Megtekinthető nálunk a legdrágább borok egyike, amelynek már fogyasztása is presztizs: egy üveg Royal Tokaji Esszencia 2008-as évjárat.

Tokajról még a laikusoknak is eszébe jut a bor, sőt sokszor elsősorban az aszú, de az esszenciáról már biztosan kevesebben hallottak. Az esszencia a legdrágább borok közé sorolható, fogyasztása nem is pohárban, hanem kristálykanálon ajánlott.

Mitől ilyen értékes ez a bor?

A Tokaji Esszencia igen sűrű, az egyenként szüretelt aszúszemek tárolása közben a saját súlyuk alatt kifolyó és felfogott nedű. Az ital igen különleges, sok törődést, odafigyelést igényő eljárással készül. Értékét jól szemlélteti, hogy 100 kg egészséges, tőkén fennhagyott szőlőből az ősz végére csupán mintegy 20 kg tömegű aszúszem keletkezik. Ebből pedig körülbelül 1 liter Esszencia nyerhető.

A külön gyűjtött, túlérett gyümölcsből annak saját súlyával préselik ki a koncentrált mustot. Erre a célra csappal felszerelt speciális kádat használnak, ebbe halmozzák fel a bogyókat, az értékes nedűt pedig üvegballonokban erjesztik. Ez a folyékony arany, maga a szőlő esszenciája. Az élesztők ilyen magas (400-600 gramm/liter) természetes cukortartalomnál már nem tudják a szokásos erjedést elérni, így az Esszencia csupán maximum 2-4% alkohol tartalommal rendelkezik, tehát jóval kevesebbel, mint egy üveg aszú. Az édességét a hasonlóan magas savtartalom finomítja. Az erjedés után még a palackban is érlelni kell az esszenciát, a teljes elkészítési folyamat akár tíz évet is igénybe vehet. Az ital drágaságának másik oka, hogy a tökéletes esszencia elkészítésére kizárólag a tokaji borvidék alkalmas, de még itt is kiváló termésre van szükség hozzá, ezért a borkészítőknek nincs lehetőségük minden évben előállítani ezt a különlegességet. A 2008-as év ideális feltételeket biztosított a Royal Tokaji számára, hogy elkészítse a borászat történetének hatodik Esszencia évjáratát. A Royal Tokaji borászának rövid feljegyzése a borról: Mély óarany szín. Illatában friss őszibarack, gyömbéres-sárbarack lekvárral fűszerezve. Olyan sokféle és összetett aromákkal rendelkezik, hogy szinte képtelenség mindet felsorolni: szerecsendió, mandarin, sárgabarack lekvár és méz hihetetlen frissességgel és botrytiszes jegyekkel a háttérben. Intenzív és komplex, gazdag édes egzotikus ízjegyekkel, melyet a sava szépen kiegyensúlyoz.

Néhány izgalmas adat az igazi fanatikusoknak: Ebből az esszenciából mindössze 2906 palack készült, alkohol tartalma 4,2%, maradékcukor: 468 g/l sav: 13,5 g/l.

Aki még nem látott ilyen palackot és kíváncsi rá, az bátran tekintse meg csodás dobozában a kristályokkal együtt a Palackban.

Ez a palack meg is vásárolható, de kóstolása nem lehetséges.

Forrás:sokszínűvidék.hu és Royal Tokaji