és telt aromákat, melyek ezt a bort jellemzik. A zöld vágott füves jegyek mellett a trópusi gyümölcsök, licsi, mangó, grapefruit kavalkádja is megjelenik a bor illatában és izében is. Könnyű, illatos, jó ivású.
Nyolcas és fia – Leányka
száraz – Eger – 2020
Nyolcas Ádám apukája Nyolcas Tamás tősgyökeres egrinek mondható. A 80-as évek elején kezdett el borászkodni. Fiát a 2000-es évek elején vitte ki a szőlőbe amikor 11 éves volt. Egyből kiderült, hogy Ádám borászatra adja a fejét. Boraikban a természethű szemléletet követik, boraik nem egysíkúak, kifejezetten tartalmasak.
1963-ban telepített öreg szőlő ültetvényről szüretelték. Spontán erjesztésű (a szőlő saját élesztőjével erjedt). Meglepően testes, olajos, citrusos, érett grapefruit jegyekkel.
Palo – Olaszrizling
száraz – Balatonfüred-Csopak – 2023
Apáról fiúra szálló családi pincészet Paloznakon. Jelenleg idősebb és ifjabb Csiszár Péter közösen készítik a borokat nagyjából 10 hektáron. Fő fajtájuk az olaszrizling, melyet több mint 5 ha-on termesztenek. A család hiszi, hogy a fajta jól csak ”Csopak és környékén” érzi magát. Az itteni talaj és klimatikus tényezők hatására adja azt a tüzes, karakteres ”rezeda” illatú, keserűmandulára emlékeztető ízű bort, amely az igazi borfogyasztók kedvenc itala. Ez a tételük egyszerre üdítő, friss, gyümölcsös míg némi krémességet is mutat, ezáltal hosszabb utóízt is eredményez.
Palo – Zenit
száraz – Balatonfüred-Csopak – 2023
Apáról fiúra szálló családi pincészet Paloznakon. Jelenleg idősebb és ifjabb Csiszár Péter közösen készítik a borokat nagyjából 10 hektáron. A “z” betűs fajták egyike, mely bouvier és ezerjó keresztezéséből jött létre. Friss citrusos, jó savú, zöldes bor. Ideális önmagában saláták és könnyed beszélgetések mellé és fröccsben is megállja a helyét
Recas – The New Sauvignon Blanc
száraz – Erdély – 2022
Újdonság a Recas pincészettől: egy nagyon vonzó, újvilági stílusban elkészített Sauvignon blanc, kirobbanó gyümölcsösséggel és penge savakkal. A bort eredetileg a német piacra szánták, így nem meglepő, hogy a címkén csak német nyelvű leírás található. Az is érthető, hogy a trocken megjelölés engedi a diszkrét maradékcukor meglétét, így téve még gördülékenyebbé minden egyes kortyot.
Recas – Regno Sauvignon blanc
száraz – Erdély – 2023
Szalmasárga színű bor, világoszöld széllel, gyönyörű tisztasággal. Trópusi gyümölcsös ízek, banán és pomelo keverednek a Kárpát medencében honos őszibarackkal és egy kis mézzel. Nagyon szép savak, jól integrált alkohol. Elegáns bor.
Szivek – Zöldveltelini
száraz – Neszmély – 2023
Szivek Péter két testvérével családi organikus borászatot visz a neszmélyi borvidéken található Kesztölcön. Borászatukban a fiatalos dinamizmust egyesítik a hagyományos értékekkel. Több generáció óta foglalkoznak borászkodással, mai napig kikérik apukájuk véleményét szakmai kérdésekben. A festői táj erőssége a borok szempontjából a teraszos kialakítású szőlőterületekben rejlik, mivel Péter a hegy lábánál egészen más stílusú bort adó szőlőket szüretel, mint a hegy tetejéről ahol a termőtalaj minimális.
A Pilis lábánál fekvő ültetvényük első négy sorának termése. Szeptember 15-én szüretelték, zúzás és bogyózás után kíméletes préselést alkalmaztak, majd finom seprőn, tartályban érlelték. Könnyed, de tartalmas bor, friss, sárgahúsú gyümölcsökkel, letisztult ízvilággal. A zöldveltelíni üde arca.
Vabrik – Zöldveltelini
száraz – Etyek-Buda – 2023
Budapesttől alig 40 kilométerre az M7-es mentén, a Váli-völgyben található Kajászó község, melynek szívében található a Vabrik Birtok. A legenda szerint Dreher Antal kártyán nyerte el előző tulajdonosától azt a kajászói birtokot, amely ma a Vabrik Pincészet otthona. A parkerdő közepén található épületet az 1700-as évek elején építették, mely eredetileg a váli-ürményi kastély intézőjének volt a szálláshelye. A borászatot Vabrik Ferenc ügyvezet alapította 2011-ben. Már az első évjárat borai nagy sikert arattak. A Vabrik-borok a pince szomszédságában található 31 hektárnyi, saját ültetésű szőlőjéből készülnek. Az ültetvényben megtalálható a Sauvignon blanc, a Rajnai rizling, a Szürkebarát, a Zöld veltelini, a Chardonnay és a Kékfrankos fajta is.
Halvány arany színű, rózsaarany árnyalatú, közepes illatintenzitású bor. Illatában alma, citrom, zöldfűszerek és vanília jelenik meg a palack kinyitása után, majd fokozatosan tárul elénk a többi illatréteg amelyben érett arany színű gyümölcsök sorát és magvas jegyek sorát találjuk. Ízében telt és közepes testű bor, rendkívül rétegzett szerkezettel. A savak, a test és az alkohol egyszerre jelennek meg a kortyban, de mind három elem tökéletes harmóniàban van egymással. Citromhús, mogyoró, méz, rózsa, koriandermag és édeskömény izgalmas egyvelege.
Vayi – Dry Muskotály
száraz – Tokaj-hegyalja – 2023
Dr. Ungváry Krisztián neve első sorban történészként lehet ismerős a nagy közönségnek. A borászat afféle hobbi számára és rendhagyó borkínálattal rendelkezik Tokajban. Sárgamuskotály kapcsán mi is többször tapasztaltuk, hogy az emberek eleve édesként tekintenek a fajtára, ami persze nem predesztinált tulajdonsága a fajtának. Krisztián is jobbnak látta hangsúlyozni, hogy a muskotályos, virágos, intenzív illat után száraz korty vár ránk. Ugyanakkor könnyed, jól fogyasztható bájos bor, kellemes savérzettel.
IZGALMAS KÖZEPES TESTŰ FEHÉREK
Androsics – Olaszrizling
száraz – Dél-Balaton – 2021
1980-ban indult a szőlőtermesztés 60 hektáron a dél-balatoni Balatonöszödi Haraszt dűlőben, apa és fia Androsics Ferenc és ifj. Androsics Ferenc vezetésével. A borászat csak 2021-ben lett kész, de akkor egyből komoly három szintes feldolgozó üzemben. Legmodernebb technológiában készítenek reduktív borokat, mellette 250 négyzetméteres fahordós pincében érlelik a komolyabb tételeket.
Szép aranyba hajló szalmasárga színe sejteti, hogy ez az Olaszrizling nem egy fröccsözős tétel. Kellemesen tartalmas, érett almás, spárgás, virágos illatvilág. Szép olajos, hosszú lecsengésű kerek bor.
Androsics – Pinot Gris
száraz – Dél-Balaton – 2022
1980-ban indult a szőlőtermesztés 60 hektáron a dél-balatoni Balatonöszödi Haraszt dűlőben, apa és fia Androsics Ferenc és ifj. Androsics Ferenc vezetésével. A borászat csak 2021-ben lett kész, de akkor egyből komoly három szintes feldolgozó üzemben. Legmodernebb technológiában készítenek reduktív borokat, mellette 250 négyzetméteres fahordós pincében érlelik a komolyabb tételeket.
Illata tiszta, közepesen intenzív érett piros almahéj és csonthéjasok játszanak. Kevés krétás mészköves ásványosság. Kóstolva száraz, egyensúlyos kortyban finom citrusok, közepesnél magasabb alkohol és hosszabb lecsengés jellemzi.
Fehérvári Borbirtok – Furmint
száraz – Somló – 2022
A Fehérvári család Somlóval való kapcsolata egészen 1545-ig nyúlik vissza. Komoly érdemeket tudott már felmutatni id. Fehérvári Károly az 1920-as években, aki a Budafoki Magyar Királyi Pincészetben dolgozott. Fehérvári Károly 2001-ben a borakadémia által zászlósbor címet és nagy aranyérmet szerzett Furmint borával.
A pince jelenleg közel 30 hektár területen gazdálkodik Somlószőlősi központtal. Vezető borászuk ifj. Kamocsay Ákos (korábban a móri Kamocsay Pince borásza, id. Kamocsay Ákos, a Hilltop borászának fia), aki egyúttal az International Wine Challenge London bírálója, és az Országos Borszakértő Bizottság oszlopos tagja. Azt vallják, hogy erejük épp a kisléptékű működésben rejlik, így kompromisszumok nélkül, bátran kísérletezhetnek. A csendes borok mellett tradicionális pezsgőkészítéssel is foglalkoznak. Fő fajtáik a juhfark, furmint, hárslevelű, sárfehér, tramini, olaszrizling, sárgamuskotály.
2021-es évjáratú Reserve Furmintjuk különleges ízével, krémes kerekségével olyan, akár a palackba zárt nyár. Fajtajelleges illatában füge, körte és fűszeres ánizsosság repít bennünket nyári emlékeink felé, míg gazdag gyümölcsössége kiválóan harmonizál a hordó és az érett savak jelenlétével.
A Reserve Juhfark a céltudatos különcök bora, akiket nem kötnek a konvenciók, mert tudják mit akarnak és sosem félnek újba kezdeni. Egyediek, különlegesek és cseppet sem unalmasak épp úgy, mint a Reserve Juhfark gazdag, karakteres ízvilága.
