Borblog
Bor Vlog 13 – Buborékok a borban 1. rész
Az újévben is jelentkezik Polák Dávid és Gábor Petrányi - itt a Palack és a 0,75 bistro videoblogja! Biztos, hogy az év utolsó napján mindenkinél előkerült a behűtött buborékos csoda, de vajon tudjátok e milyen technológiai különbségek rejtőznek mögötte. Az első...
Mit nevezünk szakmailag jó bornak? Sav, tannin, alkohol, test fogalmak kifejtése
Bödőcs Tibor stand-up-os szavaival élve két bor létezik. A jóú meg az óú. Azaz hogy finom-e egy bor, az ízlés kérdése, az ízlés pedig nem vita tárgya. De hogy valami okosat is mondjunk: minden bor négy alappillérre épül. Ezek a sav, tannin, alkohol és test. Szakmailag...
Bor Vlog 12 – Karácsonyi ételek, karácsonyi borok ?
Idén utoljára jön Polák Dávid és Gábor Petrányi - itt a Palack és 0,75 bistro videoblogja! Az ünnepek alatt napokon át tart a lakmározás, de nem mindegy például milyen borral öblítjük le a halászlevet vagy a töltött káposztát! Mindez és még más finom fogásokhoz illő...
Bor Vlog 10 – Borhibák / Oxidáltság
Bor Vlog 10 - Borhibák / Oxidáltság Újra akcióban Polák Dávid és Gábor Petrányi - jön a Palack és a 0,75 bistro videoblogja! Biztos Te is jártál már úgy, hogy a pár napja hűtőben tárolt bornak megváltozott az íze, illata - nem volt igazán jó élmény a fogyasztása. Hogy...
Milyen a jó borszőlő?
Hát igen, fontos leszögezni, hogy nem minden szőlőfajta alkalmas minőségi bor készítésére. A világon több ezer szőlőfajta létezik, melyeket csemege és borszőlő kategóriába oszthatunk. Az előbbit esszük, az utóbbit inkább bor formájában fogyasztjuk. A borszőlőn belül...
Bor Vlog 9 – Borhibák / Dugósság
Újra akcióban Polák Dávid és Gábor Petrányi - jön a 0,75 bistro és Palack videoblogja! Biztos te is láttad már, ahogy a palackok kinyitását követően megszagolják a dugót. Ma arra kapsz választ, miért teszik ezt, mitől lesz egy bor dugós és hogy mit tehetünk, ha már...
Márton nap és újbor
November 11. Márton napja a liba és az újbor ünnepe. Komoly vallási töltete van, mivel Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap. Ekkor tehát még megengedett a nagy evés-ivás. Tradicionálisan erre a napra ezért rengeteg bált, fesztivált és nagy...
Bor Vlog 8 – Dekantálás
Újra akcióban Polák Dávid és Petrányi Gábor - jön a Palack és 0,75 bistro videoblogja! Mindenki látta már, sokan még a nevét is tudják. Na de mikor és miért használjuk a dekantálót - csak hóbort, vagy tényleg fontos? Többek között ezekre a kérdésekre is választ...
Hogy készül a rosé?
Nem rosé szőlőből és nem is vörösbor meg fehérbor összeöntésével. A helyes válasz: kékszőlőből fehérboros eljárással. Ez azt jelenti, hogy a kékszőlőt szüret után bogyózzák és pár óráig hagyják a héjjon ázni (a vörösbornál a héjon ázás több hétig tart), mivel a...
Bor Vlog 7 – Borok a csúcson, avagy mikor bontsam meg az otthon féltve őrzött palackomat?
Újra akcióban Polák Dávid és Gábor Petrányi és jön a Palack és 0,75 bistro videoblogja! A jó bor korral nemesedik? Ismerjük a mondást nem minden esetben helytálló! Hetedik epizódunkban megtudhatjuk meddig érdemes tartogatnunk a bort, lehet, hogy jobb ha rögvest...
Copyright © 2015 - 2016 Palack Borbár | Dizájn: R-mediaLine