Következzen egy-két gondolat arról ami elválaszt minket az üveg tartalmától, a bort pedig a külvilágtól.

A legismertebb zárási forma borok esetében a parafadugó. Ezt a dugótípust a paratölgy kérgéből készítik. Előnye, hogy rugalmas, viszont a nedvességet nem engedi át. A fahordóban érlelt borok meghálálják, ha a palackba letöltés után is minimálisan érintkeznek a levegővel, így érhetnek. Ezt segíti elő a parafa, ezért is terjedt el világszerte. Az eredeti parafadugót egy darabban vágják ki a paratölgy kérgéből, ezért a legdrágább dugófajta. Szorosan feszül a palackba, semleges ízű és természetes anyag. A dugók mintegy felét Portugáliában gyártják. A préselt dugókhoz a kéreg maradványait használják fel: ezeket megőrlik, majd összeragasztják. Bár a préselt dugók gyakran doh- vagy dugóízűek, termelésük az utóbbi tíz évben csaknem megkétszereződött. Legolcsóbb típus a parafadugók körében a korongdugó, mely úgy készül, hogy a préselt dugó aljára parafa korongot ragasztanak. A parafadugók nagy hátrányáról már a borhibák kapcsán beszéltünk. A parafa hátránya, a dugóhiba (TCA fertőzés) mellett, hogy nem helyes tárolás mellett kiszáradhat és porladhat, ezzel megnehezítve a kibontást.

Az új reduktív stílusú borok térhódításával jelentek meg aztán más zárási módok. Ilyen a csavarzár, melyet sokáig az olcsó, rossz minőségú borok zárási módjával azonosítottak. Ez ma már egyáltalán nem igaz. Ha ilyen zárással találkozunk, számíthatunk rá, hogy a beltartalom frissességet, élénk savakat és jó ihatóságot ígér. Mivel ebben az esetben a bor egyáltalán nem levegőzik, úgymond “készre szerelve” kerül a piacra, az érlelésre is alkalmatlan. A csavarzáras borokat ne tegyük el a pincébe, gyerekünk diplomaosztójáig, mert nagy valószínűséggel a bor nem lesz már szép állapotban megbontáskor.

Legújabb szűk körben alkalmazott zárási mód az üveg dugó. Ez hasonló előnyökkel, rendelkezik, mint a csavarzár. Egy vékony szilikoncsíkkal körbevezetett üvegdugó alkalmas a megbontás utáni tökéletes visszazárásra. További előnye, hogy jóval elegánsabb, de persze a borásznak mindenképpen drágább megoldás. Ma Magyarországon főként tokaji száraz boroknál találkozhatunk ezzel a zárási móddal, igaz térhódítása most indult el hazánkban. Főként osztrák boroknál találkozhatunk még az üvegdugóval.

Végül a mostohagyerek a szilikon vagy műanyag dugó, amiről ejtenünk kell pár szót. Az ötlet ezzel kapcsolatban az volt, hogy maradjon meg a kibontással járó szeánsz élménye. Ugyanakkor egy olcsó eljárásról van szó, mely a tömegborok és a reduktív borok körében terjedt el. Tapasztalataink alapján a csavarzár egyre szélesebb körű elfogadottsága miatt, ez a zárási mód egyre inkább háttérbe szorul a jövőben.

Share This