A fahordós erjesztés után 6 hónapig seprőn érleljük tovább, hogy a termőhely jellegzetes ízjegyei és a hordós aromák egyvelegéből izgalmas, kalandos bor születhessen. Illatában egyszerre jelenik meg a köves ásványosság és a trópusi gyümölcsök, mely azonnal távoli tájakra csábít.
Ízében az őszibarack és körte mellett érett savak gazdagítják, a háttérben pedig határozottan megjelenik a fahordó füstössége is.
A Reserve Juhfarkban a Somló hamisítatlan jegyeit, valamint a hazai tradíció és a külföldi borkultúra előremutató szellemiségét ötvöző, igazi kozmopolita ital született: extravagáns és kifinomult egyszerre, mely a palackos érlelés során csak még teljesebbé válik.
Fehérvári Borbirtok – Juhfark
száraz – Somló – 2022
A St.George második évjárata, 100%-ban organikus Szent György-hegyi szőlőből készült, a Váradi-dűlő bazaltos-homokos talajáról. A Bohém eggyel részletgazdagabb, karakteresebb verziója, a hegy három meghatározó helyi fajtájából: a rajnai rizling, olaszrizling és furmint spontán erjedt, kis részben hordóban érlelt tételeiből állt össze hosszú próbaházasítások alapján.
Gilvesy – Bohém Cuvée
száraz – Badacsony – 2017
A badacsonyi Szent-György hegyen található pincét 1680 körül a Lengyel család építtette, majd később a nemesi Esterházy birtok része volt. 2012-ben fejeződött be a felújítás és átalakítás – épp időben az akkori szüretre. 2014 óta minden Gilvesy ültetvényen organikus gazdálkodást folytatunk. Gilvesy Róbert Kanadában a Nagy-tavak vidékén, az Erie-tótól nem messze egy dohányfarmon nőtt fel. Magyar nagyszüleinek köszönhetően a család erősen tartotta a magyar hagyományokat. Róbert először 15 évesen a szüleivel látogatott el Magyarországra, akkor még nem gondolta, hogy egyszer majd itt fog élni. Mindig is vonzotta Európa, építész karrierje miatt már élt korábban Párizsban, végül a kilencvenes években a rendszerváltás utáni időszakban költözött Magyarországra. Amikor először járt a Szent György-hegyen, tudta, hogy ez egy különleges hely, ahova még vissza fog térni. Ez az álma 2012-re meg is valósult. Sőt, addigra szőlőszeti és borászati ismeretekre is szert tett, hogy megalapíthassa a Gilvesy pincészetet. A birtok azóta fokozatosan fejlődik, az újratelepített és mára termő szőlőültetvények mellett helyreállításra kerültek az 1970-es években telepített ültetvények is. A pince melletti területen egy kóstoló térrel és terasszal egészül ki a borászat a jövőben, míg a Szent György-hegy lábánál egy nagyobb borászati üzemet tervez megvalósítani.
A Bohém Cuvée bejáratott házasítás a pincénél. A megszokott négy fajta (Olaszrizling, Szürkebarát, Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling) most furminttal kiegészítve, ettől az összkép valamivel feszesebb a megszokottnál, több Szent-György hegyi ásványosság is került a képbe. Minden más a megszokott, virágos, citrusos, bohém, acéltartályban hűtve erjesztett tétel. 7 évesen is remek formát mutat érett, de még mindig tartja az ásványosság.
Gizella – Furmint-Hárslevelű
száraz – Tokaj-hegyalja – 2023
Az Egytőről projekt második fehérbora után Szilágyi Laci immár saját címkéjével megismételte a 2018-as házasítást és teszi ezt évről évre, mely követve az alap elgondolást Kárpát-medencei fajtából készült. Szilágyi László Tokajban öt dűlőben készít borokat kb. 6 hektárról. Könnyen érthető, fajtajegyes, bisztro bor. Illatában a furmintra jellegzetes citrusos, birses jegyek és a hárslevelű virágos játékossága mellett a talaj ásványossága is megmutatkozik. Ízében lendületes, élénk savak, lágy mineralitás fehérhúsú gyümölcsök és kellő olajosság. Olaszrizling elődjénél tartalmasabb, rétegzettebb bor.
Holdvölgy – Vision
száraz – Tokaj-hegyalja – 2019
A Holdvölgy pince 28 hektáron gazdálkodik Mádon, nevét az azonos nevű dűlőről kapta. Területeik itt vannak, mellette még a Király, Nyulászó, Betsek, Úrágya, Kakas és Dorgó dűlőben. A gazdag mádi talajszerkezet biztosít minketPrecíz, száraz birtokválogatás, eleganciával és lendülettel Furmint, Hárslevelű és Kabar fajtákból. Határozott illatában fehérhúsú őszibarack, fűszerekkel meghintett birsalma és spanyol sárgadinnye köszön vissza. Az ízképet barackos fővonal hangsúlyozza, melyet változatos gyümölcsösség és hordós jegyek kísérnek. Lecsengésében mézes és gyümölcsolajos élmény fogad, mely aztán hosszan velünk is marad a kortyban. A tétel egyértelmű feszessége és ereje híven tükrözi a Tokaji borvidék sokszínűségét.
Illés – Olaszrizling
száraz – Badacsony – 2021
Fiatal borászat Káptalantótin, Badacsonyban, melyet 2020-ban alapítottak. Korábban csak szőlőtermesztéssel foglalkoztak, a véletlen és a kényszer szülte az első elkészült bort, ahol a termés vásárlója az utolsó pillanatban visszalépett így kezdődött a borászkodás. Kis családi borászat 7,6 hektáron, Illés Anita a borász a tételeket párjával ketten készítik. Fő szőlőfajtáik: Cabernet Franc, Kékfrankos, olaszrizling, Sárgamuskotály, Rajnai Rizling, Szürkebarát, Zöldveltelini, Sauvignon Blanc. Fontos számukra a fenntarthatóság és az organiikus művelés.
Illata nagyon vonzó és kedves, érett, de mellette tele fiatalos jegyekkel is. Közepesen intenzív hordós-vaníliás karakterét érett almásság, markáns citrusosság és a krémes illatok egészítik ki. A korty élénk, komplex és hosszú. Főként a citrusosság uralja, de vakuszerűen felvillannak benne az illatban felfedzett jegyek is. Szépen összeérett, komoly bor.
Istvándy – Olaszrizling Hegybor
száraz – Badacsony – 2022
Az Istvándy Birtokot vezető Istvándy család története közel 200 évre vezethető vissza Badacsonyban. Borász nagypapa, agrármérnök édesapa a 60-80-as években a szövetkezeti munka mellett szőlőműveléssel és borkészítéssel is foglalkoztak a saját családi szőlőbirtokon és a Tóti-hegyi pincében. Eleinte csak kimérve egy-két vendéglőnek és néhány ismerősnek szállítottak bort. Majd a család életébe elérkezett egy fordulópont, amikor úgy döntöttek, hogy a minőségi borkészítés felé veszik az irányt. Ebben az elhatározásában nagy szerepe volt, Gergőnek a frissen diplomázott fiatal mérnöknek, aki szenvedéllyel vetette bele magát az új kihívásokba.
Elegáns bor, testes, de nem nehéz. Lecsengése telt, egészen hosszú árnyalatnyi, fajtajelleges kesernye a végén. Az olaszrizling egy kicsit olyan a pincészetnek, mint egy igazi gyerekkori barátság: egy életen át elkísér és soha nem hagy cserben.
Maison aux Pois – Furmint-Blanc
száraz – Tokaj-hegyalja – 2021/2022
A Maison aux Pois (ejtsd: mézon o poá) borok az eleganciáról szólnak, többek között ezért is kapott a lelkes fiatalok által alapított hegyaljai borászat birtoka francia nevet. A céljuk kifinomult, letisztult, burgundi stílusban bemutatni a termőhelyeiket. Az eleganciát, finomságot keressik olyan szőlőfajtákban, amelyek alkalmasak a termőhely bemutatására. Ezekkel szépen dolgozik együtt a használt francia és zempléni tölgy.
Édes, gyümölcsös illat szépen keretezve Tokaj vulkáni talajának ásványosságával. Nagyon kedves, nagyon friss illattal indul: érett alma, kis barack és grapefruit. A szájban kedves édes ízérzet és citrusos, ropogós savak egyensúlyoznak. A korty minden szakaszában más-más gyümölcs: egressel indul, utána finom lapos barack, érett piros alma, a lecsengésben lime. Jól azonosítható ásványos sósság a vibráló, hosszú savak mellett. Barátságos, jó kortyú, „ivós” bor.
Pécsinger – Rajnai Rizling
száraz – Pannonhalma – 2022
Negyedik generációs borász család által 2000-ben alapított pince Győrújbaráton. A család évtizedek óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel a Pannonhalmi Borvidék legkiválóbb dűlőin. Ültetvényeik a tényői, a győrszemerei és a győrújbaráti dombokon laknak. Már messziről feltűnő, Ekler Dezső Ybl-díjas építész által tervezett pincészetük a Báródombon áll. A családi legendárium szerint amikor több mint 20 évvel ezelőtt a pincészetet alapító idősebb Pécsinger János kisfiával a Báródombon szánkózott, megígérte a kis Jánoskának, hogy egyszer házat épít neki a területre. A fiú felnőtt, a ház megépült, ám igaz, hogy nem lakóépület, hanem szőlőfeldolgozó lett belőle, ahol a pasztőröző eljárással gyümölcslevek készülnek, amely mellett reduktív és hordós érlelésű borok készítésével is foglalkozik a család.
Az alapító agrármérnök apa megértette az idők szavát s ma már inkább fia neve és tevékenysége fémjelzi a borászatot. A jól kipróbált, hordós technológia helyét ezzel átvette az acéltartályos, reduktív eljárás illetve az ezzel kombinált fahordós érlelés. Az így készült borok üdébbek, frissebbek, élénkebb illat-, íz- és zamatvilággal rendelkeznek – ahogy ők mondják, magukban hordozzák a napfény ízét, a nyári szerelmet.
