Fontos szót ejtenünk a bor helyes tárolásáról. Ez bizony nem humbuk és nem sznob allűr.

A bor élő anyag, ezért érdemes pár szempontot mindenképpen szem előtt tartani. Beszéltünk már arról, hogy a bornak van életgörbéje. Érik, eléri a csúcsát, majd elindul a lejtőn. A helytelen tárolással ez a folyamat radikálisan felgyorsul. Első körben a legfontosabb a hőmérséklet. A bort állandó hűvös helyen érdemes tárolni, kerülve a nagy hőingadozásokat. Panellakóknak a rossz hírem, hogy a vizslatartás mellett a bor hosszabb tárolása is rizikós. Keressük a leghűvösebb helyet.

Ez a hőmérséklet ideális esetben 15 fok körül van, de 18-20 fokig sincs nagy probléma. Ahogy a meleg, úgy a hideg hősokk is tönkreteszi a bort. Ha társaságot várunk és a felbontásra szánt bort gyorsan kell behűteni, persze bedobhatjuk a mélyhűtőbe egy fél órára. A lényeg, ha bent hagyjuk az nem annyira jó. Ha a borban lévő víz kikristályosodik, akkor az már visszaolvadva biztos nem lesz a régi. Itt jegyezném meg, hogy a bor háztartási hűtőben való tárolása hosszú távon nem kifizetődő. Mivel a hűtő motorja szemmel nem látható mikrorezgést generál ez szépen lassan szétrázza a bort. A speciális borhűtők amellett, hogy a legideálisabb hőmérsékletet biztosítják, ezt a rezgést is kiküszöbölik.

Bontott állapotban amúgy is csak rövid ideig tároljunk a bort a marhapörkölt és a tej mellett, mert az bizony hamar átveszi az ételek illatát és ez a további ízélményt csökkenti. Most beszéljünk arról, miért kell fektetve tárolni a bort. Bár a friss, reduktív borokra, melyek csavarzárral, üvegdugóval vagy szilikondugóval vannak ellátva már nem vonatkozik ez a kitétel. A megoldás tehát a parafa, melyen keresztül a borok lélegeznek. Fektetve a bor állandóan éri a parafát, így nem engedi kiszáradni. Ha a parafa kiszárad, megreped, porlad akkor a bor oxidálódása (öregedése) rohamosan felgyorsul. Bár nem annyira tárolással kapcsolatos, de a bor felrázása is tönkreteszi a bort.


Mindezek tudatában, ha egy kis éjjel-nappaliban meglátjuk kedvenc borászunk máshol már nem kapható évjáratos borát, állítva, a legfelső polcon, ráirányított fények árjában fürödve, gondoljuk meg a vásárlást. Lehet, hogy nem járunk jól. Persze lehet hogy szerencsénk lesz. Ilyenről is hallottam már.