A család összesen mintegy 70 hektáron foglalkozik szőlőtermesztéssel, amelyen a mennyiségét tekintve mindenképpen zászlóshajónak számító olaszrizling mellett pinot blanc, királyleányka, cserszegi fűszeres, rajnai rizling, Irsai Olivér és sauvignon blanc adja a fehérszőlők legjavát, merlot, pinot noir és cabernet franc kékszőlősorokkal színesítve.
Pécsinger János Rajnai Rizlingje 5 hónapot pihent fahordóban, így mutat tartalmas szekunder illat és ízjegyeket, de emellett a friss virágosság és a feszes fajtára jellemző savak is szépen jelen vannak benne.
Royal – Dry Furmint
száraz – Tokaj-hegyalja – 2021
Birtokuk Budapesttől 220 km-re, a Tokaji borvidéken található, ahol a Tisza és a Bodrog találkozik. A Royal Tokaji a borvidék egyik legmeghatározóbb pincészete már 1990 óta. Kiemelkedő minőségű és egyedi borok készítését biztosítják. Díjnyertes borainak készítése a hagyományos tokaji borkészítési technológián alapul, de magukban hordozzák az új technológiás módszereket is.
Igazi bisztro Furmint, jó ár-érték aránnyal, jellegzetes flintes, pattintott köves ásványos illattal. Barackos ízvilágú, könnyed, jóivású bor. Ízében nagyon szép savakkal, és az illatban is érzékelhető barackos jegyekkel.
The Grinder – Chenin Blanc
száraz – Dél-Afrika – 2022
A The Grape Grinder Wine Company 2010-ben alakult, és az egyik feltörekvő dél-afrikai borászatként ismert. A borászat központja a híres Cape Winelands borvidéken található, amely Dél-Afrika egyik legjobb borvidéke, különleges klímájáról és talajviszonyairól ismert. A cég alapítói, Johan du Toit és Oliver Kirsten, azt a célt tűzték ki, hogy modern, mégis megfizethető borokat készítsenek, amelyek a dél-afrikai szőlőtermesztés gazdag hagyományait és az új borászati technológiákat egyaránt tükrözik.
A borászat a fenntarthatóságot is fontosnak tartja: környezetbarát gazdálkodást folytat, és minimalizálja a termelés ökológiai lábnyomát. Modern feldolgozási technológiákat alkalmaznak, hogy a szőlő természetes ízeit megőrizzék, miközben a legjobb minőséget biztosítják.
A The Grape Grinder borok főként friss, gyümölcsös aromáikról ismertek, így könnyen élvezhetőek, ugyanakkor elegánsak és jól strukturáltak. A borászat célja, hogy borai a nemzetközi piacon is versenyképesek legyenek, és a dél-afrikai borászat legjavát képviseljék.
A The Grape Grinder Chenin Blanc egy különleges és sokoldalú fehérbor, amely Dél-Afrika egyik legismertebb szőlőfajtájából, a Chenin Blanc-ból készül. Ez a fajta kifejezetten jól érzi magát a dél-afrikai klímában, különösen a Cape Winelands borvidéken, ahol a szőlő ideális körülmények között érhet be. A Grape Grinder Chenin Blanc kiválóan megmutatja a fajta jellegzetességeit: frissesség, gyümölcsösség, és könnyedség jellemzi. A bor illatában élénk citrusos jegyek, zöldalma és őszibarack dominálnak, miközben egy leheletnyi trópusi gyümölcs, mint az ananász és guava is megjelenik. Az ízvilág friss és vibráló, a citrusos és gyümölcsös jegyek mellett enyhe ásványosság és krémes textúra is érezhető, ami gazdagabbá teszi a bort. Kiegyensúlyozott savtartalma kellemes, üde lecsengést biztosít.
TARTALMAS FEHÉREK
Freakshow – Chardonnay
száraz – Kalifornia, USA – 2021
Michael David Freakshow Chardonnay 2021 kaliforniai borának címkéjén Poseidon, a tenger istenének lánya, Kümopoleia csábít el minket. Nem lesz nehéz feladata, ha kinyitjuk a palackot és poharunkba töltjük ezt a csillogó aranysárga Chardonnay fehérbort, könnyen nyúlunk a következő pohár után, engedvén akaratának… Chardonnay, amely a világ legkelendőbb fehérbora. Nagyon jól alkalmazkodik a területhez és közvetíti annak egyediségét, gondoljunk csak arra, hogy mennyire más egyburgundy Chablis, egy Puligny Montrachet, vagy egy Maconnais Chardonnay. Olyan ez a fajta, mint egy tiszta lap, amelyet a borászok varázslással szeszélyeik szerint formálhatnak.
Ültetvény a kaliforniai Lodi megyében helyezkedik el. 1860 óta, a Phillip család 6. generációja műveli a szőlőt, a Lodi Rules szerint, amely több, mint 100 szabványból álló gyűjtemény, ezek figyelembe veszik a minőségi borok fenntartható módon történő készítésének minden szempontját: környezetvédelemi, társadalmi és gazdasági szempontok alapján mutatnak irányt a szőlőtermesztésben. Mediterrán éghajlat uralkodik, meleg nappalokkal és hűvös éjszakákkal. Talajtípusát nézve döntően mély vályog, melyet helyenként sziklák tagolnak. A szőlő kisebb részét acéltartályban, nagyobb része pedig új amerikai és francia hordóban lett erjesztve, ezzel a játékkal pedig egy komplex ízélményt értek el.
Lendületes, nagyon gyümölcsös könnyen iható új stílusú Chardonnay, érett lédús sárgabarack, citrusok és méz, vanília tölti be a szánkat. Mindez egy kis vaníliás-fás finesszel társul, amely egy kis komolyságot ad neki. Komplexebb, teltebb fehérbor révén 11-12 °C-on ajánlott fogyasztani, ételek terén főleg spárga, rizottó és könnyedébb tejszínes tészták mellé.
Kőfejtő – Juhfark
száraz – Somló – 2017
A Kőfejtő Pince és egy hektáros birtoka, melyen Olaszrizling, Juhfark és Hárslevelű található, Somló hegyének nyugati oldalán található, a Séd dűlőben, az egykori Kőfejtőhöz közel. A hegynek erről a szegletéről (lévén nagyon elaprózott terület, mondhatni hétvégi házas) eddig nagyon kevés bor került palackba. Tulajdonosa Tóth Péter, maga telepítette a szőlőt 2004 és 2008 között, valamint maga is műveli, olykor igénybe véve családja segítségét. Péternél a házasított borok hagyományosan nagy hangsúlyt kapnak. A vulkáni talajnak köszönhetően a borok 2-3 év érlelés alatt elveszítik fajtajellegüket, és semmivel össze nem téveszthető „vulkánborrá” alakulnak. Nagyon fontos, hogy az érlelésre szánt bor megfelelő beltartalmakkal bírjon, hogy a több évig tartó érlelést követően harmonikus, jó ivású nedűvé váljon. A házasítás lehetőségével élve minden évjáratban készít Kőfejtő Cuvée-t, melyet hagyományosan 2-3 évig is érlel. Ezzel szemben a különböző fajtaborok nem készülnek minden évjáratban, és általában 1-2 éves korukban kerülnek a piacra.
A somlói borvidék híres fajtája, a Juhfark nála is fontos szerepet kap. Termesztése külön odafigyelést igényel: a betegségekre nagyon érzékeny, gyakran alig hoz termést, kiválogatják és leeszik a vadak, rothadékony, stb… 2008 óta dolgozik a fajtával, és ma már barátként üdvözlik egymást. Borát önállóan a 2015-ös évjáratból palackozta először.
Juhfarkját Somlós-omlós bazaltos mineralitás jellemzi, minden ízében igazán jellegzetes somlói bor, melyben szép savak viszik a frissességet, a citrusos ásványos ízvilág kíséretében.
Royal Tokaji – Betsek Hárslevelű
száraz – Tokaj-hegyalja – 2021
Határozott, elegáns bor, melyben megmutatkoznak a vulkanikus talajból származó jegyek is. Illatában és ízében kellemes gyümölcsös (őszibarackos) és tölgyfahordós érlelési jegyeket fedezhetünk fel, melyeket ropogós savak egészítenek ki, hosszú, ásványos lecsengéssel.
Szarka – Mád Furmint
száraz – Tokaj-Hegyalja – 2023
A pince alapkövét 2001-ben rakták le, de a család szőlőhöz és borhoz való kötődése jóval korábbi eredetű. A család apai ága közel kétszáz éve csopaki, míg az anyai ág káli-medencei. Mindkét vonal hozta magával a szőlő és bor szeretét, valamint a borkészítés hagyományát. A mai birtok alapját a 90-es évek elején a megszűnt szövetkezetből kárpótlásként visszakapott parányi családi szőlő jelentette. Jelenleg 7 hektáros birtokméretnél tartanak, Csopak mellett Paloznakon és Tihanyban vannak területeik. Csak saját szőlőt dolgoznak fel, a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik. Évente 25-30 ezer palack bort töltenek le. Kovács Tamás borász fiatalos lendülettel vezeti a pincét.
Dűlős olaszrizling a Római út feletti, vörös talajú Slikkerből, mely a II. század óta folyamatosan művelve van. Negyven év feletti ültetvény, mely minden évben komoly alapanyagot ad. Bora telt és rétegzett – birsalmás, gesztenyés jegyekkel, sós-ásványos lecsengéssel.
Organikus művelés, rövid héjon áztatás, gravitáció ülepítés és szűretlen palackozás a technológiai kulcsszavak. Mikrotétel, évente legfeljebb 2000 palack készül.
Szent Benedek – Furmint
száraz – Tokaj-hegyalja – 2008
Hogy miért Szent Benedek? Szent Benedeket VI. Pál pápa Európa védőszentjévé nyilvánította. Tállya, ahol a pince található Európa mértani közepe. Szent Benedek alapította a bencés rendet, és azért, mert a pincészet tulajdonosa, Dr. Farkas Géza kaposvári ügyvéd Pannonhalmán járt Gimnáziumba, ahol egyik kedvenc tanára volt Várszegi Asztrik (azóta már) főapát, Ő sok sikert kívánva, örült és “engedélyezte” névválasztásukat.
A Szent Benedek Pincészet alapítója és tulajdonosa Dr. Farkas Géza, aki a kilencvenes évek végén szeretett bele Tokaj-hegyaljába. Mára sikerült kialakítani egy igényes, exkluzív borokat előállító, jól felszerelt pincészetet, ahol a hangsúly a minőségi bortermelésen van. A pincészet Európa földrajzi közepén, Tállyán található. A szőlőterületeken a 100-120 mázsa helyett terméskorlátozással csak 25-30 mázsa szőlőt termelnek, melynek feldolgozása adja az alapot a kiváló borokhoz. A borász, Ádám József és a tulajdonos megtalálta a közös hangot, mindketten vallják, hogy a tokaji hírnevét vissza kell állítani, melyet csak minőségi borokkal lehet elérni.
A Szent Benedek Pincészet ültetvényei 6 dűlőben találhatóak. Ezek terméséből lett házasítva ez a bor úgy, hogy a különböző termőhelyek sajátosságai egy komplex egészet alkossanak. Korát meghazudtoló gazdag illat és íz jellemzi! 10-12 hónapig erjed 225L-es zempléni tölgyfahordóban, a hosszú ideig tartó erjedésnek köszönheti ezt a mértékű komplexitást.
Váli – Kéknyelű
száraz – Badacsony – 2022
Badacsony zászlós szőlőfajtáját különös odafigyeléssel, komoly terméskorlátozással, több szüreti időponttal, gyors feldolgozással kezelte Váli Peti. Hordóban és tartályban spontán erjesztette, majd 8 hónapig érlelte. Neutralitás, ásványosság, vadvirágok és a bazaltkövek frissen felázott illata jellemzi ezt a bort. Balatoni fogassal való találkozása felejthetetlen élményt nyújt.
Váli – Ágyas Kéknyelű Amfóra
száraz – Badacsony – 2022
A bor alapanyaga a Badacsonyi borvidék legmagasabb pontszámú és egyik legértékesebb dűlőjéből, az Ágyús-dűlőből származik. A meleg és száraz évjáratból származó unikális bort, mely első alkalommal készült a borvidék, illetve a borászat életében is, spontán erjesztették, 12 napig tartották héjon, majd alacsony kéntartalommal palackozták egy kifejezetten hozzárendelt gyönyörű fekete színű amforában, amelyben további 2 évig érlelődött, hogy minden alkotóeleme szép egyensúlyba kerüljön. Az Ágyús-dűlőt – mely a mádi Király-dűlőhöz hasonló szintű, és egyben Magyarország egyik legmagasabb pontszámú dűlője – régen Semillon-tetőnek hívták, mert közel 100 évvel ezelőtt ezzel a szőlőfajtával volt betelepítve. A Tóti-hegy déli oldalán 250 méter magasan található 1 hektáros területet, mely egykoron a Szalay Birtoknak volt a csúcsdűlője, több mint 10 éve vették meg, és az akkor bianca szőlőfajtával betelepített területre Badacsony igazi zászlóshajóját, kéknyelűt, illetve beporzásra budai zöldet telepítettek. Sokan óva intették őket ettől, mivel azt gondolták, hogy száraz lesz a szőlőfajtának a terület, viszont az innen származó kéknyelűvel az azóta elért számtalan elismerés mégis őket igazolta. A borból összesen 400 palack készült, kizárólag a pince értékesíti viszont hosszú gyümölcsöző együttműködésünknek hála Peti hozzájárult, hogy 48 palack nálunk landoljon ebből a sokoldalú, komplex borból.
Villa Tolnay – Rajnai rizling
száraz – Badacsony – 2023
A csobánci birtok nagy klasszikusa a rajnai rizling. Legendásan jó vétel, mivel érlelhetősége messze túlmutat a kategóriától elvárhatón. Citrusos, barackvirágos illat, élénk savú, erősen ásványos és finoman pezsgő korty, friss és hosszú ízű zárás.
Weinrieder – Bockgarten Riesling
száraz – Ausztria – 2019
A Weinrieder családi birtok a körülbelül 16.000 hektáros Weinviertel régió központjában található. A borvidék így Ausztria legnagyobb és legérdekesebb szőlőtermő területe. Helyzete a déli és délnyugati irányban fekvő dombokon, valamint a szőlőtermesztéshez ideálisan agyagos talaj képezi a jó minőségű borok alapvető feltételeit. A Weingut Weinrieder a legjobb déli és délnyugati fekvésű területeken kb. 20 hektáron gazdálkodik. Dűlőszelektált boraik közül egyedülálló a Birthal, Kugler, Schneiderberg, Hohenleiten és Bockgärten szőlőskertek válogatása már régóta a legmagasabb minőséget képviselik a térségben.
Egy nagyszerű dűlős rajnai, amely kiváló gasztro bor is egyben. Kifinomult szerkezet, nagyon friss, ropogós, vibráló savakkal. Illatában citrusok, lime és érett körte, ízében a lédús fehér őszibarack csábít újabb kortyra.
ROSÉ BOROK
Eszterbauer – Fuxli Siller
száraz – Szekszárd – 2023
A Fuxli elnevezés egy szekszárdi összefogás eredményeként született. Az első évben 6 szekszárdi borász csatlakozott a kezdeményezéshez, és készített sillert, ezzel újból felkarolva a régen a vörösbornál is nagyobb népszerűségnek örvendő stílust. A Fuxli márkanév alatt piacra kerülő bor a róka (németül Fuchs) vöröses bundájáról kapta a nevét, ami a bor színében köszön vissza. De nem csak a név volt egységes, hanem a dizájn és a szabályok is. Minden Fuxliként forgalmazott bor palackját ugyanaz a művész tervezte és egységesen a róka szimbólum jelenik meg rajtuk, ám mégis mindegyik kicsit egyedi, kicsit személyre szabott. Mára ha minden igaz hárman maradtak a kezdeményezésben, de a szekszárdi siller öröksége így is tovább él. Eszterbauerék sillere 100% Kékfrankos. Virágos, puha, könnyedebb vonalú siller, Kékfrankososan fűszeres.
Gálné Dignisz Éva – Kékfrankos Rosé
száraz – Kunság – 2023
A jelenleg 76 hektáron működő Szigetcsépi központtal rendelkező pincészetnél a család minden tagja a borászatban dolgozik. Gálné Dignisz Éva 2013-ban az első nőként nyerte el az Év Bortermelője díjat. Ő a borász, férje a szőlész, fia is aktívan részt vesz a szőlészeti és borászati munkákban míg lányuk Zsuzsi az értékesítésben jeleskedik.
Könnyed gyümölcsös, reduktív rosé. Eper, málna, kis cukorkás klasszikus jegyek. Ha Dúzsi a szekszárdi rosé király, akkor Gálné Dignisz Éva a szigetcsépi rosé királynő.
Palo – Rosé
száraz – Balatonfüred-Csopak – 2022/2023
10 hektáros paloznaki családi pince az átlagnál sötétebb színű roséja, érett piros bogyós gyümölcsökkel mégis roséktól elvárt friss savakkal.
KÖNNYŰ SIMOGATÓ VÖRÖSEK
Demeter – Turán
száraz – Eger – 2018
A tradíció az 1800-as évekre nyúlik vissza, amikor üknagyapa a szőlőtermelésnek és a borkészítésnek szentelte életét. A családi gazdaság ekkor még 1 hold szőlőn gazdálkodott az Eger melletti Mész hegyen. A kapcsolat a Kőlyuk pincesorral, ahol a mai borászat működik az I. világháború előtti időszakra tehető, mikor üknagyapa, saját kézzel pincét vágott ezen a területen, amely pince a mai napig megtalálható a pincesoron. Ez a pince történelmi jelentőségű is egyben, hiszen a család a II. Világháborút itt vészelte át sértetlenül. A család a mai napig itt készíti borait a mára már 110 méter hosszúan az Eger déli részén fekvő Kőlyuktető alatt húzódó pincében, ami 2001-ben „Az Eger legszebb pincészete” díjat is elnyerte. Ma 7,5 ha-on gazdálkodnak a Eger határában. Az Eged-Hegy kékfrankost, a Merengő cabernet franc-t, még a Nagyaszó dűlőben Hárslevelűt, Menoire-t és Turánt. Évente 80 ezer palack bort készítenek. A gazdaság teljes mértékben kézi szőlőművelésen alapszik.
1965 óta létező szőlőfajta, Egerben nemesítették, ami annyit jelent, hogy tudatosan több szőlőfajtát kereszteznek az ültevényben. Ebben az esetben Kadarka, Csabagyöngye, Medoc és Tenturier. Az volt a terv, hogy a szőlőben több fajta keresztezésével létrehozzák a Bikavér szőlőfajtát és így, könnyebb lesz a borász munkája, nem kell 3-4 fajta bort házasítani a hordóban. Ugyan ez a terv nem jött be, de mint szőlőfajta fennmaradt Turán néven. Egy nagyon sötét színű, sok, de bársonyos tanninnal és különleges virágillattal rendelkező vörösbor. Ha hasonlítani kellene valamihez, talán, mintha Syrah és Cabernet Franc házasítása lenne.
Eszterbauer – Nagyapám Kadarka
száraz – Szekszárd – 2023
Bodzás, Porkoláb és Palánki-hegy dűlők szelekciója és egyben klónszelekciós kadarka. Öregtőkék válogatott termése, mely az alap kadarkánál komplexebb és elegánsabb. Spontán erjesztett és reduktív bor, érett cseresznyés, málna-szörpös, szilvás pités fűszer-bomba. Arányos, közepes testű, összeérett bor.
Haraszthy – Love Vörös Cuvée
száraz – Etyek-Buda – 2023
Válon található az ukrán Alexander Milov monumentális alkotása, amit a 2015-ös amerikai Burning Man Fesztiválon mutatott be és azóta igazi világhírnévnek örvend. 2017-ben pedig kalandos úton került Magyarországra, a Haraszthy birtokra. A Szerelem-szobor nem csak a külalakja miatt igazán különleges, hanem attól is, hogy a váli ültetvények kellős közepén kapott helyet. Az elénk táruló látvány tényleg monumentális, hiszen a szobor nagyjából 10 méter magas és 16 méter széles. A LOVE-szobor két, egymásnak háttal ülő, magába forduló, drótokból megformázott nőt és férfit, s a bennük „élő” két egymás felé forduló, kezüket a másik irányába nyújtó gyermeket ábrázol. A drótok a nők és férfiak közötti konfliktust jelölik, míg a gyermekek az ölelést, a szeretetet és a másik fél iránt érzett érzelmeket, vágyódást szimbolizálják. Nem mellesleg évente kétszer, tavasszal és ősszel itt kerül megrendezésre a LOVE Fesztivál, amikor együtt ünnepelhetjük a szabadságot, szerelmet, a borokat és a jó társaságot. Innen kapta nevét a pincészet alap fehér és vörös házasítása. Könnyű jó ivású, gyümölcsbomba, jó etyeki savakkal, lágy tanninokkal.
Pastor – Kadarka
száraz – Szekszárd – 2020
Közepes rubin szín, illatában a piros- és a fűszerpaprika mellett ott van a feketebors, ugyanakkor egy rendkívül kellemes gyümölcsösség, szeder és friss szilva is megjelenik benne. Ízében a selymes és lágy tanninok jól kiegészítik a friss savakat. Piros bogyós gyümölcs dominancia érezhető a lecsengésben.
Recas – Solevari Feketeleányka
száraz – Erdély – 2017
Rékás dűlőről kapta nevét a pince. 900 hektáron termelnek, gigantikus méretek, mégis boldog a borász, mert minden bort eladnak. Amerikától Japánig exportálnak. Ausztrál a borász, így a modern új-világi felfogást ötvözik a tradicionális értékekkel.
A Feketeleányka vagy helyi nevén Fetesca Negra őshonos erdélyi fajta. Gazdag gyümölcsös illatvilág kezdve a virágoktól egészen a málnáig és a cseresznyéig. Kevés fanyarság szép fűszerekkel kiegészítve, amit a finom hordóhasználat emel ki, de így is a gyümölcsökön van a hangsúly.
Szentesi – Pinot Noir
száraz – Etyek-Buda – 2022
Szentesi József a filoxéravész előtti régi magyar fajták újra felfedezője, a beavatkozásoktól mentes borkészítés szószólója, a Borászok Borásza díj kitüntetettje. Tősgyökeres budaörsi svábként felmenői emberemlékezet óta szőlőt termesztettek és bort készítettek. A hetvenes-nyolcvanas évek katasztrofális borkultúrája eltávolította a családi hagyománytól, de végül 1998-ban elhatározta, hogy visszatér a gyökerekhez.
A hobbiból szenvedély lett, a kicsiből egyre több és nagyobb. A hajdan közel 500 hektár szőlőterülettel bíró Budaörsöt felfalta az urbanizáció, így Szentesi József a Velencei-tó mellett, Nadapon, Pázmándon és Sukorón vásárolt területeket.
A birtok ma 16 hektáron, közel 30 szőlőfajtával gazdálkodik. A területek egy részén a 19. század szőlészeti és borászati munkái alapján válogatott régi magyar fajták kaptak helyet, ennek köszönhetően az évszázadnál is hosszabb ideje elfelejtett borok újra beszélni kezdtek: csókaszőlő, tihanyi kék, kék bajor, laska, hajnos kék és mások.
Több mint 10 éve a lányával csinálja a borászatot és az utobbi években az unokája is besegít.
Ez a Pinot Noir szépen hozza a fajta klasszikus jegyeit. Szigorú terméskorlátozás mellett szüretelt pinot noir Nadap környékéről. A pincészet összes vörösborához hasonlóan szűretlen, derítetlen tétel. A viszonylag magasnak számító 14,5 %-os alkoholtartalomnak köszönhetően a bor kellemesen meleg karakterrel van felruházva, melyet piros bogyós gyümölcsös aromák és visszafogott tanninok tesznek kerekké.
IZGALMAS KÖZEPES TESTŰ VÖRÖSEK
Bakonyi Péter – Kékfrankos BIO
száraz – Villány – 2020
Bakonyi Péter cirka egy hektár területét Diósdviszlón organikus szemléletben műveli. A termesztett szőlőfajták Cabernet Franc, Kékfrankos, Hárslevelű, Olaszrizling. Ezen kívül vásárol is szőlőt egy-két helyi termelőtől. 3 (Hidegkút) és 5 (Városhegy) éves bio művelésű ültetvényekről. Telt Kékfrankos grafitos jegyekkel, burgenlandi jelleggel. A Hidegkút és Városhegy bio-művelésű osztrák és német klónjait kézzel szüretelték, majd a bor tartályban erjedt és érett. Erős fajtajegyekkel bíró Kékfrankos Villányból.
Haraszthy – Fantástico Malbec
száraz – Etyek-Buda – 2021
Mélybordó színű, gyümölcsös és egyben fűszeres bor. Meggylekvár, erdei gyümölcsök és bors jellemzi ezt a közepes testű, telt ízvilágú, friss vörösbort. Gazdag aromáit a közel egyéves fahordós érlelésnek is köszönheti.
Argentína lelke jelenik meg ebben a borban. A Malbec legszebb tulajdonságait hordozza magában. Intenzív, mély ibolyaszín jellemzi. Izében a komoly, édes tanninok mellett felfedezhető a vanília, a bors, a száraz füge, a szilvalekvár és a fekete ribizli. Először egy erős fűszerességet majd csokoládés lecsengést figyelhetünk meg.
Kaiken – Malbec
száraz – Argentína – 2021
Argentína zászlós szőlőfajtája a Mendoza borvidéken található 155 hektáros Kaiken borászattól. A pincészetnél első sorban Mendoza két meghatározó szőlőfajtájával, malbec-kel és cabernet sauvignon-nal foglalkoznak. Mindegyik bor átesik fahordós érlelésen. A korábbi Reserve helyett Estate nevet kapott ez az érett gyümölcsökkel, szederrel, meggyel kényeztető, finoman fás, élénken fűszeres illatú mendózai bor. Intenzív fekete gyümölcsös korty, lágy tanninok, finom pörkölt kávés jegyek, hosszú lecsengés. (40%-a fél éves francia tölgyfahordós érlelést kapott)
Pécsinger – Red Bíró
száraz – Pannonhalma – 2021
A Red Bíró nem egy durva vörös, inkább egy könnyű kaland, mégis maradandó élmény. A cabernet franc, a cabernet sauvignon és a merlot köszönik jól elvannak. Senki sem harcos, senki sem lányos. Nem kell megfeszülni a jelzők keresésében, csak élvezni a harmóniát. Fontosnak találtuk, hogy a villányi és szekszárdi bordeaux-i házasításokhoz képest teljesen más stílust hoz, inkább hűvös, de mégis érett jegyek, komplexitás, elegáns savak jellemzik.
Vabrik – Cabernet Franc
száraz – Etyek-Buda – 2020
Intenzíven bonbonmeggyes illatú, harmonikus és egyensúlyos Cabernet Franc. Illatában a bonbonmeggy, a csokoládé és a fekete erdei gyümölcsös jegyek jelennek meg, ízében pedig a friss meggy, a feketeribizli, a kakaó és a keleti fűszerek egyvelege jelenik meg. Közepes testű, komplex és izgalmas vörösbor, amelyben közepesnél magasabb tanninok, közepes sav és az integrált alkoholérzet együtt alkotja meg a remek borélményt.
NAGY TESTŰ VÖRÖSEK
Jackfall – Cseresznyés
száraz – Villány – 2018
A Jackfall Bormanufaktúra 2001-ben alakult Villányban. Majd 2003-ban Kisjakabfalván megvásároltak egy műemléki jellegű sváb házat, melynek művészi színvonalú felújításával kialakították az új feldolgozót 2005 őszére. 2020-ra elkészült az új borászati üzemük is, amelyben a legmodernebb technológiákat alkalmazzák. Miközben őrzik a hagyományokat, a legjobb minőségre törekednek, amely főként a borokban mutatkozik meg. Mára a JACKFALL Bormanufaktúra egy komplex turisztikai igényeket kielégítő borászattá fejlődött egy csodálatos aprófalu, Kisjakabfalva szívében. A Jackfall Kisjakabfalva sváb neve, ennek megfelelően ejtése helyesen: “jakkfall”.
Cabernet Franc, Merlot némi Syrah-val kiegészítve a Cseresznyés dűlőből válogatva. Mint kiderült a Cseresznyés dűlő hivatalosan nem is létezik, csak a borászok nevezték ezt a lejtőt Cseresznyésnek a rajta található cseresznyefa miatti könnyű beazonosíthatóság jegyében. Mély, összetett illatvilág, amelyben azonnal fel lehet fedezni a termõhelyet. Érett, már-már lekváros gyümölcsökkel mutatkozik, úgymint meggy, szeder, áfonya, valamint egy kevés keleti fûszer. Kortyban mindez harmonikusan visszaköszön a kakaós érett tannin hosszú utóízével.
Jackfall – Syrah
száraz – Villány – 2019
A Jackfall Bormanufaktúra 2001-ben alakult Villányban. Majd 2003-ban Kisjakabfalván megvásároltak egy műemléki jellegű sváb házat, melynek művészi színvonalú felújításával kialakították az új feldolgozót 2005 őszére. 2020-ra elkészült az új borászati üzemük is, amelyben a legmodernebb technológiákat alkalmazzák. Ez a Syrah Kisharsányban lévő Gesztenyés dűlőről lett szelektálva, amit 2003-ban ültettek és 2006 óta termő. Mint az összes szőlőt, a Syrah-t is kézzel szüretelik, gondosan válogatják a legszebb fürtöket. Acél tartályban erjesztve, kíméletesen préselve és 18 hónapig másodtöltésű francia tölgyfahordókban érlelve.
Mély, rubin szín, lilás széllel. Közepesnél intenzívebb illat, mely rendkívül precízen gyümölcsös, a meggy kivételes, de van áfonya és szeder is érezhető. Kóstolva remek szerkezetet kapunk: semmi nehézkesség, kirobbanóan gyümölcsös, de mégis mély és komplex.
Steigler – Prémium Syrah BIO
száraz – Sopron – 2022
A Steigler Pince tulajdonosa Lőrinczy Bálint, borásza pedig Varga Tamás. Tamás saját elmondása alapján: Több évet töltöttem el ismert borászatoknál, Ausztriában, Kaliforniában és Új-Zélandon. A biogazdálkodás, az új borászati technológiák és a legújabb trendek terén így széles tájékozottsággal felvértezve érkeztem vissza Sopronba. A borászat és a birtok komplex szakmai irányítását 2018-tól vettem át.”
Kiváló minőségű boraikhoz, az alapanyagot, a saját 21 hektáros, organikus művelésű ültetvényein termeli meg. A szőlőbirtok a Soproni borvidék legjobb területein fekvő Steiger, Frettner és Spern Steiner dűlőkben helyezkedik el.
Az ültetvények alapját a zöldveltelini, zweigelt, kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon fajták adják, melyeket az újonnan telepített cabernet franc, syrah, és a „koronaékszer”, a furmint egészít ki.
Bio besorolású ültetvényről szüretelt syrah, melyet 1 éven keresztül érleltek fahordóban. Élénk, rubin színében mély bíbor tükröződéseket lelhetünk fel. Illatát cappuccinós, kakaóporos, valamint érett fekete bogyós erdei gyümölcsök és borsos fűszeres jegyek dominálják. Koncentrált ízvilágát szintén bogyós gyümölcsökre emlékeztető aromák töltik meg, kökénnyel és étcsokoládéval karöltve. Lecsengése lágy, tartalmas, selymes tanninokkal.
Streit-Zagonyi – The Union
száraz – Villány – 2018
A pince tulajdonosa Streit György, aki családfáját kutatva talált Zágonyi Károlyra. Charles Zagonyi igazi hős volt, aki a katonaként szolgált az 1848-49-es szabadságharcban. Annak bukása után Amerikába menekült, ahol az amerikai polgárháborúba csöppenve Frémont tábornok oldalán ezredesként rész vesz a polgárháború egyik döntő csatájában, ahol a maréknyi északi lovasság beveszi a túlerőben lévő Springfieldet, utána pedig egész Missourit. Zágonyi őserejét, virtusát, győzni és élni akarását tölti a pincészet palackjaiba, hisz ő maga is ugyanabból a szülőföldből merítette erejét, mint boraik. A 2013-ban telepített 5 hektár területen cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, valamint hárslevelű és chardonnay ültetvények találhatóak.
A The Union három fajta házasságából született, klasszikus Bordeaux-i házasítás, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot. 16 hónapig érlelték barrique hordóban. Élénk, fiatal hordós jegyek, közepesnél teltebb test. Illatában pörkölt magvak, érett cseresznye, szamóca, szeder, pici feketeborssal. Ízében szépen visszaadja ezt a sokszínűséget, feszes tanninok és élénk savak társaságában. Jelen állapotában is nagyon élvezetes, de több éves érési potenciál van benne.
NAGYÁGYÚ VÖRÖSÖK
Erath Winery – Resplendent Pinot Noir
száraz – Oregon, USA – 2019
Az Erath Resplendent Pinot Noir bor fülledt és sötét, a fekete szilva, a Marionberry, az illatos szegfű aromáival és a vanília suttogásával csábít. Ízében lédús fekete cseresznye, füge és egy csipetnyi egzotikus füstös tea érett. Sima és mindenütt kielégítő, a lecsengés poros tanninnal és egy csipetnyi savtartalommal marad meg.
Bár a rügyfakadás időzítése jobban megfelelt a hosszú távú átlagoknak, a májusi melegebbre való gyors változás minden jelet adott számunkra, hogy 2018 előtt járunk. Ehelyett valamivel hűvösebb és szárazabb körülményeket tapasztaltunk, amelyek egészen szeptember elejéig tartottak! Aggodalomra ad okot, hogy az aratás közelében a nedvesebb viszonyok növelik a gyümölcs károsodásának kockázatát. Szerencsére az október mosolygott ránk, és a szokásosnál sokkal szárazabbnak bizonyult.
Eszterbauer – Mesterünk
száraz – Szekszárd – 2019
Mély szín, mély illat. Beleszippantva dús gyümölcsösség, fekete erdei bogyósok, szilvalekvár és édesgyökér ánizsossága. Szép arányos hordóhasználat, ebből finom aromák, vanília, édes fűszerek, pici csoki és kókusz. Dús hibátlan tanninok, vastag gazdag test, sűrű, hömpölygő bor. Íz gazdagságával nehéz vetekedni, ha pár év alatt az eleganciája is fejlődik, hibát sem találunk benne. Nagy és kivételes vörösbor.
Felline – Primitivo di Manduria
száraz – Puglia – 2021
A dél-olasz Puglia borvidék leggyakrabban ültetett szőlőfajtája. Nevét a latin elsőként érőből kapta. Az érés során a szemekből a víz egy része elpárolog, a beltartalom pedig koncentrálódik, így a szőlő édesebb lesz. Testes közepesen tanninos vörösbor. Tartályban erjesztették, majd nagyjából 18 hónap magyar és francia hordós érlelés után került palackba. Könnyen érthető, szerethető bor, nagy lendülettel, élénkséggel. Érett szilva, étcsokoládé és dohány dominál a végtelenül kerek és selymes kortyban.
Gambino Vini – Tifeo Rosso
száraz – Sicilia, Olaszország – 2020
Szíciliai családi borászattól szereztük be ezt a kiváló vörösbort, valószínűleg sehol máshol nem találod meg az országban. Az Etna fekete vulkáni talajáról származó bora két helyi szőlőfajtából készült. Ezek a Nerello Mascalese és a Nerello Cappuccio. 12 hónapot érlelték fahordóban. Illatában és ízében is érezhető a vulkáni hatás, bőrős, fűszeres, dohányos és erdei avaros jegyekkel kiegészülve. Gazdag aromájú komplex tétel.
Gambino Vini – Nero d’Avola
száraz – Sicilia, Olaszország – 2020
Szíciliai családi borászattól szereztük be ezt a kiváló vörösbort, valószínűleg sehol máshol nem találod meg az országban. Meszes, agyagos talajról szüretelt alapanyag, mely 12 hónapot barrique hordóban érlelődött majd további 12 hónapot acéltartályban végül 3 hónapos palack érlelés után került piacra. Érett szilva és cseresznye keveredik egy kevés vaníliás jeggyel ebben a rendkívül feszes és elegáns borban.
J Lohr Estates – Los Osos Merlot
száraz – Kalifornia, USA – 2020
A 2020-as J. Lohr Estates Los Osos Merlot kalifornaiai bor három szőlőfajta házasítása, melyet döntően Merlot ural a Cabernet Franc és Malbec kíséretében. A Merlot által feketeribizli, érett szilva és viola illata árad felénk, amelyet ízben édes fűszerek, frissen sült gyümölcstorta illata színez. A Malbec pedig mélyebb színt, koncentráltabb testet gránátalma jellegzetes illatát adja, a Cabernet Franc pedig sötét kakaóra emlékeztető ízjegyekkel gazdagította. Háttérben pedig megmutatkozik a kifinomult amerikai, médium pörkölésű hordós érlelés által integrált jegyek: egy kis édes fűszeresség, sötét kakaó.
A termőterület a Csendes-óceán mellett helyezkedik el, San Luis Obispo-ban, a Morro öböl mellett. Száraz, meleg nyár, enyhe telek jellemzik. Az óceán felől érkező hűsítő ködnek, hűvös szeleknek fontos szerepe van: a szőlő kondícióját fokozza, a szelek miatt kevesebb gombás megbetegedés fordul elő, ez kevesebb permetezést eredményez. A köd hűsítő hatása miatt pedig a szőlőszemekbe intenzívebben integrálódnak az ízek, a savak sem égnek el. A száraz, meleg nyár miatt pedig tökéletes érettségben lehet szüretelni ezeket a melegkedvelő fajtákat. A termőterületre a nagytestű vörös bort adó fajták jellemzőek. Jerry Lohr az 1980-as évek elején telepítette ide ültetvényét, amely Bordeaux-ból és Rhone-völgyből érkezett fajtákból áll. A siker titka az itteni meleg klíma, a gazdag termőterület és a éjszakák-nappalok közötti radikális hőingadozás.
Acéltartályban készült egész bogyós erjesztéssel, hogy megőrizzék a szőlő gyümölcsös karaktereit, majd 12 hónapot töltött medium pörkölésű amerikai hordóban. Fogyasszuk fűszeresebb húsok mellé, grill ételek mellé, vagy egy tejszínes-spenótos tortellini mellett is szép ízharmóniát teremt. Dekantálást igényel, fogyasszuk grillezett húsok mellé, vagy akár egy tejszínes-krémes rizottó mellett is szépen érvényesül.
Pastor – Cabernet Sauvignon
száraz – Szekszárd – 2020
Juhász Tibi világjárt borász, rengeteg élménnyel és tudással, melyet saját általa francia példára „Garage Winery”-ként emlegetett családi pincészetében kamatoztat. Pincéje legfőbb ismérve a patika tisztaság. Érlelésre csak barrique hordót használ, azokból is újat maximum harmad töltésűt. Fajták tekintetében a helyi fontos szőlők mint a Kékfrankos és a Kadarka mellett nagy potenciált lát a francia fajtákban is mint a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot. Borai feszesek a fahordó nem tolakodó de jelentős édes fűszeres jegyeivel. Cabernet Sauvignon-ja jó közepes plusz testet üt meg, tartalmas és sokrétű, de mégis jól fogyasztható.
Sebestyén – Iván-völgyi Bikavér
száraz – Szekszárd – 2018
Kékfrankosra alapozott bikavér a Sebestyén testvérek egyik legfontosabb dűlőjéről, az Ivánról. Az alapot cabernet franc, merlot, kadarka és cabernet sauvignon egészíti ki, a feldolgozás hagyományos, kádakban, héjon erjedéssel, kézi csömöszöléssel, majd érleléssel 500 literes használt hordókban. Gránátvörös szín, fűszer, gazdag gyümölcsök, kerek zárás. Nagyságát a szigorú terméshozam korlát adja. Csabiék régi álma volt, hogy a három nagy potenciállal rendelkező dűlőből (Porkoláb, Görögszó, Iván-völgy) önálló bikavérrel jelenhessenek meg a piacon. A három dűlő pedig három teljesen különböző stílusú nagy bort adnak.
Soltész – Pajados Bikavér
száraz – Eger – 2018
Elegáns, gazdag ízvilág, finom vaníliás, szegfűszeges, feketeboros fűszerességgel, és csipkebogyós, ribizlis, szedres gyümölcsös jegyekkel. Határozott, feszes szerkezet, integrált, bársonyos tanninokkal, és komplex zamatos lecsengéssel.
St. Andrea – Merengő
száraz – Eger – 2021
Két évtizedes sikersztori Lőrincz Györgyé és családjáé. Kis pincéből borvidéki ikon, nemzetközi díjak, étterem, borbár és emblematikus borok. Az egerszalóki borászat a helyi fajtákra és a termőhelyre koncentrál. A Merengővel és a Napborral az egri bikavér és az egri csillag műfajában is maradandót hoztak létre.
A Merengő legszebb hordók válogatásából készült bikavér superior intenzív illattal, remek szerkezettel és markáns hordós jegyekkel. Közel harmada kékfrankos, mellette syrah, cabernet franc, merlot és pinot noir, 17 hónapig érlelve Kalina és Kádár hordókban. Mély, tüzes, érett nagybor, az egyik legjobb, amit a bikavér műfajában ismerünk.
Intenzív illatában komplex aromavilág: besztercei szilva, szomolyai fekete cseresznye, cassis mellett felsejlő fekete bors és grafitos tónus. Elegáns és izgalmas vörösbor. Ízét végig kísérik az illatban érzett aromák, lecsengése végtelen.
Streit-Zagonyi – Villányi Franc
száraz – Villány – 2018
A pince tulajdonosa Streit György, aki családfáját kutatva talált Zágonyi Károlyra. Charles Zagonyi igazi hős volt, aki a katonaként szolgált az 1848-49-es szabadságharcban. Annak bukása után Amerikába menekült, ahol az amerikai polgárháborúba csöppenve Frémont tábornok oldalán ezredesként rész vesz a polgárháború egyik döntő csatájában, ahol a maréknyi északi lovasság beveszi a túlerőben lévő Springfieldet, utána pedig egész Missourit. Zágonyi őserejét, virtusát, győzni és élni akarását tölti a pincészet palackjaiba, hisz ő maga is ugyanabból a szülőföldből merítette erejét, mint boraik. A 2013-ban telepített 5 hektár területen cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, valamint hárslevelű és chardonnay ültetvények találhatóak.
Teljes érésben szedett Cabernet Franc, mely a villányi borvidék zászlós fajtája. Almasavbontás még tartályban történt majd másodtöltésű medium pörkölésű hordóban érlelődött. A pince filozófiája, hogy minden bort kész állapotában hoz a piacra, így ez a bor is 3 évet pihent még a pincében.
Illatában ízig-vérig Cabernet Franc. Fekete és piros bogyós gyümölcsök, hecsedli, édes fűszerek, frissen őrölt bors némi gyógynövényes díszítéssel. Komplex, gazdag vörösbor. Szájban kerek és telt, jó arányokkal, lecsengése hosszú és aromákban gazdag.
Szeleshát – Nomád
száraz – Szekszárd – 2017
1998-tól a Szekretár család felismerve a területben rejlő potenciált elkezdte a felaprózódott területek újraegyesítését, ami jelenleg összefüggően több mint ötven hektár termőföldön 30 hektár szőlőültetvény. Nevüket a legendás Szeleshát „terroir” után kapták, mely a szekszárdi borvidék közepén helyezkedik el. Borszortimentjük a kezdőktől, a fontolva haladókon át az igazi ínyenceket is megszólítja.
A Szeleshát-dűlőben ebben a kiemelkedő évjáratában a merlot tökéletesen beérett, zamatos szőlőt termett. A belőle készült bort 12 hónapig új tölgyfahordóban érlelték, majd a legszebb hordókat kiválogatták.
Neve az otthonra találás fontosságára utal, arra, hogy ez a világfajta a Szelesháton igazi otthonra lelt.
ÉDES ÉS DESSZERT BOROK
Holdvölgy – Szamorodni
édes – Tokaj-Hegyalja – 2012
Komplex érett édes szamorodni, melynek illatában konfitált citrusok és trópusi gyümölcsök dominálnak, úgy mint a mangó és a maracuja. Ízében birsalmasajt és dinnye dzsem bontakozik ki lágy textúrában, egy kis mentollal a korty végén. Behízelgő harmónia és kristálytisztaság jellemzi, egy klasszikus tokaji édes szónok, aki méltón hirdeti a HOLDVÖLGY-stílust.
Furmint és hárslevelű édes szamorodni házasításában, most már 5. alkalommal mutatja meg a Holdvölgy pince a Mádi-medence első osztályú, történelmi dűlőinek szépségét. 2012 ráadásul egy kifejezetten meleg és kihívásokkal teli évjárat volt, melyben csak 5 tételük készülhetett el, de ebből 3, kimagasló elismerésben részesült nemzetközi és hazai versenyeken is. A dűlők és a szakmai munka kiemelkedő egységével pedig egy olyan, lehetőségekkel teli szamorodni születhetett meg, mely 11 évvel a szüret után is megérint lágyságával, érlelhetősége révén pedig újabb 11 évig – vagy még tovább – elkísér majd minket.
Kardos – Tündérmese
édes – Tokaj-Hegyalja – 2021
Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály tündérmesébe illő találkozása. Virágok, aszalt gyümölcsök, és méz sokrétű illatjegyei az ízben is harmonikusan jelentkeznek. 110 g/l maradékcukorral egy 5 puttonyos aszú koncentráltságával vetekszik. Kislánya Tünde után kapta a nevét a bor, mivel 2011-ben született, amikor az első tétel is készült.
Szarka – Késői
édes – Tokaj-hegyalja – 2023
Aprócska birtok Mádról, amin szinte a semmiből kezdett építkezni tulajdonosa. A pincét létrehozó Szarka Dénes Dávid mögött nem áll több generációs családi borászat. A bor- és szőlőszeretet hozta létre ezt a birtokot: nem a hagyományok folytatása, hanem a hagyományok teremtése a feladata. Borai tiszták, korrektek és évről évre ízletesebbek. Szarka Dénes Dávid a Pelle pincészet borásza is. 1,5 hektáron termelnek.
Szarka Dénes minden évjáratban készít desszertbort, és ami abba nem fér bele, jellemzően a pálinkában végzi. Kérésünk már a korábbi években „megmentette” számunkra ezt a könnyedebb kevésbé kontentrált olajos édes bort és mivel kölcsönösen szerettük a projektet korábban 2023-ban is készített egy ilyen bort nekünk Dénes. Mivel 1,5dl-re poharazható kiváló ár-érték arányú édesbor, ami nem túl tömény inkább csajos jól fogyasztható kb. 80g/l maradékcukorral.
Royal Tokaji – 5 puttonyos Aszú
édes – Tokaj-hegyalja – 2017
Áts Károly, 2012 év bortermelője, a garancia, hogy ez az aszú igazi nagyágyú. Virágok, méz simogatnak és élénk savak citrusossága hoznak harmóniát. Szép aranysárga színű, összetett illatjegyekkel rendelkező aszúbor. Illatában gazdag gyümölcsösség, sárgabarack és fűszerek, ízében füge és barack jellemzik, szép botrytis jegyekkel. Kiegyensúlyozott édességét ropogós savai szépen egészítik ki, üde friss érzettel párosulva, hosszú lecsengéssel.
Pezsgők, habzóborok
Billecart-Salmon – Brut Reserve Champagne
száraz – Champagne
Az egyik legmodernebb stílusú champagne, aminek 1945 óta változatlan az összetétele, három évjárat házasítása. Gyümölcsös és élénk, ugyanakkor erőteljes és tartalmas. A klasszikus élesztős-kenyeres aromák mellé intenzív, eleven trópusi gyümölcsös, almás-barackos ízvilág párosul, finom ásványos lecsengéssel. Elegáns, lendületes. (8 gramm dosage)
Fehérvári Borbirtok – Somlói Brut Reserve
brut – Somló
A Fehérvári család Somlóval való kapcsolata egészen 1545-ig nyúlik vissza. Komoly érdemeket tudott már felmutatni id. Fehérvári Károly az 1920-as években, aki a Budafoki Magyar Királyi Pincészetben dolgozott. Fehérvári Károly 2001-ben a borakadémia által zászlósbor címet és nagy aranyérmet szerzett Furmint borával.
A pince jelenleg közel 30 hektár területen gazdálkodik Somlószőlősi központtal. Vezető borászuk ifj. Kamocsay Ákos (korábban a móri Kamocsay Pince borásza, id. Kamocsay Ákos, a Hilltop borászának fia), aki egyúttal az International Wine Challenge London bírálója, és az Országos Borszakértő Bizottság oszlopos tagja. Azt vallják, hogy erejük épp a kisléptékű működésben rejlik, így kompromisszumok nélkül, bátran kísérletezhetnek. A csendes borok mellett tradicionális pezsgőkészítéssel is foglalkoznak. Fő fajtáik a juhfark, furmint, hárslevelű, sárfehér, tramini, olaszrizling, sárgamuskotály.
Reserve Brut pezsgőjük egyszerre hordozza a tradicionális pezsgők exkluzivitását és a borászat újító kíváncsiságát. Izgalmas különlegesség, mely csodás látványt nyújt, ahogy holdfénysárga színnel gyöngyözik a pohárban.
Komplex illatában a lédús őszibarack, a körte és a citrusok egyszerre jelennek meg, háttérben toastos, érlelt aromákkal. Gyümölcsössége harmóniát alkot a kekszes ízjegyekkel, melyek krémes lecsengéssel zárnak. Egy valódi újragondolt klasszikus.
Feind – Coupé Brut
brut – Dél-Balaton
A Feind pezsgője Charmat-eljárással sauvignon blanc-ból készült. A finom gyöngyözésű Coupé Brut élénk savszerkezettel rendelkezik. Illatában és ízében is komplex; a gyümölcsös jegyek közül a zöldalma és körte jellemzi.
Foss Marai – Superiore Prosecco DOCG
brut – Olaszország, Valdobbiadene
A pincészet tulajdonosai minden egyes prosecco-t műalkotásként kezelnek, ezt sugallják a különleges, egyedi minőségű címkék is. GUIA DI VALDOBBIADENE, a termőterület egyedülálló hely a világon, az UNESCO Világörökség része, ahol évszázados történelemmel büszkélkedik a prosecco termelés.
A Foss Marai prosecco-k harmonikusak és elegánsak, telt jellegzetes gyümölcsösséggel. DOCG, azaz a legnemesebb területekről, nagyobb hozamkorlátozással készült Valdobbiadene-ben.
A nemcsak ízében, hanem küllemében is elegáns, magas minőségű prosecco
Klipfel – Cremant d’Alsace
brut – Franciaország, Alsace
Martin Klipfel 1824-ben hozta létre a Klipfel Domaint, amely ma 40 hektáros családi birtok. 1830-ban Martin megszerezte a tekintélyes Clos Zisser-t. Fia, Eugène és unokája, Louis Klipfel jelentős növekedést hozott a családi vállalkozásban. Az André Lorentz (az Académie du vin de France, a híres Francia Borakadémia egykori tagja) által továbbfejlesztett családi vállalkozást ma Jean-Louis Lorentz-Klipfel, valamint lányai, Anne-Sophie, Marie és Amélie irányítja.
Érdekesség, hogy a Klipfel Pincében 1921-es, 1929-es, 1939-es, 1942-es, 1943-as, 1945-ös vagy 1959-es borok is találhatók még. A Klipfel Birtok 1984-ben az elsők között használt burgundi francia tölgyfahordókat, a híres vörös hordókat.
Évente 1 500 00 palack kerül forgalomba. Az eladások 20%-a több mint 25 országba irányuló exportból származik, különösen Európa szerte, de az Egyesült Államokba, Kínába, Oroszországba, Ausztráliába stb.
Élénk savú, vibráló cremant, melyben a friss zöldalmás és citrusos jegyek keverednek a krémesebb toast-os jegyekkel. Egyszerű, de frissítő, intenzív és kiegyensúlyozott.
Miquel Pons – Guarda Organic Cava
brut – Spanyolország
A spanyol pezsgőalapanyagok mindegyike felvonul ebben a szuper ár-érték arányú cava-ban, azaz Macabeu, Parellada és Xarel-lo. Halványsárga cava arany árnyalatokkal és elegáns buborékleválasztóval, amely tökéletes koronát képez a pohárban. Érett gyümölcsre emlékeztető fűszeres aroma, intenzív és tartós. A szájban kellemesen kiemelkedik a nem kevesebb, mint huszonnégy hónapig tartó cavas érlelés enyhe íze, melyet egy krémes és jól beépülő buborék kísér.
Moillard – Cremant de Bourgogne
brut – Franciaország, Burgundia
A MOILLARD Crémant de Bourgogne Blanc Brut egy kifinomult és elegáns pezsgő, mely a Burgundia borvidék különböző részeiből származó alapborokból készül. A használt szőlőfajták között megtaláljuk a Chardonnay-t (60%), Pinot Noir-t (20%) és Gamay-t (20%), amelyek elsősorban a Beaune és Nuits Côtes és Hautes Côtes, valamint a Côte Chalonnaise régióból származnak.
A vinifikáció hagyományos módszerrel történik. A szőlőt a pincészetbe érkezés után azonnal pneumatikus présekben préselik. Az erjedés rozsdamentes acéltartályokban, 18°C-on zajlik. Az alapborok összeállítása után a második alkoholos erjedés palackban történik, és a bor 12 hónapig érik „sur latte” (palackban fekve), mielőtt a gyropalletákba kerül és lepezsgőzik a palackban lévő üledék eltávolítására. Ezt követi az expediční likőr hozzáadása, majd a palack lezárása és a búvóka rögzítése.
A talajok változatosak: mészkő és márga a Cotes de Nuits, Cotes de Beaune és Cote Chalonnaise régiókban, és gránit Dél-Burgundiában.
Színe aranysárga, finom buborékokkal és tartós habbal. Illata fehér virágokra, mogyoróra és őszibarackra emlékeztet. Ízében nagy frissességet mutat, virágos aromákkal. Delikát és finom buborékokkal, hosszan tartó ízvilággal.
Ajánlott fogyasztási mód: Ideális aperitifként, de akár az egész étkezés során kísérőként is szolgálhat, vagy gyümölcsalapú desszertek mellé. Fogyasztási hőmérséklet: 6-8°C
A Burgundiai borvidék Franciaország egyik leghíresebb borászati régiója, amely számos különböző mikroklímával és talajtípussal rendelkezik. A Crémant de Bourgogne egy különleges francia pezsgőfajta, amely a régió hagyományos módszereivel készül, hangsúlyozva a szőlőfajták és a terroir egyedi jellegét.
Mosnel Saten – Franciacorta DOCG
brut – Olaszország – 2018
Ragyogó aranyszínű és sűrű, krémes olasz pezsgő 100 % Chardonnay-ból, melyben a buborékok gyöngyözése ugyanolyan kifinomult, mint az intenzív, tiszta aromák jelenléte. A bergamott és a jázmin csábító jegyei finoman csípős csillagánizzsal és fehér borssal párosulnak, mindezek hátterében megnyugtatóan klasszikus gyümölcsök állnak: ősuibarack és licsi, egy csipetnyi kandírozott mandulával és vajkrémes tésztával. A szájpadláson fenséges, elegáns tempóban fejlődik, könnyedén csábít a menta, az aszalt gyümölcsök és a dió váltakozásával, valamint egy apró csipetnyi tengeri sóval, amely stílusos, hosszan tartó befejezést eredményez.
Palo – Gyöngyöző Nedű
száraz – Balatonfüred-Csopak – 2022
100% cserszegi fűszeres bor némi maradékcukorral, széndioxiddal dúsítva. Jól behűtve kellemes nyári gyöngyöző, nem kell túlgondolni.
Serena – Prosecco DOC Treviso Brut
száraz – Olaszország, Valdobbiadene
Észak-Olaszország Valdobbiadene a prosecco hazája. Innen származik a helyi szőlőfajtából, a glerából készülő habzóbor. A tradicionális pezsgőhöz képest a buborékok kevésbé elegánsak és inkább frissítőek. Illat és íz aromájában is inkább a virágos, gyümölcsös jegyek mutatkoznak. A kötelező maradékcukor ebben is ott van, hogy még üdébb, fogyaszthatóbb legyen a tétel.
Roger Goulart – Cava Brut Millesime
brut – Spanyolország – 2022
Alapanyaga a Barcelonától délre fekvő, Anoia és Foix folyók által határolt medencéből származik. A fenntartható termelés hívei éppen bioüzemre történik az átállás. 30% Macabeo, 40% Xarel-lo, 30% Parellada hosszú érlelésű, a finom seprőn való érlelés miatt erős karakterű cava. Illata krémes, kiemelve a gyümölcsös, citrusos és fűszeres jegyeket. A háttérben piritott, pörkölt diófélék jegyeivel. Ízében friss, kellemesen savas, selymes, strukturált.
Tematikus kóstolósorok
“Tamás kedvencei” kóstolósor
— Maison aux Pois – Furmint – Blanc 2022
— Holdvölgy – Vision 2020
— Recas – Solevari Feketeleányka 2021
— Pécsinger – Red Bíró (CS+CF+M) 2021
— Steigler – Prémium Syrah BIO 2021
(ajándék olivabogyó tál és egy kancsó szóda)
“Balázs kedvencei” kóstolósor
— Villa Tolnay – Rajnai Rizling 2023
— Matua – Sauvignon Blanc 2022
— Recas – The New Sauvignon Blanc 2023
— Szent Benedek – Furmint 2008
— Streit-Zagonyi – The Union Cuvée 2018
(ajándék olivabogyó tál és egy kancsó szóda)
“Levente kedvencei” kóstolósor
— Klipfel – Cremant d’Alsace
— Szivek – Zöldveltelini 2023
— Pécsinger – Rajnai Rizling 2023
— Nádas – Chardonnay Barrique 2022
— Erath Winery – Resplendent Pinot Noir 2019 Oregon USA
(ajándék olivabogyó tál és egy kancsó szóda)
Copyright © 2015 - 2016 Palack Borbár | Dizájn: R-mediaLine